Vervangend middel voor Lomudal ( i.v.m. leveringsproblemen), DNCG iso 1 %.,

Ik gebruik al meer dan 30 jaar Lomudal en bij mij werkt dit middel echt heel goed. Ik hoorde destijds van mijn longarts, dat Lomudal vrij weinig wordt voorgeschreven, omdat weinig mensen er veel baat bij hebben.

Lomudal werkt bij mij preventief. De werkzame stof van Lomudal, is di-natriumcromoglicaat. Deze behoort tot de groep van histamine-afremmende middelen. Het remt het vrijkomen van histamine uit de mestcellen.
Ik ben overgevoelig / heb klachten voor bijv. stof, pollen, rook, mist, kou, dieren en bij inspanning. Mijn astma wordt voor het merendeel veroorzaakt door allerlei allergische prikkels.
Toen ik in verwachting was ( 4 kinderen) , wilde ik geen medicijnen gebruiken en heb toen ook geen Lomudal gebruikt (mijn longarts adviseerde mij om wél Lomudal tijdens zwangerschap te gebruiken) . Dit ging niet echt goed, dus ik was blij toen ik het weer ging gebruiken na de geboorte. Dit was het ´bewijs´ voor mij, dat ik Lomudal echt nodig heb voor mijn ´soort astma´.

Ik gebruik Lomudal 4 keer per dag, 2 inhalaties per keer. Op deze manier heb ik mijn astma ´aardig´ onder contrôle. Natriumcromoglicaat houdt mijn longen ´rustig´. Soms moet ik ook weleens Ventolin gebruiken, als ik opeens benauwd word, maar nogmaals dit gebeurt relatief vrij weinig.

Ik schrok toen mijn apotheek mij belde met de mededeling, dat Lomudal lange tijd niet leverbaar was. Ik heb toen de fabrikant Sanofi gebeld en ik hoorde, dat er gelukkig een vervangend middel op de markt is.

DNCG iso 1% van de firma Penta Arzneimittel. Dit is via je eigen apotheek te bestellen ( Zij bestellen DNCG dan bij de Internationale Apotheek).

Omdat ik van de leverancier van Lomudal hoorde, dat meer mensen gebeld hadden over de problemen met levering Lomudal, plaats ik dit berichtje op het Longforum, in de hoop, dat ik iemand met deze informatie kan helpen.

Met vriendelijke groet,

Marianne

Reacties

 • SneakabooSneakaboo Gebruiker
  #1
  Beste Marianna,

  Dank je wel voor deze post, ik herken mij zelf in deze klachten en gebruik Lomudal voor vier jaar.
  Ik kan niet goed tegen longsteroïde en sinds mijn klachten grotendeels voortkomen uit allergische reacties voor stof werkt Lomudal bijzonder goed.

  Ik zou het bijzonder op prijs stellen als je mij kan vertellen welke vernevelaar je gebruikt en hoelang je het medicijn inhaleert.
  De gebruiksaanwijzing geeft een ultrazone vernevelaar aan echter kan ik geen geschikte vinden en vraag ik mij af of een mesh vernevelaar ook werkt.

  Wegens drukte op de longpoli is mijn longarts vergeten een recept voor een vernevelaar voor te schrijven, de vervangende longarts kent di-natriumcromoglicaat niet en wil de verantwoordelijkheid niet nemen met het medicijn.
  Feitelijk wil de long poli geen informatie verstrekken wat voor soort vernevelaar te gebruiken of informatie inwinnen bij de fabrikant.
  Sinds dit nu al een maand doorgaat zit ik zonder medicatie en merk ik dat het een slijtage slag begint te worden waardoor ik mij zelf nu heb geïsoleerd.


  Daarnaast heb ik nog wat extra informatie over Lomudal
  Een maand geleden heb ik contact opgenomen met het Longfonds over DNCG ISO en dit zowel schriftelijk als telefonische door gegeven.
  Daarnaast heeft Sanofi mij telefonische medegedeeld dat Lomudal hoogstwaarschijnlijk volledig uit de handel zal gaan.
  Ik heb gevraagd of het Longfonds dit nogmaals wil navragen bij de fabrikant, echter is dat tot heden niet gedaan..

  Indien mensen die Lomudal gebruiken moeten overstappen naar DNCG ISO is dit de procedure om het verzekerd te krijgen.

  1: Er moet een artsenverklaring worden opgesteld door de longarts die naar het IGJ wordt gestuurd, zijn gaan kijken of ze het importeren van het medicijn willen goedkeuren. Het IGJ mag hier 8 weken over doen.
  De arts moet uitleg geven waarom de patiënt DNSG ISO wilt gebruiken en geen vervangende medicijn.
  Ondanks Lomudal een ander soort medicijn is lijkt het erop dat Flixotide wordt gezien als een vervangend medicijn.

  2: De arts moet ook een machtiging formulier invullen voor de verzekeraar en deze moet door de apotheek worden opgestuurd.
  Zij willen ook uitleg, aangezien DNCGI iso goedkoop is zullen zij er niet te moeilijk over doen.

  In februari heb ik deze procedure doorlopen voor Tilade toen ik de horen kreeg dat een buitenlandse apotheek het nog steeds produceerde wegens het feit dat Lomudal niet meer beschikbaar was.
  Na een maand kreeg ik goedkeuring van beide, echter bleek dat er een administratieve fout was gemaakt door de Apotheek.


  met vriendelijk groet,

  San • BeeBee Gebruiker
  #2
  Wat fijn om dit te lezen, ik heb je bericht helaas niet eerder kunnen vinden. Via de zoekfunctie op dit forum kwam ik je bericht niet tegen. Gek dat mijn eigen longarts niet weet dat de vernevelvloeistof bestaat, nu misschien voor niks naar het AMC doorgestuurd.
Log in of Registreer om te reageren.