voedselallergie, doorverwezen naar allergoloog

Ik weet dat ik allergisch ben voor rauwe andijvie, spinzaie, rauwe paprika, rauwe komkommer, veel slasoorten, kiwi....
en in t voorjaar (als alles bloeit) nog meer.
ik krijg dan jeuk in mijn mond en soms wordt mijn keel wat, dus milde klachten.
25 jaar geleden hier eens voor naar de allergoloog geweest, en toen mocht ik bijna niets meer eten. niks aan.... na verloop van tijd bleef ik alleen van bovenstaande producten af. En mocht het per ongeluk wel eens voorkomen dan neem ik een allergiepilletje.

Maar nu ben ik bij een dietiste (longrevalidatie) en die geeft aan dat ook voedsel allergie kan zorgen voor meer astma klachten, advies allergoloog, dus de huisarts heeft mij weer doorverwezen.
Wie weet wat een allergoloog tegenwoordig doet/ onderzoekt. Komt er ook een dietiste bij kijken?

Reacties

 • NckiieNckiie Gebruiker
  Oh interessant om te volgen, ik ontdek ook steeds meer allergieën en heb soms daarbij ook echt last van mijn astma. Ben nog nooit bij een allergoloog geweest en wil wel met een diëtiste uitzoeken waar ik nog meer niet tegen kan, merk hier wel dat er meer dingen zijn waar ik niet tegen kan maar geen idee precies wat.

  Succes en hoop dat je er veel aan hebt
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #2 edited 17 oktober
  Met een allergoloog kun je je allergieën in kaart brengen. Dat gebeurt op basis van je verhaal (inclusief leefstijl), bloedonderzoek, eventueel testen met krasjes of prikjes in je huid, zo nodig een bepaalde tijd je klachten grondig bijhouden.
  Aan de hand daarvan kan je immunotherapie krijgen en/of wordt je allergiemedicatie aangepast en krijg je leefstijladviezen mee.
  Qua voeding kun je een lijst mee krijgen van voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk allergisch kunt zijn. Daarbij krijg je ook instructie hoe je daarmee om kunt gaan. Moet je het vermijden of juist niet? Hoe introduceer Je een voedingsmiddel opnieuw? Hoe handel je bij een allergische reactie?
  Een allergoloog kan je verwijzen naar een diëtist of huidverpleegkundige, maar ook naar bijvoorbeeld een longarts of kno-arts.
  Hoe stabieler je allergische klachten, hoe gunstiger dat kan uitpakken voor je astma.

  Voor zover ik weet is een allergoloog ook altijd dermatoloog of internist. Het is een specialisatie na een specialisatie. Ze hebben dus behoorlijk wat kennis in huis.

  Succes bij de allergoloog. Doe er je voordeel mee!

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Bedankt voor je reactie, suus! Fijn!.
  Ik ben bekend met de allergoloog, denk dat ik er eens in de 2 jaar kom, dan voor de wesp, dan voor een anafylactische shock, dan voor..... en vroeger vaak voor inhalatie allergieen waar ik altijd veel positief op reageer.
  Mijn allergoloog is ook internist. Maar omdat er weer een jaar tussen zit, moet het weer aangevraagd worden. Dacht al: ik kan beter gewoon jaarlijks langs gaan, er is altijd wel weer wat nieuws ;-)

  Nu dus voedsel. 20 jaar geleden werd gezegd dat de voedsel allergie test niet heel betrouwbaar is. is deze nu wel betrouwbaar?
  En ga je altijd door naar de dietiste.
  wie heeft kort geleden nog deze indicatie voor de allergoloog gehad en wat hebben ze toen gedaan?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Ik ben met mijn zoon naar de allergoloog geweest, na een heftige reactie op noten. En vroeger mocht je dan meteen geen noot meer eten. Maar hij onderzocht op welke noten hij een reactie had, dus er vielen er een paar af en de rest mag hij eten. Hij kreeg een epipen mee voor het geval dat.... maar hij verwachtte niet nogmaals zo'n heftige reactie. Mijn zoon kreeg nog weleens een milde reactie op (vermoedelijk) een spoor van noten in een produkt, maar na een smelttablet Aerius verdween de reactie binnen een paar uur geleidelijk.
  Inmiddels heb ik van familieleden ook een verslagje gehad hoe het verging bij hun test, het is in ieder geval veel uitgebreider en genuanceerder dan vroeger.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Dank je wel thirza, fijn dat t nu beter gaat met je zoon en notenallergie.
  ja, dat hoop ik ook, dat t veel uitgebreider gaat dan vroeger, want toen was een product uit een groep alles uit die groep niet meer eten.
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Je kunt om de diëtist vragen en dan hoor je wel of hij een verwijzing zinvol vindt.

  Ja, gek hè, wel of geen nieuwe verwijzing van de huisarts nodig. Dat wisselt iedere keer weer. Geen idee waarom dat zo is.

  Geen idee of de huidige voedseltesten betrouwbaarder zijn dan vroeger. Ik neem aan van wel.

  Mijn allergoloog lijkt sowieso geen voorstander van voedsel vermijden als je nooit eerder een reactie had op dat voedsel. Ook de kinderarts vroeger was daar al geen voorstander van. Wel goed naar je lijf luisteren. En, als van toepassing, je medicatie bij je hebben.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Suus01, Mijn diëtiste vond dat ik naar allergologie moet, ikzelf twijfel een beetje...
  maar ze komt met meer dingen die ik nooit had bedacht, en wel goed werkt. Ze zal het hiermee ook vast goed hebben.

  zo naar een dietsitste met veel kennis van allergie medicatie en voedsel gaat niet, dat moet via de allergoloog in t UMCG. t Jammere is dat de wachttijd 140 dagen is, mijn ha zei: dan is t vaak al opgelost... maar we weten dat dit dan niet opgelost is. ben al 53 jaar allergisch voor voedsel

  fijn dat je zo meedenkt!

 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  T ingewikkelde is dat niet per se alles waar je wél op reageert er bij de testen uitkomt...
  Ik zou zelf niet voor weer testen gaan geloof ik
  Als je wéét waar je op reageert en een niet een vaag gebied is, zou t voor mij geen meerwaarde hebben
  Maar als er allerlei onduidelijkheid is en klachten is t wel zinvol maar t is nooit sluitend vind ik. In de zin van “komt niet uit bloed of priktest dus geen klachten”
  Ik ben anafylactisch wat nergens te herleiden is maar overduidelijk als ik die producten binnenkrijg.

  Maar Ems, doe wat goed is voor jou!!! Wens je opheldering!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Dank edelweiss voor je berichtje. Ik ga het ook nog met mijn longarts over hebben.

  Idd is niet alles te herleiden door bloedtest of priktest.
  zo ben ik allergisch voor wesp (benauwd, een dag later dat pred nodig is) het komt niet uit de testen. wel mag ik dan prednisolon nemen van de allergoloog.
  en zo zijn er idd meer voorbeelden
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  #10 edited 18 oktober
  Hier twee kinderen die vooral toen ze klein waren sterk konden reageren op voeding. Bloed-en huidtesten werden afgeraden. Gulden standaard was (liefst dubbelblinde) provocatie. Eerst alle verdachte producten weglaten tot ze klachtenvrij waren en daarna voorzichtig opnieuw proberen. Bij optreden klachten weer weglaten en als de klachten daarmee ook verdwenen advies om dat product te vermijden. Nu is dubbelblind erg lastig als je zelf gaat proberen, maar het principe is wel hetzelfde.

  Wat ook merkbaar was, was dat ‘verdraagzaamheid’ sterk kon wisselen. Op betere momenten konden kleine beetjes voeding die anders niet gingen wel. Als het slecht ging was alles teveel.
  Nu zat er ook een stuk intolerantie bij. Dan kun je er ‘ruimer’ mee omgaan dan bij een heftige (Ige gemedieerde) allergie.

  Maar daar waar het geen gevaarlijke situaties oplevert zou ik kiezen voor kwaliteit. Niks meer eten en minder klachten of jezelf iets meer ruimte geven en wat meer klachten accepteren.
  Het fijnste lijkt me als je het goed uitgezocht kunt krijgen zodat je er je eigen keuzes in kunt maken.
  Succes, het kan een lastige puzzel zijn.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Er zijn wel nieuwe testen op de markt vergeleken met jaren geleden dus dat zou je kunnen overwegen. Over het algemeen is het beleid om alleen te testen op dingen waarvan je zelf aangeeft dat je er last van krijgt omdat kruisallergie heel lastig is en je positief kan testen op dingen die je wel gewoon kan eten.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  EmmaW , bedankt voor je lieve meedenkende reactie. ook ik herken de verdraagzaamheid, deze is ook bij mij de ene keer heftiger dan de andere keer.

  Ook jou reactie ga ik meenemen bij het gesprek met de arts over 3 weken, maar eerst een gesprek met de dietiste deze week.
 • MillyMilly Schrijver
  De allergoloog kan je verwijzen naar een allergiedietist. Zelf ben ik daar ook geweest en we hebben samen veel kunnen uitklaren kwa allergie en intollerantie. Voor de histamine intollerantie heb ik n eliminatiedieet gevolgd. Dat gaf veel duidelijkheid.
  Uit testen kwam bij mij ook niet alle voedingsmiddelen uit waar ik last van heb/allergische reactie van krijg. Ben voor mn longen en huid, heb veel huidklachten van histamine, gestart met xolair. Nu is mijn voedingsmiddelenrepertoire wat groter daardoor. Als je door allergie en intolerantie eenzijdig eet, ik hield maar weinig veilige voeding over, heb je weer meer kans op allergie omdat je die bepaalde producten veel eet.

  Als tip kreeg ik t volgende mee: bij producten die nieuw zijn, testen aan de binnenkant van je arm. Krijg je daar jeuk of uitslag, niet eten! Geen reactie, test t product op je lippen. Krijg je daar reactie, niet eten! Geen reactie, neem t product in je mond. Krijg je jeuk, prikkeligheid, oid uitspugen en niet eten. Geen reactie, eet smakelijk.

  Hoop dat t gesprek met allergoloog je duidelijkheid geeft! Succes.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Dank je wel Milly, dit is ook wat de dietiste bedoelt denk ik.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #15 edited 21 oktober
  Inmiddels een goed gesprek met mijn dietitste. Deze gaf aan dat het goed is om inzicht te krijgen waar ik allergisch voor ben qua voeding. dit omdat ik naast mond keel klachten ook buikklachten heb. Daarom haar advies voor allergoloog, en allergologie dietitste

  Duidelijk, ik wil dit wel ;-)
  Oh, bedenk nu dat de mdl arts mij volgende week belt (jaarlijks consult ivm coeliakie) ik kan haar ook vragen naar allergie en en mond keel buikklachten/ dietitste. Wie weet kan ze mij ook helpen. Inmiddels heeft mijn ha een brief naar de allergoloog gestuurd, wachttijd consult 140 dagen...

  iedereen bedankt voor het meedenken!
Log in of Registreer om te reageren.