Tiffeneau index

pukkie1983pukkie1983 Gebruiker
edited 16 juni in Vraag het de deskundige
Hallo, ik ben 38j en vorig jaar diagnose Es. Astma na een virus wat maar niet leek te verdwijnen. Na een zeer trage verbetering in de loop van 7 maanden en hoge dosisen inhalatie cortisone was mijn bezoek aan de longarts redelijk positief . Mijn no was gezakt van 60 naar 15ppm. Mijn inhoud was wat gestegen en ruim genoeg en mijn fev1 was ook inorde 4.33l 101% daarvoor was het 93%. Dosis mocht verlaagd worden en verdere opvolging door huisarts. Tussen deze 2 metingen ben ben ik gestopt met roken maar gebruik wel de e-sigaret terug en nu en dan eens een sigaretje


Nu lees ik net mijn patientenbrief en zie daar toch nog negatieve dingen instaan dat mijn tf index te laag zou zijn en nm 68 procent welliswaar 3 procent beter dan in december. Maar is dat echt veel te laag ?
Kan die nog beter worden ? Verder stond er in dat ze toch aan astma dachten en niet aan COPD? Hoop vlug van die cortisone af te zijn .. maar dit geeft me toch weer minder hoop....

Tnx, grtn

Reacties

 • Beste mevrouw,

  Die index is een maat waarbij de FEV1 gedeeld wordt door de VC
  Met andere woorden hetgeen in de eerste seconde in liters word uitgeblazen wordt gedeeld door de vitale capaciteit en is een maat voor luchtweg obstructie.
  Deze luchtweg obstructie kan variëren bij astma, zeker als je blijft roken. Of dat nu een e sigaret is of niet. Ik zou proberen dit te stoppen!

  Groet, Peter van Tilburg
 • pukkie1983pukkie1983 Gebruiker
  #2
  Hartelijk dank voor de info.
  Is deze waarde dan echt slecht ?

  Kan deze waarde nog verbeteren door terug volledig te stoppen ?

  Alvast bedankt voor t vorige antwoord.

  Grtn
 • ScorpiorsScorpiors Gebruiker
  #3
  Je kan beter ff nieuwe topic maken, de longarts reageert 1 x per bericht
Log in of Registreer om te reageren.