Beeld van diffuse mozaïek

27-02-2021 om 15:17 uur

Goedemiddag, ik heb zoals bovenstaand n beeld van diffuse mozaïek Attenuatie in alle kwabben en versmallen van differentiaal diagnose. Ook dyspnoe. Wat mankeer ik dan en is er iets tegen te doen? Gr Ine Donkers 61 jaar

Login of registreer om te reageren
28-02-2021 om 12:13 uur

Kreeg je dit van de longarts te horen? En werd er verder geen uitleg bij gegeven? Dyspnoe is kortademigheid, heb je daar erg last van?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
01-03-2021 om 12:49 uur

Diffuse mozaïek attenuatie is een soort afwijkingen aan de longen die je het beste kunt zien op een CT-scan.
Het zijn vrij karakteristiek verschillen in de dichtheid van het longweefsel met functieverlies leidend tot kortademigheid.
Je zou de plaatjes moeten zien om de vraag goed te kunnen beantwoorden, want deze afwijkingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bovendien moet je onder meer precies weten wat de klachten zijn, of er eventuele andere aandoeningen meespelen en welke medicijnen er worden gebruikt.
Het patroon kan het gevolg zijn van aandoeningen van de kleine of grotere bloedvaatjes in de longen, van aandoeningen van de kleinere luchtwegen of van de longblaasjes. Met andere woorden, het kan een puzzel zijn om uit te zoeken wat de oorzaak (en de behandeling) kan zijn.
De longarts kan dat verder uitzoeken, bijvoorbeeld met bloedonderzoek, een bronchoscopie of het nemen van biopten van de long. De behandeling hangt vervolgens af van de gevonden oorzaak.

Login of registreer om te reageren