Ventolin versus salbutamol Sandoz

Gebruik al jaren Ventolin, maar recent verstrekte de apotheker mij salbutamol van Sandoz, met vermelding dat de zorgverzekeraar (FBTO) Ventolin niet vergoed! Als ik Salbutamol van Sandoz gebruik moet ik minstens 4 tot 6 maal per dag een puf nemen, dat was met Ventolin max 1 maal per dag. Ik kan het wel krijgen maar dan moet ik het zelf betalen! Huisarts zet MN op het recept voor Ventolin, maar desondanks toch Salbutamol! FBTO om een toelichting gevraagd. Volgens FBTO maakt het niet uit wat de huisarts op het recept schrijft, de apotheker bepaald wat je krijgt! In het verleden hierover een Klacht ingediend tegen de apotheker van Amstenrade. De klachten commissie gaf de apotheker gelijk!
Heeft iemand dezelfde problemen met het gebruik van Salbutamol van Sandoz?

Reacties

 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #1
  Ventolin is de merknaam van salbutamol. Salbutamol is de stof aan, en veel fabrikanten bieden dit aan.
  Salbutamol Sandoz aerosol is in het verleden vaker negatief in het nieuws geweest. Toch bleek uit onderzoek, voor zover ik weet dat er geen problemen mee waren.

  Je kunt je apotheek vragen om salbutamol van een ander merk te vragen. Misschien dat dat beter gaat. Meestal gaat de zorgverzekering (en de apotheek) daarmee wel akkoord.
  Niettemin: je moet er veel moeite voor doen.

  Succes!
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #3
  @Daantje
  Dank voor de aanvulling. Die studie bedoelde ik inderdaad.
 • Mamv2Mamv2 Gebruiker
  #4
  Mijn zoontje heeft door die van sandoz een opname van een week gehad in het ziekenhuis. Hij mag die van de kinderlongarts absoluut niet meer hebben. Ik weet niet of daar toentertijd melding van is gemaakt, ik had wel wat anders aan mijn hoofd.
  Ik kreeg die ook, het deed voor mij ook minder dan de salbutamol van mylan die ik daarvoor kreeg.
  Mijn schoonzus met astma doet het echter prima op die van sandoz.
  Bizar om te lezen dat de apotheker zo'n grote rol speelt, hier is mijn zoon door de arts overgezet op de echte ventolin. Hij bleef op den duur andere salbutamolmerken krijgen en raakte zijn astma daardoor ontregeld. Geen gezeur van de apotheek, op het moment dat de medische noodzaak verloopt bellen ze ons tijdig op zodat ik het ziekenhuis kan bellen daarvoor.
 • sanshinesanshine Gebruiker
  #5
  Ik heb gelukkig geen probleem meer hiermee, tot Dec 2020 wel, want ik heb bijna 3 jaar zelf ventolin betaald, vervolgens gedeclareerd en in elk geval altijd grotendeels vergoed gekregen. Ik kan niet tegen de puffer van Sandoz, waarschijnlijk reageren mijn longen overgevoelig op 1 van de hulpstoffen. De longarts heeft daarom op het recept gezet ventolin te leveren, of in elk geval geen Sandoz. Miv januari is ventolin bij vgz just preferent geworden, het wordt nu gewoon vergoed. Schiet mij maar lek 🤪
Log in of Registreer om te reageren.