Acute bronchitis

06-01-2013 om 18:25 uur Gesloten

Acute bronchitis

Acute bronchitis is een ontsteking van de lagere longen (de bronchiën). Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griepje. Soms komen de veroorzakers van een verkoudheid of griep (dit kunnen bacteriën of virussen zijn) in de bronchiën terecht en veroorzaken daar een ontsteking. Dit wordt acute bronchitis genoemd. Het lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Door het slijm en de irritatie in de longen zal de droge hoest overgaan in een hoest met slijm. Dat hoesten is goed, want zo verdwijnt de ziekteverwekker uit het lichaam. Naast het hoesten komt ook koorts, een benauwd gevoel en vermoeidheid voor.

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Wel kan de zeurende hoest nog weken aanhouden. Neem veel rust en drink voldoende water, met name als u koorts heeft. Pijnstillers helpen tegen de pijn. Vaak is de oorzaak een virus, bij vermoeden van een bacteriële oorzaak kan antibiotica worden voorgeschreven: dit zijn medicijnen die alleen bacteriën kunnen doden.

Jaarlijks komt acute bronchitis in Nederland 550.000 keer voor. De oorzaak van acute bronchitis is bijna altijd een griepje of verkoudheidje, en dus besmettelijk. U kunt besmet raken of een ander besmetten via de lucht (hoesten, niezen), direct contact (handen, zoenen) en via voorwerpen die besmet zijn geraakt.

De reacties zijn gesloten.