Extreem vermoeid:ook bij lichte astma?

25-03-2021 om 16:27 uur

Dag allemaal,
Ik weet sinds 4 jaar dat ik allergisch astma heb en worstel sinds ik astma gerelateerde klachten en allergen heb ook met extreme vermoeidheid, met name als ik een periode wat meer last heb van kortademigheid. Met extreem bedoel ik: eigenlijk alleen maar willen liggen, amper de trap op komen en moeite met concentreren. Vaak heb ik zo'n extreme vermoeidheid aanval na het sporten of een stressvolle periode op het werk en het kan zo een week duren waar bij ik me soms ziek moet melden. Extra puffen helpt wel voor de kortademigheid, maar niet voor de extreme vermoeidheid. Ik vind dit gek, omdat ik volgens het longonderzoek (twee jaar terug voor het laatst) behoorlijk goed functionerende longen heb en slechts lichte achteruitgang wordt gemeten bij de provocatietest. Is extreme vermoeidheid een bekend verschijnsel, ook bij lichte astma? Of moet ik toch een andere oorzaak zoeken?

Login of registreer om te reageren
25-03-2021 om 18:14 uur

Je zou altijd voor de zekerheid een bloedonderzoek kunnen aanvragen om onder andere je vitamine D en B12 bijvoorbeeld te laten controleren en je ijzer en ferritine ook eventueel.
Zelf heb ik ernstig astma en herken ik de extreme vermoeidheid wel, bij mij bleek mijn vitamine D en ferritine allebei veel te laag.
Of het bij lichte astma ook zo heftig kan zijn heb ik echt geen idee van, ik sluit het niet uit maar andere oorzaken uitsluiten is nooit verkeerd. Ik heb ook een slaaponderzoek gehad, omdat slaapapneu dit ook kan veroorzaken en daar had ik gelukkig geen last van.

Wat je beschrijft bij meer kortademigheid herken ik wel dat mijn vermoeidheid dan ook erger is. Ook stress kan een trigger zijn voor je astma, maar kost ook nog eens veel energie.
Hopelijk kom je snel achter de oorzaak en is het bijvoorbeeld simpel je vitamine D aanvullen en heb je weer meer energie. Dat zou het makkelijkste zijn:)

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 06:48 uur

Dank voor je uitgebreide antwoord! Dat van vit D tekort heb ik inderdaad ook last van. Dit slik ik ook bij. Verder komt er steeds niet echt iets uit het bloedonderzoek, al is het nu ook wel weer tijdje geleden dat ik dat het heb na laten kijken.
Maar een slaaponderzoek is misschien nog een mogelijkheid. Het lastige is dat het steeds periodes is, 1 tot 3 weken, en dan gaat het weer redelijk. Ik heb het ook een keer een hele zomer gehad, maar toen bleek ik astmamedicatie te krijgen die niet zoveel voor mij deed (poeder dat niet diep genoeg in mn longen kwam +ernstig hooikoorts). Tsja, misschien moet ik toch maar gaan accepteren dat het erbij hoort, maar daar ben ik geloof ik nog niet helemaal klaar voor 😁

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 08:17 uur

Beste Momo,

Vermoeidheid kan uiteraard echt heel veel verschillende redenen hebben, maar het zou best kunnen dat je soms 's nacht kortademig bent en hierdoor niet voldoende uitrust 's nachts. Dat je een goede longfunctie hebt, betekent zeker niet dat je niet nachtelijk last kan hebben van benauwdheid (of anders ga ik zelf ook een andere reden voor mijn vermoeidheid moeten zoeken ;)). Heb je hierover reeds met je behandelende arts gesproken? Als je een lichte vorm van astma hebt, zijn er waarschijnlijk nog heel wat behandelopties die je kan bespreken met hem en lijkt het mij persoonlijk veel te vroeg om je klachten maar te accepteren.

Ik hoop voor je dat je een oplossing voor je vermoeidheid vindt!

Het beste,
Tamia

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 09:08 uur

@MoMo84 bij mij kwam er toevallig ferritine tekort uit tijdens een onderzoek voor iets anders, dit hadden ze eerder niet apart geprikt. Wel de vitamines enzo. Dus dat is nu aangevuld, dus nog een keer de malle molen door qua bloed kan nooit kwaad. Kan inderdaad zijn dat er niks uitkomt.

Wat Tamia zegt klopt ook. En als het elke keer periodes zijn kan je misschien een dagboekje bijhouden wat je klachten zijn of het alleen de vermoeidheid is of ook meer last van je astma etc en hoe je dan op je pufjes reageert. Wat de triggers zijn, bijvoorbeeld stressvolle periode of wellicht enorm slecht weer. Hoe je slaapt etc. Zou het zeker ook nog niet opgeven je zoektocht en het nu al maar vast accepteren. Zou het goed overleggen en bespreken, want deze vermoeidheid is alles behalve leuk zoals je weet en ik gun je dat er een oplossing is!

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 09:17 uur

@Nckiie en @Tamia bedankt voor jullie bruikbate tips en bemoedigende woorden!
Ik zal zeker nog eens bloed laten testen en dan ook nog eens expliciet vragen naar feritine. En een dagboek bijhouden is inderdaad ook een goed idee!

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 13:06 uur

Oh nog een tip: wellicht kan je een ergotherapeut (specialisatie belasting/belastbaarheid) mee laten kijken naar je dagindeling en energieverdeling dit heeft mij erg veel inzicht gegeven hoe ik met beperkte energie meer uit de dag kan halen zonder meer vermoeid te raken. Sowieso in de tussentijd wellicht handig en kan daarnaast nooit kwaad in mijn ogen.
Succes en ik ben benieuwd wat eruit komt

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 13:55 uur

Ik weet niet of je man of vrouw bent maar als je zegt dat het bepaalde weken is, hangt het misschien samen met je cyclus.

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 16:17 uur

@Nckiie ja dat is zeker iets om over na te denken. Toen ik nog redelijk gezond was, was ik gewend op 120% staan :D de aanpassing naar slimmer en gedoceerder is zeker nog een uitdaging voor mij

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 16:20 uur

@Daantje ik ben een vrouw en heb PMS, en mn asthma is ook altijd erger in de twee weken voor de menstruatie, lijkt het, dus ik denk dat die cyclus zeker ook meespeelt

Login of registreer om te reageren
26-03-2021 om 16:21 uur

P. S. Al beweert mijn HA nog nooit van dat verband gehoord te hebben... Maar ik kan er echt de klok op gelijk zetten, dus lijkt me echt wel dat er een verband is

Login of registreer om te reageren