Wanneer doorverwijzing naar kinderarts

Feline2014Feline2014 Gebruiker
edited juli 2020 in Astma en kinderen
Goedendag,

Onze kleine meid van net een jaar heeft vaak tot 8 pufjes salbutamol op een dag nodig. Dit is vooral nodig als ze verkouden begint te worden, wat onder de leden heeft en bij allergische reacties. Nu horen wij vaker van andere mensen dat ze best wel schrikken van de hoeveelheid pufjes die zei nodig heeft op bovenstaande momenten en hoe snel zei 'ziek' wordt. En krijgen vaker de vraag of wij ook bij een kinderarts lopen met haar (dit vragen ze ook om haar notenallergie, waarvan veel mensen vinden dat ze ook een epipen nodig heeft in plaats dat ze alleen de antihistamine drank heeft).

Waar onze huisarts vind dat als zei het nog opred met 8 pufjes dat prima kan en ze niks anders gaat voorschreven als ze zo jong zijn. De antihistamine voor haar heftige allergische reactie ging ook met veel moeite omdat ze het onder de 2 jaar eigenlijk niet mogen hebben volgens haar en haar eerst momeopatische korrels wou voorschrijven. Na een mail met fotos en de gehele beschrijving van de reactie plus ons ritje naar de eerste hulp, heeft ze het wel gekregen.

Nu vragen wij ons af wanneer zijn andere ouders met hun kinderen doorverwezen naar een kinderarts en is dit altijd via de huisarts gegaan?

Reacties

 • linnie1linnie1 Gebruiker
  Hallo Feline,

  Wat vervelend zeg! Kan me erg voorstellen dat je je zorgen maakt. Je kan ook een verwijzing krijgen naar de kinderarts via het consultatiebureau, ik zou het zeker via die weg proberen!
  Heel veel succes
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #2 edited juli 2020
  Oh via het consultatiebureau kan het eventueel dus ook. Die vroegen zelf bij haar 11 maanden prikjes en. Na haar allergische reactie zelf ook of ze was doorverwezen naar een kinderarts. Dan kaarten wij dat eens aan met haar 14 maanden afspraak. Nemen wij dat mee op ons lijstje.

  Wij maken ons zeker wat zorgen, ook vanwege haar voorgescheidenis (ons bonuskindje) en de snelheid waarop wij op de 8 pufjes op een dag komen en dan nog heel goed ons en haar best moeten doen om iniedergeval haar voldoende vocht binnen te krijgen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Ik vind 8 pufjes best veel voor zo'n klein kindje. Zeker als dit vaak of lang nodig is. Dan is volgens mij de volgende stap een verwijzing naar een kinderlongarts. Ik zou er gewoon op aandringen.
 • linnie1linnie1 Gebruiker
  #4 edited juli 2020
  Hallo Feline,

  Ik snap zo dat je je zorgen maakt! Mijn oudste dochtertje had ook ventolin toen ze klein was, maar ze had vaak genoeg aan 4 pufjes, 8 vind ik ook veel!
  Een verwijzing naar een kinderarts lijkt mij de eerste stap, daar heb ik ook met mijn dochtertje gelopen. Ze is nu 4 en eroverheen gegroeid, hopelijk gebeurt dat bij jouw kindje ook. Je kan ook het consultatiebureau bellen voor een verwijzing naar de kinderarts als je afspraak op het cb nog ver weg is.

  Is ze zo benauwd dat je moeite moet doen om haar voldoende vocht binnen te laten krijgen?
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #5 edited juli 2020
  Wij vinden 8 pufjes ook erg veel. Ze heeft er bij het begin van niet fit zijn gelijk 5 nodig en bij allergische reacties zoiezo 8. Het baart vooral zorgen dat als dit al komt met een verkoudheid wat er kan gebeuren bij een heftige griep etc (met beginend rsvirus zon 5 maanden terug heeft ze ook twee dagen in het ziekenhuis gelegen met zuurstofondersteuning en veel neusdruppels)

  Ze lijkt ook last van reflux/maagzuur te hebben als ze zo benauwd is. Eten lijkt zwaar te vallen en wordt dan snel met hoesten weer opgegeven en het drinken bij benauwdheid gaat moeizaam, omdat de helft weer uit haar mond loopt. Daarom bieden wij haar in die tijden veelvoudig drinken aan om toch op voldoende vocht te komen. Maar dat ging de laatste keer niet goed. Er kwam met geluk zon 2 1/2 beker op een dag in en drie natte maar niet volle luiers. Maar de ha vond haar nog alert genoeg dus moesten het doen met de 8 pufjes, de neusspray en hoestdrank en terugbellen als se weer koorts kreeg of echt te weinig ging drinken

  Ze heeft ook een periode gehad toen alles dicht ging dat het twee maanden heen goed ging. Maar ze lijkt heel vatbaar om wat op te pakken. Wij hopen ook zeker dat ze er wat overheen zal groeien maar maken ons wel wat zorgen om de hoeveelheid salbutamol die ze steeds binnen krijgt en die periode steeds weer minder eet en het drinken zo lastig gaat.

  Op het moment is ze net weer fitter en zitten wij na bijna 2 1/2 week op 3 pufjes op een dag. Dus gaan het zeker proberen om een doorverwijzing of iniedergeval al een goed gesprek te hebben op het CB
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  Gisteren het GB gebeld. En vandaag een goed gesprekje gehad. De arts vond het al snel meer dan duidelijk dat ze doorverwezen moet worden naar de kinderarts. Maar vanuit het ziekenhuis mag ze alleen doorverwezen worden door een ha omdat het om haar longen en allergie gaat. Gelukkig een heel meehelpende arts die ook vind dat er ingegrepen moet worden omdat het zo ook niet goed gaat. Ook omdat ze op alle vlakken (astmatisch, allergisch en met exzeem) gevoelig is.
  Hopelijk schrijft de ha wel een verwijzing naar de KA nu.

  Ook met het oog op het herfst/winterseizoen die er aan komt en haar reacties op een 'normale' verkoudheid.

  Wat voelt het fijn om hier gehoord te worden (en mijn verhaal te mogen doen) en gehoord te worden door het CB en beaamd te worden dat het zo helemaal niet zo goed gaat als ze steeds zo benauwd is.
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  Pffff. Wat kan een mens blij zijn als de huisartsenpraktijk is overgenomen door een nieuwe huisarts en assistentes.

  Deze schrokken ook van haar vaak 8 pufjes en het nu nog maar zijn afgebouwd naar 3 a 4 op een dag en ook gelijk aangaf dat de verwijzing er gaat komen. Nu de vraag of hij die gelijk uitschrijft of afwacht op contact met het cb. Dit is als het goed is voor het weekend geregeld.

  Hopelijk krijgt de kleine dan de juiste behandeling en gaat het beter met haar gezondheid
 • linnie1linnie1 Gebruiker
  Oh yes! Wat een goed nieuws!!
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  Dat zeker. Wij hopen dat de kinderarts haar goed kan helpen en haar gezondheid wat stabiel kan worden zonder zoveel pufjes op een dag. En ze dan de herfst en winter wat goed door gaat komen
 • linnie1linnie1 Gebruiker
  #10
  Wat misschien kan helpen in de herfst en winter qua extra ondersteuning is probiotica voor kinderen

  En hopelijk kan je heel snel terecht bij de ka!
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #11
  Hebben ze dat ook voor de kleintjes? Zal op zoektocht gaan. Wij geven haar al wel multi vitamine naast de vitamine d druppels, voor wat extra ondersteuning.
 • linnie1linnie1 Gebruiker
  #12
  Ja dat hebben ze zeker! Die van orthiflor is geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden in ieder geval (even goed kijken dat je de goede hebt) en je hebt ook andere merken. Die kan je denk ik vinden als je googelt. Maar van orthiflor weet ik in ieder geval dat die goed is!
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #13 edited juli 2020
  De (telefonische) afspraak met de kinderarts staat gepland voor 18 augutus.

  Net nog overleg gehad net de huisarts over dat het afbouwen met de salbutamol niet lijkt te lukken dit keer. Wij zitten met 4 weken van puffen nog steeds op 4 of 5 op een dag. Natuurlijk de oude ha die beoordeelde vandaag en aangeeft dat het prima kan tot 18 augustus elke dag. Maar de 5de puf alleen als het echt nodig is.

  Gelukkig gaat het drinken wel al iets beter en drinkt ze nu vaak zon 4 bekers op een dag (normaal wel 6 of 7) en vanmorgen voor de eerst keer in weken al beker nummer 1 leeg. Eten gaat nog steeds wat moeizaam maar ook iets meer als de afgelopen weken (wij zijn blij als er 3/4 broodje in komt, terwijl ze normaal 1 1/2 tot soms 2 broodjes eet) Wel blijft ze snel miepig, hangerig en hyper van de salbutamol.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #14
  Ja logisch dat ze hyper wordt. En kinderen ervaren benauwdheid vaak anders. Noemen het buikpijn of zo.
  Jammer dat je zo lang moet wachten, maar dat zal komen omdat het vakantietijd is. Maar als ze deze klachten echt serieus gaan nemen, zal een lange weg volgen van onderzoek e.d. bij verschillende artsen.
  En dan hoop ik dat er iets gericht uit komt, want nu is het schieten op een mug met een kanon.
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #15 edited juli 2020
  Dat vinden wij ook meer dan logisch. Ze heeft idd vaak als ze benauwd is dat ze minder goed wil eten en drinken gaat dan moeizamer en ze spuugt het dan snel weer uit. Het is ons ook opgevallen dat ze altijd koude handen heeft als ze benauwd is.

  Het duurt idd vast langer door de vakantietijd. Maar wij zijn allang blij dat de nieuwe huisarts en het CB het nu serieus nemen en haar hebben doorverwezen (de oude ha blijft volhouden dat het gewoon kan met 5 tot 8 pufjes als ze het er goed op doet. Alleen vanaf de 5de puf pas geven als het echt nodig is. Alsof de andere 4 pufjes voor de lol worden gegeven).

  Kunnen ze al veel onderzoeken doen bij de hele kleintjes dan? Zover wij nu weten hebben wij een gesprek met de kinderarts en wordt er eerst alleen gesproken omdat dit ook telefonisch gebeurt. Wij hopen ook zeker dat deze arts het serieus zal nemen en er een gerichtere aanpak komt. Maar vooral hoop ik voor de kleine dat de minder lang benauwd zal zijn en het liefst minder vaak.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  #16
  Geen ervaring met kleintjes en benauwdheid, heb zelf astma en als ik benauwd ben gaat eten ook veel lastiger en drinken heb je ook geen zin in. Je voelt je gewoon ellendig en bent uitgeput is mijn ervaring.

  Wat fijn dat je bij een arts terecht kwam die het wel serieus nam en het CB ook en ik hoop dat jullie een heel goede en fijne kinderarts treffen!!!

  Heel veel sterkte!
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #17
  Ik heb zelf ook astma en heb idd ook als ik het benauwd weinig zin in eten of alles valt erg zwaar. Ik weet dan wel dat ik moet blijven eten om niet af te vallen of niet te veel.

  Maar de kleine niet als die niet wil komt er weinig in, gelukkig gaat haar pap dan wel nog redelijk en fruit gelukkig altijd. Met de rest wil ze na 2 a 3 happen al vertellen dat het 'op' en 'kaar' is. Bij het broodje eet ze gelukkig nog wel wat verder als wij het bord terug schuiven.

  Alleen is er al bijna 1 1/2 kilo af bij haar en ze is al absoluut niet zwaar, zelf iets te licht (dat had ze gelukkig wel net ingehaald).
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #18
  Feline2014 schreef: »
  Kunnen ze al veel onderzoeken doen bij de hele kleintjes dan? Zover wij nu weten hebben wij een gesprek met de kinderarts en wordt er eerst alleen gesproken omdat dit ook telefonisch gebeurt. Wij hopen ook zeker dat deze arts het serieus zal nemen en er een gerichtere aanpak komt. Maar vooral hoop ik voor de kleine dat de minder lang benauwd zal zijn en het liefst minder vaak.

  Jawel hoor. Sowieso bloedprikken, saturatie meten, en als het nodig is een foto of een scan. Gekeken wordt of gewicht en lengte goed zijn, want benauwdheid kost energie, dus kan er stagnatie in groei zijn.
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #19
  Ah zo. Gelukkig groeit ze qua lengte goed en zit ze zelfs aan de bovenkant van het gemiddelde. Ze is nu met 13 1/2 maand 78,5 cm en 9.1 kilo.
 • Mamv2Mamv2 Gebruiker
  #20
  Allereerst wat fijn dat je een belafspraak hebt met de kinderarts. Hier helaas ervaring genoeg, mijn kind is inmiddels 11 en vanaf dat hij een maand of 4 was begon de ellende. 8 puffen salbutamol is wel veel, mijn zoon kreeg dat ook al vrij jong. Maar hij kreeg er wel een ontstekingsremmer bij voorgeschreven, ook een pufje. Hier zijn we overigens wel serieus genomen door de huisarts en door het cb. Hij kreeg ook al vrij jong fysio bij de huisarts in het gebouw en de huisarts is er regelmatig bij geroepen. Mijn zoon eet en drinkt ook bijna niet in benauwde periodes, ik lees dat jouw dochter wel fruit eet. Misschien is ze wel gek op smoothies waaraan je dan makkelijk wat extra's kan toevoegen? Hier gaven en geven wij dan wel dingen die hij echt eet, anders kost hem dat weer extra energie. Hier kreeg hij dan bijvoorbeeld een waterijsje als hij echt niet wilde drinken, dan had hij in elk geval vocht.
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #21
  Wij zijn gelukkig bijna een week van de pufjes weer af. We hopen dat dat even zo blijft. Wat ons wel erg opvalt na weken van benauwdheid dat ze nog steeds haar mond veel open houdt en dus veel kwijlt. Maar ook dagen van weinig kwijlen en het mondje netjes dicht. Maar die dagen worden minder. Wij verwachten hier ook nog wel kans op fysio/logo in de toekomst.

  @mamv2 smoothies hebben wij ook geprobeerd in de benauwde tijden, maar alleen een succes als ze zich goed voelt (ze houdt ook niet erg van zoet) ze wil ze dan wel in van die kruipzakjes. Wij zijn allang blij dat er kleine stukjes fruit en fruit/groente zakjes in komen met wat pap en ja elke hap is er dan toch weer een. Wij zijn dan ook wel wat gemakkelijker in het eten en bieden idd vooral dingen aan die ze dan nog redelijk eet en erg lekker vind en vaker. Wij geven dan ook vaker pap met de fruit/groente zakjes van organix als ze slecht eet.

  Zoiezo is het slikken een punt die wij willen bespreken met de kinderarts. De kleine verslikt/stikt namelijk vaak in dun vloeibare en dubbel compinenten van voedsel. De dik vloeibare/vla dikte gaat haar wel altijd goed af en vreemd genoeg harde stukjes ook.
 • sabinavlsabinavl Gebruiker
  #22
  Feline2014 schreef: »
  Dat vinden wij ook meer dan logisch. Ze heeft idd vaak als ze benauwd is dat ze minder goed wil eten en drinken gaat dan moeizamer en ze spuugt het dan snel weer uit. Het is ons ook opgevallen dat ze altijd koude handen heeft als ze benauwd is.

  Het duurt idd vast langer door de vakantietijd. Maar wij zijn allang blij dat de nieuwe huisarts en het CB het nu serieus nemen en haar hebben doorverwezen (de oude ha blijft volhouden dat het gewoon kan met 5 tot 8 pufjes als ze het er goed op doet. Alleen vanaf de 5de puf pas geven als het echt nodig is. Alsof de andere 4 pufjes voor de lol worden gegeven).

  Kunnen ze al veel onderzoeken doen bij de hele kleintjes dan? Zover wij nu weten hebben wij een gesprek met de kinderarts en wordt er eerst alleen gesproken omdat dit ook telefonisch gebeurt. Wij hopen ook zeker dat deze arts het serieus zal nemen en er een gerichtere aanpak komt. Maar vooral hoop ik voor de kleine dat de minder lang benauwd zal zijn en het liefst minder vaak.


  Ze kunnen bloedprikken. Provocatie testen en qua astma onderhoud kuur geven

  Testen. Astma is 6 jaar
 • Feline2014Feline2014 Gebruiker
  #23
  Wij zijn onderhand al weer een tijd verder en de kleine heeft onderhoudsmedicatie gekregen die ook al weer bijna een half jaar is opgehoogd. Ze krijgt nu 2 x daags qvar 100

  Nog steeds kan ze erg benauwd worden van rook, sterke geuren, verkoudheden, ziekte en spanning en kan dit als ze wat onder de leden heeft alsnog 6 tot 8 weken aanhouden. Maar gelukkig gaat ze niet meer zo hard achteruit. Hoewel wij nog steeds wel eens op de eerste hulp zitten.

  Wij mogen indien nodig salbutamol tot 4 pufjes om de 3 uur puffen bij erge benauwdheid. Maar moeten dan wel na maximaal een week kunnen afbouwen. Hier hebben wij een schema voor. Als dit niet wil moeten wij langs de HA of de SEH.
 • Marlene2021Marlene2021 Gebruiker
  Fijn dat je kindje wat stabieler is geworden! Maar evengoed nog veel triggers dan he, en dat het zoveel weken duurt. Herkenbaar helaas, en soms slopend, succes!! Goed dat je je destijds hebt laten doorverwijzen!
  Denk nog aan de epipen voor de noten/allergietest. Wij zaten ermee op de SEH..
Log in of Registreer om te reageren.