Enkele vragen over ervaringen.

29-04-2021 om 13:20 uur

Begin augustus 2017 ben ik oververmoeid thuis komen te zitten. Eerst twee weken, dan een maand, wederom een maand en ga zo maar door.
Elf maanden later (juli 2018) heeft mijn vorige werkgever en de controledokter na samenspraak met mezelf beslist dat ik niet meer geschikt was om een job uit te oefenen binnen het bedrijf en is hierbij mijn contract stopgezet.
Ik dacht dat ik hierbij mezelf verlost had van mijn grootste probleem en tegelijkertijd mijn burn-out zichzelf wel zou oplossen.
In de maanden daaropvolgend kreeg ik maag- en darmklachten, ademhalingsproblemen, angsten, agorafobie, etc...
Mijn algemene fysieke en mentale gezondheid ging achteruit. Ik werd behandeld voor maagontstekingen, hyperventilatie en kreeg sinds april 2019 psychologische ondersteuning bij een gedragstherapeut. Dit hielp mij maar gedeeltelijk vooruit.
Eind maart 2020 ben ik voor mijn sporadische niesbuien langs een allergoloog ben gegaan, daar ontdekte men een groot aantal actieve allergieën zoals huisstofmijt, kat, voorjaarspollen, graspollen,... En een longinhoud van 54% die waarschijnlijk aan de basis ligt van mijn problemen.
Ik heb hiervoor medicatie gekregen zoals Inuvair en Bellozal. een half jaar later zat men longcapaciteit op 85% en werd ik door de nare bijwerkingen van Inuvair overgezet naar Relvar. Bellozal werd aangepast naar een product met ebastine.
Na een jaar voel ik mij al veel beter maar toch baren sommige zaken met nog zorgen.
Ik ben ondertussen ook al 15kg afgevallen om alles wat draaglijker te maken en dit helpt ook maar ik heb er nog een 35tal kg te gaan. Ik probeer ook mijn dagelijkse dosis beweging te krijgen. Ik was een tijdje terug hier goed met begonnen maar door ziekte van 2 weken kon ik alles terug opnieuw beginnen met alle onbegrijpelijke frustraties erbij.
Ik heb onlangs een nieuwe psycholoog bezocht omdat ik met enkele gevoelens wil leren omgaan. Hij zei me na intake het vermoeden te hebben dat ik aan het Syndroom van Asperger zou hebben. Volgende maand start hiernaar een diagnostisch onderzoek.
Voel me regelmatig rusteloos en dit stoort me.

Zijn er nog mensen die zo'n zaken meemaken?
Hoe regelen jullie je dag en je hoofd?

Login of registreer om te reageren
13-05-2021 om 07:33 uur

Het valt niet mee om in mijn geval astma te hebben en wat jouw over komen is zeker ook niet . Wat mij geholpen heeft is begeleiding te krijgen van longverpleegkundige van een longarts of huisarts ,die hebben gelijk je actuele situatie medisch info bij de hand en kunnen ook door verwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners en maken direct contact met specialist als ze je klachten verergerd vinden.Wat betreft je dagindeling dat is vallen en opstaan.Alles kost energie in bouwen van rust momenten geeft weer meer energie.

Login of registreer om te reageren
04-06-2021 om 19:57 uur

Bedankt voor je berichtje. Ik moet echt leren om rustmomenten in te bouwen maar dat is een mentale worsteling. Regelmatig push ik mezelf over vanalles heen waar ik dan 2, 3 dagen niet goed van ben. Ben enkele weken terug met yoga begonnen en dat helpt wel wat. Begeleidde meditatie komt er ook nog aan. :)

Login of registreer om te reageren
04-06-2021 om 20:24 uur

Rustmomenten inplannen is ook helemaal niet leuk om te doen... maar het kan er wel voor zorgen dat je juist meer kan:) als je iets doet staak dan regelmatig de activiteit en eigenlijk ervoor al en denk dan: oke hoe voel ik me, hoeveel energie heb ik?
Wat wil ik doen? En hoeveel energie kost dat?
Kan ik het op een andere manier doen dat het me minder energie kost? Bijvoorbeeld om hulp vragen, hulpmiddelen gebruiken of het in delen opsplitsen oid en daarna met een plan het doen en dan tussentijds evalueren oke gaat dit goed of is het nog teveel en kan ik meer aanpassen? En als het goed gaat dan niet meer doen maar je aan je plan houden.
Dit vergt echt wel veel oefening, ik heb hulp gehad van PMT hierbij, maar een psychosomatische fysio zou ook kunnen helpen hierbij bijvoorbeeld.

Zelf heb ik een hekel aan slapen overdag, ik vecht er heel vaak tegen met her gevolg dat ik alleen maar moeier en moeier wordt en mijn astma sneller van de rit is en ik langer moet herstellen. Als ik me eraan overgeef en dat middagdutje doe dan ben ik een stuk gezelliger en kan ik na het avondeten nog even gezellig kletsen en een kaartspelletje doen bijvoorbeeld ipv meteen naar bed.
En dit is nog dagelijks een strijd hoor en de ene dag gaat het makkelijker dan de andere dag:) het is met vallen en opstaan en we zijn niet alleen

Login of registreer om te reageren
04-06-2021 om 20:29 uur

Tip voor een rustmomenten, een kopje koffie of thee en dan niet stiekem tussendoor iets gaan doen maar gewoon echt even gaan zitten tot het op temperatuur is om te drinken.

Login of registreer om te reageren
05-06-2021 om 07:18 uur

Als ik geen zin heb in een rustmoment/slapen overdag, ga ik meestal wel op bed liggen, maar dan met een handwerkje of iets te lezen. Als ik moe genoeg ben vaak ik toch wel in slaap en is dat prima, en anders rust je toch meer uit dan dat je iets anders gaat doen. Want van het één komt vaak het ander en dan doe je snel te veel. Op die manier voelt het niet zo verplicht.

Login of registreer om te reageren