Radeloos, ik blijf benauwd

14-06-2021 om 08:06 uur

Longarts

Ik, astma patiënt, heb 23 September 2020 Corona gekregen en helaas word ik steeds benauwder ondanks flutiform en 4 x ventolin per dag heb ik na de pfizer vaccinatie twee weken geleden 2x verschillende antibiotica kuren gehad.
Ik werd steeds benauwder.
Het hielp minimaal. Mijn Neus is constant verstopt hier heb ik dymista voor maar ook dat helpt niet. (van te voren spoelen)
Al met al halen mijn medicijnen eventjes de top eraf maar blijf constant benauwd.
Na corona is in Februari ook Bronchiëctasieën geconstateerd in de ct scan.

17 Juni krijg ik de tweede vaccinatie en zie er wel tegen op.
Heeft u enig advies was ik kan doen om deze benauwdheid onder controle te krijgen.
Mijn specialist had foster voorgeschreven maar hier reageerde ik allergisch op en werd nog benauwder. Nu dus terug op flutiform. 2x daags (in de ochtend en avond) en 4 x ventolin.
Alternatief gebruik ik nu een zoutpijp en stomen met tijm of salie, vitaminen, mineralen en NAC, en probiotica.

Het duurt nu al 9 maanden maar heb eerder het gevoel dat het slechter met me gaat dan beter.
Zowel bij rust als inspanning ben ik benauwd. Daarnaast de neus geheel dicht. Mijn hulp ademhalingsspieren staan onder hoogspanning.
Pijn op de borst, tussen de schouderbladen en middenrif. Een brandend zeurend gevoel. het gevoel niet in te kunnen ademen.
Fysio is ingezet en krijg wekelijks bindweefsel massages om los te masseren. Revalidatie stop moeten zetten. Het ging niet het koste mij teveel energie, en die heb ik nodig om te herstellen.

Mijn huisarts had mij in Oktober al een verwijzing naar een longspecialist gegeven echter ik kon pas in Februari terecht terwijl ik in September al positief was van corona. Maar eigenlijk gebeurd er niets en zit nog steeds met deze erge benauwdheid. Ik weet me geen raad meer. Kunt u mij iets adviseren?
Ik heb zojuist gebeld met de poli van de longgeneeskunde waar ik geen afspraak kan maken alleen spoedgevallen kunnen terecht. Alles moet via de huisarts.
Ik kom geen stap verder. Is die benauwdheid nu nog van de corona of is deze nu van de bronchiëctasieën / astma?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
15-06-2021 om 07:33 uur

Uit dit verhaal wordt niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is. Hoe oud is deze patiënt?
Benauwdheid kan verschillende oorzaken hebben. Met een goede anamnese kun je soms een eind komen met het oplossen van de puzzel. Hebben deze klachten zich al eerder op dezelfde manier voorgedaan? Is er piepen van de ademhaling? Zijn er andere klachten zoals hoesten of pijn op de borst? Zijn er bekende uitlokkende factoren? Wat is het effect van bepaalde medicamenten? Wordt er gerookt?
Een verstopte neus kan bij veel patiënten tot extra klachten van kortademigheid leiden. Is daar al eens goed naar gekeken?

Van Covid-19 kun je lang klachten blijven houden, inclusief benauwdheid. Dat noemen ze nu long-Covid. Ik noem het liever PACS, het post-acute Covid-syndroom. Bij aanvullend onderzoek is er dan lang niet altijd een goede verklaring te vinden. Er zijn inmiddels op verschillende plekken poliklinieken opgezet om klachten na Covid-19 te kunnen uitzoeken en patiënten te begeleiden. Revalidatie kan na een flinke Covid-19 infectie zeker zinvol zijn. De huisarts kan daar patiënten naar toe verwijzen.

Als de kortademigheid in dit geval meer met het astma zou samenhangen verwacht je waarschijnlijk wel wat meer effect van de salbutamol. Als er tijdens die kortademigheid flink piepen te horen is, zal de huisarts eerder een kuurtje prednisolon geven dan antibiotica, want die doen niet veel bij een astma-aanval.
Switchen van flutiform naar foster heeft doorgaans geen zin, tenzij een patiënt niet goed om kan gaan met een bepaald type inhalator.
Wat voor specialist was dat, die die switch heeft voorgesteld? Kan die dan nu ook niet even kijken wat er precies aan de hand is? In ons ziekenhuis moet inderdaad de huisarts bellen voor een spoedafspraak. Dat zal in de meeste ziekenhuizen ook zo gaan. Als de huisarts belt zien we de patiënt meestal de zelfde of de volgende dag. Ik weet niet beter dan dat dat overal zo is.
De combinatie van neuspoliepen en bronchiëctasieën komt vaker voor. Een longarts zal dat graag verder uitzoeken.
Kortom: veel vragen en de antwoorden komen waarschijnlijk na een spoedverwijzing naar de longarts. Beterschap!

Login of registreer om te reageren
23-06-2021 om 15:05 uur

Dank u wel voor uw antwoord Dokter Geertjan Wesseling

Ik ben bijna 59 jaar en bekend met astma vanaf mijn 13de. Rook en drink niet en gebruik ook geen overige genotmiddelen.
Deze was tamelijk onder controle en functioneerde tamelijk. 2 tot 3 keer per jaar wel een luchtweginfectie waarbij een antibiotica kuur wel hielp.
Heel erg allergisch, voor bomen en pollen, dieren, rook, parfum en voedingsmiddelen.
Op 23 september corona besmet en de klachten van kortademigheid werden hevig, Ook koorts... alegehele malaise en niet kunnen slapen van de benauwdheid.
Daarna ging het op en af en eer werd een scan gemaakt deze wees dus bronchiëctasieën uit en de longarts schreef me toen de foster voor, waar ik overigens niet goed op reageerde.

Half Maart en April en half Mei had ik fysio, revalidatie en logopedie maar de klachten van benauwdheid, pijn aan het sternum en middenrif namen toe.
Ik kon nog geen 25 meter meer lopen zonder dyspnoe klachten. 13 Mei de eerste vaccinatie, ik dacht dat het aan de vaccinatie lag dat ik hard achteruit ging, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.
Het lopen ging ook steeds slechter maar ik probeer te blijven bewegen ook al heb ik op het moment alleen fysio aan huis en logopedie online.

Ik kon toen niet in het ziekenhuis bij mijn longarts terecht (hij schreef mij in April foster voor waar ik niet goed op reageerde). Ik heeft mij gebeld met de uitslag van de scan.
Hij zei alleen ventolin te gebruiken maar daar redde ik het niet mee. Ik werd steeds benauwder
en nu sinds een dikke maand ben ik constant benauwd en pijn aan het sternum en middenrif, misselijk en niets kunnen, geen energie en geen lucht. De huisarts moest het overnemen qua behandelingen, nadat ik geprobeerd had een afspraak te maken bij de longarts.
De huisarts schreef me afgelopen Vrijdag tregely voor. Dat werd vrijdagavond geleverd en er stond in de bijsluiter dat het niet bij astma gebruikt mocht worden.
Nou ja.. ik kon niemand vragen en durfde het niet te gebruiken, ik bleef mijn oude middel fltiform gebruiken maar het deed nagenoeg niks, 6 tot 7 keer ventolin gebruiken per dag om een beetje lucht te krijgen, echter het gevoel niet te kunnen inademen bleef. Zo een afgeklemd gevoel.

Zondag naar de huisartsenpost ben geweest omdat ik niet meer kon, zo benauwd
Ik kreeg hier de prednisolonkuur en antibiotica kuur voorgeschreven .. de derde in een dikke maand tijd.

Ik bleef op en af heel erg piepen en het gevoel dat alles vast zit, niet kunnen inademen (hoesten valt mee, ook geen sputum) en ben gisteren naar de longarts geweest.
Ik had zelf al een paar keer naar mijn longverpleegkundige gebeld ze zei mij dat mijn huisarts moest bellen om een afspraak te maken.
Mijn huisarts heeft na Zondag ingegrepen nadat ik gevraagd had een afspraak voor me te maken omdat het niet meer ging.

Gisteren bij een andere longarts op consult geweest, bij mijn eigen longarts kon ik niet terecht.
Resultaat er lopen veel dingen door elkaar en moet op 5 Juli nog een looptest van 6 minuten doen. De longfunctietest was tamelijk goed, beter dan de vorige keer in April.
Ik moet ook naar de hartspecialist, ik wacht op een oproep.
Verder:
Doorgaan met flutiform, ventolin en dymista. Antibiotica kuur en prednisolonkuur afmaken.
Ze wachten af wat dat brengt en 20 Juli word ik gebeld door weer een andere longarts om te overleggen hoe verder.
Het kan zijn dat ik naar de revalidatie kan gaan in Horn, maar dat is niet zeker aangezien er een lange wachtlijst is.

In 1996 ben ik geopereerd aan sinusitis.
Ook na de operatie had ik vaker een verstopte neus maar dat ging op en af echter na de corona besmetting zit hij constant dicht.
Ik heb herhaaldelijk gevraagd van geef me wat want die dymista helpt niet. Ook gisteren werd gezegd dat is het paradepaardje .. en verder werd er weer niets mee gedaan.
Nu bijna 9 maanden een verstopte neus.
Tja ik ben patiënt ik neem aan dat een dokter weet wat hij kan doen, ik luister naar zijn adviezen en ik kan alleen mijn klachten aangeven.
Nu las ik gisteren op internet dat veel van mijn klachten te maken kunnen hebben met het middenrif. Het is voor mij heel herkenbaar wat er bij geschreven staat.
Ook dat banden van dat borstbeen en last van de tussenribspieren en overige ademhalingsspieren.
Natuurlijk niet die verstopte neus en de astma en bronchiëctasieën.
Maar weer afwachten hoe het verder gaat, intussen zit ik thuis en kan niets anders doen dan me overgeven aan hetgeen wat gaat komen aan onderzoeken .. stap voor stap.. en nog steeds niet gekeken naar mijn neus.
ik kan gewoon nergens terecht.

Login of registreer om te reageren