Zorgverzekeraar VGZ komt haar toezeggingen en reclamebeloftes niet na.

08-01-2013 om 20:28 uur

Zorgverzekeraar VGZ komt haar toezeggingen en reclamebeloftes niet na.

Deze bewering kan ik keihard staven.
Ik leid aan de vogelhoudersziekte (een soort longfibrose) en ben sinds drie jaar aangewezen op zuurstof (3-4 ltr/min). Twee jaar lang gebruikte ik vloeibare zuurstof. Ik kreeg daartoe een groot drukvat in de schuur met twee strollers (draagbare tankjes). Het vullen van de tankjes was een crime. Aangezien vloeibare zuurstof een temperatuur heeft van -170° bevroor regelmatig de vulnippel van óf de tank, óf de stroller. Ze vroren aan elkaar vast en overgieten met water is dan de enige methode. Regelmatig een waar gevecht! Daarbij kon ik met één stroller ongeveer 4 uur vrij mijn gang gaan. Maar in de zomer bleek de tweede stroller gedeeltelijk reeds te zijn ingedampt, waardoor ik er hoogstens nog maar 2 uur mee verder kon. Ik had dus een vrijheid van een uur of zes, alvorens terug te moeten zijn voor een refill.

Na een lange zoektocht kwam ik terecht bij ‘mijn uitkomst’: de SeQual Eclipse 3, een mobiele concentrator, die werd gevoed door a) eigen accu, b) netspanning en c) auto-accu. Geweldig toch? Na veel over en weer overleg met mijn zuurstofprovider (Westfalen Medical BV) was deze genegen de Eclipse 3 te leveren tegen inlevering van de vloeibare zuurstof.
Ik deed daar VGZ ongetwijfeld een groot genoegen mee, daar vloeibare zuurstof onnoemelijk veel duurder is dan een éénmalige investering van €5000,= (prijs in NL) voor de Eclipse 3.

Na overgestapt te zijn van (het dure) vloeibare zuurstof naar de (relatief veel goedkopere) SeQual Eclipse 3 ben ik hiervan een zeer enthousiast en veelvuldig gebruiker.
De dealer in de USA levert verschillende ‘bundles’, ‘Basic’ met één accu, ‘Freedom’ met twee accu’s en de ‘Traveler’ met drie accu’s en een externe accu-oplader.

Door VGZ wordt via mijn provider de Basic Bundle vergoed. En daarvan ken ik inmiddels natuurlijk ook de beperkingen die de gebruiker worden opgelegd.
De concentrator moet aan de gang worden gehouden met slechts één accu.
Op indicatie van mijn longspecialist gebruik ik 3-4 ltr. zuurstof per minuut, 24/24.
De Eclipse 3 kan deze hoeveelheid slechts in pulsvorm leveren (constant flow maximaal 3 ltr/min), maar houdt dit op eigen accu ongeveer 2,5 uur vol. Ik kan weliswaar vrij reizen (auto-accu) en in een hotel overnachten (netspanning), maar ik kan daarbuiten nu nog maar 2½ uur vrij rondlopen!
Mijn gebruikstijd begint op het moment dat ik de motor van  mijn auto uitzet en de Eclipse 3 afsluit van het 12 Volt stopcontact.

Om die reden heb ik VGZ verzocht om mijn ‘Basic Bundle’ aan te vullen tot ‘Traveler Bundle’, zodat ik 7½ tot 8 uur vrijheid zou krijgen. De ‘Traveler Bundle’ is via de USA verkrijgbaar voor €3000,=, de set extra accu’s met externe oplader voor €870,=.
Mijn verzoek tot uitbreiding ging vergezeld van onderstaande argumentatie.

Argumentatie betreffende extra accu’s Eclipse 3

Theaterbezoek
Voor een gemiddeld theaterbezoek moet minimaal 4 uur worden gerekend. Dit is de tijd van de parkeerplaats naar het theater, wachttijd tot aanvang voorstelling, deel 1 voorstelling, pauze, deel 2 voorstelling, teruglooptijd naar de auto.
Om deze reden heb ik sinds twee jaar geen theater meer kunnen bezoeken.

Stadsbezoek
Wij gingen graag naar België en Duitsland. Kleine dorpjes in de Eiffel en de Ardennen. Of Antwerpen, Brugge of Gent. Maar bij het bezoeken van een stad was voor mij na 2,5 uur de rondgang voorlopig ten einde. Eerst moest een horecagelegenheid worden gezocht waar ik ‘aan de stroom’ mocht. Na 2 tot 3 uur kon ik pas weer verder.
Dit werkt dus echt totaal niet. Mijn vrouw werd daardoor precies zo beperkt in haar mogelijkheden als ik was.

Vliegreizen
Wij hebben een zoon in Bangladesh (voorheen in Thailand en Vietnam) en een broer in Vietnam.
Ik heb beiden nog kunnen bezoeken in Thailand en Vietnam. Maar dat is nu allemaal voorbij.
De vliegmaatschappijen eisen een goedgekeurd apparaat (dat is de Eclipse 3) en dat het apparaat op eigen kracht draait. Een vliegreis van meer dan 10 uur is daardoor dus uitgesloten.
Azië lijkt mij sowieso niet zo gezond voor mij, zodat wij graag in plaats daarvan een cruise willen gaan maken en/of de ouders van onze schoondochter bezoeken (USA).
Maar een vliegreis naar de USA (van waaruit tevens interessante cruises starten) kan ik dus ook al niet maken. Tenzij ik meerdere accu’s beschikbaar heb, waardoor de gebruiksduur de tijd van een vliegreis overspant.

Ergo
Ik probeer alles zoveel mogelijk per auto te doen, zodat ik verzekerd ben van een constante stroomvoorziening (12 Volt sigarettenaansteker-contact).
Maar juist ook dán blijkt dat elke tussenstop (frietje eten, colaatje drinken) vreet aan de batterijreserve. In no-time is de accu leeg en ben ik gedwongen om 2 tot 3 uur ergens aan een stopcontact te gaan hangen.
Een totaal van drie of meer extra accu’s zouden mij mijn vrijheid in het leven weer helemaal teruggeven en het sociale isolement waarin ik nu verkeer opheffen.

Techniek
Op dit moment plug ik de oplader in het eerste het beste stopcontact dat ik tegenkom, om vooral maar altijd mijn volle 2,5 uur te kunnen gebruiken.
Voor de accu is dit funest. Deze wordt vrijwel nooit volledig ontladen, maar altijd steeds opnieuw weer opgeladen, of hij nu halfvol of twee derde vol zit. Dit is moordend voor het ‘acculeven’, maar ik kan niet anders.
Zou ik nog twee extra accu’s hebben, dan kon ik iedere accu ten volle benutten en pas opladen wanneer zij volledig leeg waren. Dat spaart accu’s en dus een berg Euro’s.

Ik hoop dat ik de noodzaak tot uitbreiding van de accu-set met dit relaas heb kunnen duidelijk maken.

Men weigerde.
Ik kon weliswaar twee extra accu’s krijgen (zonder externe oplader), maar moest dan mijn vaste zuurstofconcentrator inleveren.
Stel je voor! De Eclipse 3 kan in flow niet opbrengen wat ik nodig heb. ’s Nachts kan hij in pulsvorm niet werken, omdat mijn ademhaling dan te zwak is. De Eclipse 3 is niet geschikt voor een lange slang, waardoor ik altijd naast een brommende machine zou moeten slapen. En niet alleen ik, mijn vrouw uiteraard ook!

Ik diende een zorgklacht in bij VGZ omdat in de uitgave ´Zorgstandaard COPD´ ( uitgegeven door het Astma Fonds en de Long Alliantie Nederland, specifiek de Werkgroep Zorgstandaard COPD van de LAN), waarin VGZ participeert,  zaken worden benoemd en beloofd, die in de praktijk blijkbaar niet worden nagekomen (o.m. behandeling op persoonlijk niveau, toegespitst op de eigen omstandigheden).
Men weigerde wederom.
Eindcommentaar van VGZ:

Wij handhaven de afwijzing met betrekking tot uw aanvraag voor twee extra accu’s voor uw zuurstofconcentrator. Volgens onze gegevens, die wij van onze leverancier hebben ontvangen, hebben zij u een goed alternatief geboden. Namelijk een Eclipse concentrator en twee extra accu’s inzetten als basis en mobiliteitsvoorziening. Helaas bent u hier niet mee akkoord gegaan. Wij kunnen helaas geen andere alternatief aanbieden. Het spijt me dat ik geen beter nieuws voor u heb.  

Omdat dit ons definitieve standpunt is, hebt u de mogelijkheid uw bezwaar voor te leggen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Deze onafhankelijke stichting beoordeelt of wij ons aan de geldende voorwaarden en regelgeving gehouden hebben. Na behandeling van uw bezwaar brengt de SKGZ een bindend advies uit.

En daarmee zit ik dus vast. Hierop ingaan betekent ook instemmen met een eventueel negatief besluit (veel handen op één buik?) En dat risico wil ik niet lopen.

Naar mijn mening komt het VGZ in de verste verte haar beloften niet na!

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:03 uur

Wat een heftig verhaal joh! Alsof je voor je lol aan de zuurstof zit.

Ze zoeken nog iemand voor een interview in het VGZ blad, meld je aan :@ en doe je verhaal. Er is door VGZ een topic gestart waar ze iemand zoeken. Maar er staan al vele reacties onder dat ze waarschijnlijk op zoek zijn naar een voor hen ideale patiënt.

Sterkte

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:17 uur

@jippie46:

Reactie op jippie46
Ze zoeken nog iemand voor een interview in het VGZ blad, meld je aan :@ en doe je verhaal. Er is door VGZ een topic gestart waar ze iemand zoeken. Maar er staan al vele reacties onder dat ze waarschijnlijk op zoek zijn naar een voor hen ideale patiënt.

Als ik je goed begrijp zie jij mij dan als hun ideale kandidaat? In het VGZ blad? Reclame maken?
Ik wil ze juist maken en breken! Bij TROS Radar duurt het waarschijnlijk te lang voordat je in de uitzending bent, maar het liefst liet ik heel de wereld weten wat een verschrikkelijke geldslurpende boeven het zijn, daar in de zorgregionen van Nederland.

@Marcus:

Reactie op Marcus
Misschien kan iemand jou helpen om dit bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) goed omschreven en gedocumenteerd aan te brengen zodat de kans op een voor jou positief besluit zo groot mogelijk is.

Dat wilde VGZ ook. En juist daarom vertrouw ik het niet.
Als je met de onderstaande feiten nog steeds weigert om iemand die kostenbesparend overging op een veel goedkoper systeem, dit systeem niet op zijn noden wilt aanpassen, dan klopt er van die organisatie geen moer. Het zijn stomweg ongevoelige boekhouders en die kunnen we in de zorg missen als kiespijn.

@Beiden:
Alletwee overigens hartelijk bedankt voor jullie reacties.
Het steunt me in ieder geval in de gedachte dat ik gewoon gelijk heb.
En dat is hard nodig wanneer je als David in gevecht bent met Goliath.

Ab

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:28 uur
Reactie op riscysite

Als je met de onderstaande feiten nog steeds weigert om iemand die kostenbesparend overging op een veel goedkoper systeem, dit systeem niet op zijn noden wilt aanpassen, dan klopt er van die organisatie geen moer. Het zijn stomweg ongevoelige boekhouders en die kunnen we in de zorg missen als kiespijn.
Ab

Had wel gelezen dat ook de VGZ dat wilde, maar denk dat je omkleed en gedocumenteerd bijvoorbeeld met rechtsbijstand persoon of anderszins misschien een grote kans maakt. Jippie heeft gelijk blijf vechten hiervoor.

En ja het zijn boekhouders helaas ... verzekeraars zijn altijd als ze zouden moeten betalen meestal negatief beslissend ten opzichte van de klant/patiënt en beslissen meer in hun eigen voordeel.

Nogmaals sterkte.

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:42 uur

@Marcus:

Reactie op Marcus
Had wel gelezen dat ook de VGZ dat wilde, maar denk dat je omkleed en gedocumenteerd bijvoorbeeld met rechtsbijstand persoon of anderszins misschien een grote kans maakt.

Als je wist wat voor pakket redenen (inclusief een positief medisch advies van mijn arts) ik naar het VGZ heb opgestuurd, prijslijst overzichten, foto's, web pagina's, te veel om op te noemen.
Ik zou echt niet weten wat ik er nog meer bij zou moeten doen.
Ja, ik weet wel wat: een kogel of een bombrief!  ;) (Dit is echt een kwinkslag, hoor!)

De rechtsbijstand valt af. Wij hadden juist, voordat dit allemaal begon, hierop bezuinigd en alleen rechtsbijstand voor verkeerssituaties behouden. Jarenlang volledig verzekerd geweest voor rechtsbijstand. Nooit nodig gehad! En nu wel, maar nu zijn we daarvoor niet meer verzekerd. Helaas. En opnieuw afsluiten is geen remedie, want dan valt deze kwestie toch buiten de boot.

TROS Radar. Dat wil ik nog wel gaan proberen. Alhoewel dat veel tijd zal gaan kosten.
En wat betreft de medisch specialist: zolang als de zorgverzekeraars uitmaken wat er wordt vergoed en niet, zal geen medisch figuur, hoe hoog geplaatst ook, invloed hebben op een uitslag.
In dit land is de macht van de zorgverzekeraars die van de medische specialisten overstegen. Hoe erg dat ook is.

Maar, Marcus en Jippie46, ik geef het nog niet op. Vandaar het plaatsen van deze kwestie op dit Forum.
Bedankt allebei!

Ab

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:10 uur

Dit is een heel vervelende situatie die ook erg lastig en onprettig voor jou is. Misschien kan iemand jou helpen om dit bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) goed omschreven en gedocumenteerd aan te brengen zodat de kans op een voor jou positief besluit zo groot mogelijk is.

Succes en veel sterkte.

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:21 uur

Radar, Kassa proberen :@
Rechtsbijstandverzekering erop zetten?

Kan longarts, longverpleegkundige iets voor je doen?
Stel hier een vraag aan de medisch specialist op het forum of die nog ideeën heeft??

Kan me voorstellen dat je er klaar mee bent, maar blijf vechten voor wat je graag wilt. Het kost veel energie, maar als het lukt levert het ook veel op.

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:49 uur

Begrijp je standpunt wel hoor, maar niet geschoten dan is het mis. Er zijn meer fora onder andere specifiek voor copd mensen. Zou dit stuk op meerdere fora plaatsen of een blog, via één van de vele blog aanbieders, aanmaken waar je dan dit helemaal opzet en elke keer deze case bijwerkt ... verzekeraars houden niet niet van negatieve publicaties.

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 22:51 uur

@Marcus:

Reactie op Marcus
Zou dit stuk op meerdere fora plaatsen of een blog, via één van de vele blog aanbieders, aanmaken waar je dan dit helemaal opzet en elke keer bij werkt ... verzekeraars houden niet niet van negatieve publicaties.

Ik vind dat jij hier wel heel goede raad geeft.
Daar ga ik eens aan werken.

Bedankt, Marcus!

Ab

Login of registreer om te reageren
08-01-2013 om 23:03 uur
Reactie op riscysite

Daar ga ik eens aan werken.

Dan moet je ook even bij google kijken voor goede trefwoorden in je stuk zodat je hoog in google terecht komt en heel goed zichtbaar en vindbaar wordt met deze publicatie!!

Denk ergens onder andere bij google statistics er zijn goede mogelijkheden om die trefwoorden te vinden.

Succes

Login of registreer om te reageren
09-01-2013 om 12:37 uur

Je kan ook gebruik maken van twitter.

Organisaties zijn soms hier erg bang van. Het werkt namelijk wel om iets gedaan te krijgen.

en vooral deeljezorg./ twitterkliniek/ zorgbelang.

Login of registreer om te reageren