immunotherapie voor allergie

emsepemsemsepems Gebruiker
Vandaag bood mijn allergoloog mij immunotherapie aan, t liefst injecties ipv smelttabletten omdat die waarschijnlijk beter werken. De injecties geven ze in het ziekenhuis tijdens de opstartperiode, mocht ik een allergische reactie krijgen dan kunnen ze me direct behandelen, ook dat is een reden voor injecties. (Tabletten doe je thuis)

Wie heeft met deze immunotherapie ervaring?

Reacties

 • CygnumCygnum Gebruiker
  #1
  Ik heb enkele jaren geleden een traject gevolgd voor huisstofmijt. Kans op succes was volgens de longarts 70%. Als het werkt zou het tot 20 jaar kunnen aanhouden, zo werd mij voorgehouden.

  De prik werd bij mij in de linkerbovenarm gezet. Eerst was het opbouwen qua dosering. Dat was bij mij iedere week, en duurt een paar maanden. Zit je eenmaal op de maximumdosering, dan ging je eens per vier/vijf weken. Zes weken mag er maximaal zitten tussen de prikken, is het langer, dan moet je even een stapje terug in dosering.

  Je moest vóór de prik een antihistaminicum innemen (desloratedine voor mij), en ik kreeg lidocaïnezalf op een gaasje op de injectieplek geplakt nadien om de lokale reactie te verzachten. Erg fijn, want één keer bleek het gaas er al snel af te zijn gegaan en had ik de hele dag enorme jeuk. Na de prik moest ik een halfuur wachten in het ziekenhuis, omdat in die periode de extreme reactie meestal aan het licht komt. Gemiddeld komt het bij één op de 2 miljoen prikken voor, zo meldde men mij. Je moet niet gek opkijken als je aan het eind van de dag een goede bult hebt op de plek waar je bent geprikt. Zolang die minder dan 5cm in doorsnee was, was er echter niets aan de hand (bij mij).

  Na een jaar werd er geëvalueerd. Bij mij was er twijfel of het aansloeg, aangezien de klachten wel afnamen, en zijn we doorgegaan. Totaal was ik drie jaar zoet. Alle prikken kreeg ik bij de longverpleegkundige die ook de functies afneemt. Tijdens die drie jaar heb ik nooit een extreme reactie op de prik gehad. Wel had ik iedere keer jeuk op de plek, maar die nam wel af naarmate het traject langer duurde.

  Helaas heeft het achteraf bij mij niet aangeslagen, en namen de klachten af door andere redenen. Ik ben blij dat ik het in ieder geval heb geprobeerd. De kosten (de tijd die je kwijt bent) vond ik zeker opwegen tegen de (potentiële) baten.

  Ik wens je succes!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #2
  Bedankt voor je uitgebruide duidelijke verhaal cygnum.
  Hier heb ik zeker wat aan!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #3
  Morgen belt de allergoloog mij, ik ben er nog niet uit of ik immunotherapie wil.
  Ga het nog overleggen met mijn longarts, die mij goed kent
Log in of Registreer om te reageren.