Astma en verslikken

Haallooooooo,

Ik heb vaak dat ik me verslik voor en tijdens het het hoesten en/of eten.
En vaak eindigt dat weer in een beginnende astma-aanval.
Zijn er meer mensen die er last van hebben en/of die weten waar het vandaan km en wat je er tegen kan doen?

Liefs, Iesje

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Misschien heb je iets aan dit topic :) Ik verslik mezelf niet vaak maar als ik me verslik dan prikkelt dat wel vaak m'n astma. Denk dat dat komt omdat er toch iets in je luchtpijp komt wat er niet hoort en daar dus je luchtwegen prikkelt.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Ik sluit me volledig aan bij Daantje. k Heb niet t idee dat als ik me verslik dat van astma komt, maar gewoon onhandigheid :) maar ik heb het daarna altijd wel benauwd. t Is een enorme prikkeling.
  Wat je eraan kunt doen? Geen idee, maar als je je heel vaak verslikt is t misschien een idee om een logopediste mee te laten kijken, die kan je mss een nieuwe sliktechniek aanleren ofzo? Of eens bespreken met de HA. En gewoon als je je verslikt hebt en benauwd bent, puffen!
  Sterkte!
 • maraikiemaraikie Gebruiker
  Ik las elders dat je binnenkort gaat beginnen met je longrevalidatie (heeeeeel veel succes!!!), daar kun je dit soort dingen ook bespreken en idd met een logopedist en/of fysiotherapeut je ademhalings- en sliktechnieken bekijken en hopelijk verbeteren.

 • klaas_21klaas_21 Gebruiker
  Veel dingen die een mens doet gebeuren automatisch.
  Zoals eten, lopen, ademen of b.v. rokers die een nieuwe aansteken terwijl er nog eentje in de asbak ligt te smeulen.
  Eten gebeurt dus ook vaak zonder er bij na te denken en al helemaal als je afgeleid word door een gesprek, de kinderen etc. En juist die vele "acties" van onbewust of automatisch handelen geven storingen zoals o.a. verslikken tijdens het eten.

  Veel dingen die een mens doet zouden soms wat bewuster moeten gebeuren.
  Wie bewust op straat loopt, trapt ook minder snel in de poep. (helaas een vies voorbeeld). Mensen die last hebben van verslikken en proberen om bewuster te gaan eten, lopen minder kans daarop, en bovendien kun je ook nog veel meer genieten van het lekkere eten.

  O ja, het verslikken overkomt mij ook wel eens, gewoon omdat ik ook wel eens vergeet wat ik hierboven heb geschreven.
  En zeker is verslikken voor ons als longpatiënten erg vervelend, vaak erger als dat het "gezonde" mensen overkomt. Bij hoesten hebben veel longpatiënten al last van luchttekort, laat staan als je moet hoesten om iets wat in het verkeerde keelgat zit.
  Probeer dus om bewust te eten, (en bewust te leven) zonder je teveel te laten afleiden.

  Smakelijk eten gewenst!
  Klaas  :W
 • WaterlelieWaterlelie Gebruiker
  Ik verslik me ook wel eens, vaak tijdens het hoesten of als ik wat drink (meestal niet met eten).  Het komt bij mij eigenlijk gewoon door onhandigheid (ik kan soms ook zo een fluts water over mijn shirt gooien, terwijl ik het op wil drinken). Ik weet wel dat het mijn longen behoorlijk prikkelt en dat ik het erna vaak wel even wat benauwd heb. En als de benauwdheid hinderlijk is, puf ik.
Log in of Registreer om te reageren.