Alternatief voor Qvar, kind erg angstig

Sinds 2 maanden gebruiken mijn 2 dochters van 2,5 jaar 2x daags 100 mcg Qvar omdat ze bijna wekelijks zware benauwdheidsaanvallen hadden en veel (elke 4 uur 4 pufjes) Salbutamol/Ventolin nodig hadden. Sinds ze Qvar gebruiken hebben ze geen aanvallen meer gehad. Wat een enorme opluchting is!

Helaas merken we bij 1 van de 2 meisjes dat haar gedrag is veranderd. Zij was altijd de 'makkelijke en stoere' van de 2, maar sinds de start is ze voor bijna alles bang en snel in haarzelf gekeerd.
De kinderarts gaf aan dat ze dit niet vond passen bij de lage dosering die ze krijgen. Het wel in de bijsluiter staat, maar ze dit eigenlijk alleen als bijwerking ziet bij hogere doseringen. Stoppen midden in de winter, net nu ze aanvalsvrij is, vonden we alle 2 geen goede optie, maar een ongelukkig kind is voor ons ook geen optie.

Hier op het forum heb ik al meerdere vergelijkbare verhalen gelezen en wil nu opnieuw in gesprek gaan met de kinderarts over alternatieven. Maar voordat ik dat gesprek aan ga, wil ik me eerst wat meer verdiepen en hoop dat jullie me kunnen helpen. Vragen waar ik mee zit zijn:
- Zou een halvering van de dosis (2x daags 50 mcg of 1x 100mcg) ook kunnen helpen om de bijwerkingen omlaag te brengen maar toch geen (zware) aanvallen meer te hebben? Heeft iemand hier ervaring mee?
- Wat zijn alternatieven voor Qvar? Qvar werkt dus wel heel goed qua vermindering van aanvallen. Een vergelijkbaar medicijn dus misschien ook, maar geeft dat dan niet dezelfde bijwerkingen?
- Hoe werkt overstappen? Als je van de ene op de andere dag over gaat op een ander medicijn, duurt het dan weer een paar weken voordat het goed werkt, of is dat bij overstappen minder lang dan wanneer je volledig nieuw start met puffers anders dan Ventolin?

Als vast bedankt voor het meedenken.
Groeten Yvonne
Tagged:
Log in of Registreer om te reageren.