Schimmelinfecties

R21R21 Gebruiker
edited juni 2007 in Vraag het de deskundige
Hoi,

Ik las hier al vaker dat je schimmelinfecties kan krijgen door het gebruik van astma-inhalators. Zelf heb ik het nu door seretide en gebruik nu daktarin gel.

Ik spoel mijn mond direct na inname van seretide met water, ongeveer 1 vol glas. Wat kan je er nog meer aan doen om schimmelinfectie te voorkomen? Komt zo`n schimmelinfectie vaak terug als je het eenmaal gehad hebt?

En voor mensne die schimmelinfectie gehad hebben de volgende vraag:

Hadden jullie ook zoveel last met eten? En dan met name met slikken van alles wat harder en taaier is: vlees etc?

Ik kwam zelf het volgende tegen en herken het bijna allemaal:

Een Candida-infectie in de mond (spruw) kenmerkt zich door witte, melkachtige vlekken op het mondslijmvlies. Andere symptomen zijn:

Geen eetlust meer  (iig niet op tijden dat ik normaal eet en eet kleine hoeveelheden)
Soms pijn in de mond (brandend gevoel, zeker tijdens en na het eten)
Ontstekingen in de mond (ziet rood, met name achterin, geen blaasjes)
Bloedingen wanneer de schimmelplaatjes afvallen (nee)
Hinder en ongemak bij het eten. (Krijg veel dingen niet weg)

De gel, daktarin, vind ik op zich wel prettig. Het is ontzettend smerig maar legt wel een laagje over de infectie en na gebruik tot aan het 1e eten en drinken heb ik geen last eigenlijk.
Wel als ik opsta krijg ik geen hap door mijn keel.

Vragen:

- Hoe lang duurt zo`n infectie? Gebruik sinds vrijdagmiddag daktarin?
- Wat is de kans op terugkeer?
- Hoe kan ik het voorkomen?

Alle info is welkom

Dank u
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • emma.zorgdrageremma.zorgdrager Gebruiker
  ook ik heb vaak schimmel infecties, en dat is erg vervelend. (het is niet gevaarlijk of zo).
  Een dikke keel, slechte stem en krijg het eten moeilijk weg.
  Volgens mij is de ene er gevoeliger voor dan de ander. Want met spoelen ontstaat het nog bij mij. Dus het komt steeds terug bij mij.

  In mijn kast staat standaard nystatine, en dat helpt bij mij vaak al na 1 dag.

  Om te voorkomen doe ik hetvolgende:
  Spoelen na elke puf
  geen/weinig suiker (daar schijnen de schimmels goed op te gedijien, en uit ervaring blijkt dat ook)
  Biij vermoeidheid ontstaat het ook sneller, dus op tijd rust.
  En verder niet te lang doorsudderen met zo'n infectie, maar ik pak dan nystatine. :W
 • R21R21 Gebruiker
  Tja, het was mijn 1e nu. Had van tevoren al wel wat lichte irritaties zoals wat kleine blaasjes en geirriteerd tandvlees.

  Maar hoe gaan jullie om met eten? Mij lukt dat nauwelijks. Heb geen honger gevoel en krijg het met veel moeite naar binnen. Denk daarbij aan het laten liggen van de korsten van brood, vlees niet wegkrijgen etc. Ik eet nu best veel toetjes als aanvulling op mijn maaltijden.

  Mijn normale eetpatroon:

  - Ontbijt: 2 boterhammen
  - voor de lunch: 1 of 2 boterhammen
  - Lunch: 2 boterhammen
  - Halverwege de middag: nog 1 boterham
  - Avond: soep, aardappelen/vlees/groente/toetje etc

  Nu is het:
  Ochtend: heel veel moeite met 2 boterhammen. Droge mond, niet kunnen slikken
  Tussendoor: Voornamelijk wat vloeibaars of een paar crackers
  Lunch: met veel pijn en moeite 2 boterhammen
  Tussendoor: Als ik weer honger krijg wat vloeibaars, of iets wat ik makkelijk weg krijg
  Avondeten: soep en het volledige menu, maar voornamelijk vlees enzo lukt niet.

  Ook verslik ik me vaker, is het gat wat nauwer lijkt het wel.
  Ik probeer toch zo goed mogelijk te eten en wat ik minder aan vast eten eet bijv. vlees probeer ik goed te maken met wat meer kleine dingen tussendoor zoals een extra toetje of kwark, of nog een paar crackers in de avond. Voor mijn gevoel ben ik de afgelopen 2 weken al een kilo of 2-3 afgevallen...
 • emma.zorgdrageremma.zorgdrager Gebruiker
  Volgens mij moet je even afwachten totdat de daktarin volledig werkt. Heel vervelend, maar gewoon geduld. Als je vrijdag nog klachten hebt, zou ik de HA bellen voor een ander medicijn.

  En dan wat eten betreft.
  Lus je brinta, havermout, pap, pasta, vla, stampot, maaltijdsoep, of vloeibare drankjes die je in het zuivelschap van de supermarkt vindt? Laat het vlees maar even zitten.
  Je moet natuurlijk eten. Ik zou geen suiker gebruiken.  :W
 • R21R21 Gebruiker
  Aardbeien yoghurt van danona of zoiets! Yammie! haha

  Vrijdag zag het er in mijn mond ook echt als een slagveld uit, nu is het voornamelijk verder naar achteren en in de keel. Dus het helpt als het goed is wel. Maar idd, stamp gaat er ook makkelijk in (gister op). Pasta ging vorige week ook goed, friet ook. En de dingen als vifit en andere vitaminedrankjes ook.

  Brinta of havermout lus ik niet. Maar overige toetjes en dergelijke wel. Ik probeer ook zoveel mogelijk gewoon te eten en ook tussendoor wat extra`s te pakken anders wordt je zo slap als een vaatdoek
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik puf sowieso altijd voor het eten of voor het tanden poetsen. Na het puffen spoel ik eerst twee keer m'n mond met een slok water, dat spuug ik uit. Daarna gorgel ik twee keer met een slok water, dat spuug ik ook uit, dan spoel ik nog met een slok water, spuug ik weer uit en dan drink ik nog ongeveer een half glas water leeg.

  Werkt bij mij prima, heb wel regelmatig last van m'n keel maar nog nooit een schimmelinfectie gehad. :)
 • MarkoMarko Gebruiker
  Ik gebruik Flixotide en heb hiermee nog nooit problemen gehad.

  Het zou moeten helpen om een voorzetkamer te gebruiken. De grotere deeltjes die moeilijk in te ademen zijn, blijven in de voorzetkamer achter. Dan blijven er dus minder grotere deeltjes in de keel steken, wat de problemen zou moeten voorkomen.

  Verder inhaleer ik inhalatiecorticosteroïden altijd direct voor het tandenpoetsen.
 • R21R21 Gebruiker
  Dat zijn idd misschien wel oplossingen.

  Ik spoel nu extra goed mijn mond, of gorgelen/roggelen (hoe je het wil noemen)

  -Maar hoe kom je het snelste van je schimmelinfectie af?
  -Mensen die er nog meer een gehad hebben?
 • R21R21 Gebruiker
  Hoe groot is de kans op terugkomst van zo`n schimmelinfectie? Ik gebruik nu geen dagelijkse astma medicijnen meer, maar had vandaag wel zo`n vieze botorachtige smaak in mijn mond en heb al dagen het idee dat er een plekje in mijn keel is dat beschadigd/geirriteerd is....

  Eerste symptonen van het virus? Of restanten van het oude? Of gewoon wat nieuws? vorige keer 10-11 dagen Daktarin gebruikt en ook ec ht doorgegaan tot het over was en ik niets meer voelde.
 • Waar u op doelt is eigenlijk geen schimmelinfectie, maar een infectie door de een gist: candida.
  Het treedt op bij een deel, ongeveer 5-10% van de gebruikers van bepaalde inhalatiemedicijnen. Het gaat heirbij om de inhalatiecoricosteroiden: beclomethason/Becotide, Q-var, budesonide/Pulmicort (zit ook in Symbicort), fluticason/Flixotide (zit ook in Seretide), ciclesonide/Alvesco. Bij sommigen treedt het sporadisch op, bij anderen regelmatig. Ook antibioticumgebruik kan een candidainfectie uitlokken.
  Het is goed te behandelen met schimmelwerende gels of tabletten. De schimmel kan behoudens de tong ook de keel of slokdarm infecteren: in dat geval de gel doorslikken. Soms is een tabletkuur in hogere dosis nodig. Meestal is de infectie na enkele dagen tot een week genezen. Na genezing kan de kuur gestopt worden.
  Inderdaad kunt u de infectie proberen te voorkomen door na inhalatie de mond (en keel: gorgelen) te spoelen (uitspugen ervan is beter dan doorslikken). Ook beschermt het gebruik van een dosisaerosol met voorzetkamer of het gebruik van een spray met extra fijne druppels als Q-var of Alvesco (de laatse is bovendien in de mond verinderd werkzaam).
  Wie zelden of nooit last heeft van candida hoeft de maatregelen niet te nemen.

  ton van keimpema, longarts
 • dacdac Gebruiker
  #10
 • TicalTical Gebruiker
  #11
  @Dac: misschien is het een idee staand bij het aanrecht te puffen? Of gaat dat niet goed met voorzetkamers? Ik doe dat altijd wel, heb m'n spulletjes thuis standaard in een keukenla liggen. Ik spoel, gorgel en drink na alles, 2 keer, als het kan ook na de luchtwegverwijders (nl voor de zekerheid, 't lijkt me in ieder geval beter voor mijn gebit).

  Misschien is dit allemaal niet nodig, begrijp ik, want ik heb nog nooit een schimmelinfectie gehad. Toch blijf ik het gewoon zo doen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #12
  Ik puf ook altijd in de keuken bij de kraan maar met een voorzetkamer kan ik alleen zittend puffen dus dan gaat het niet. Bij mij hoort het er gewoon bij en ik zie het ook gewoon als een geheel: puffen en spoelen. Ik heb nog nooit echt een schimmelinfectie gehad maar heb wel vrij snel last van m'n keel.
 • HellenHellen Gebruiker
  #13
  Hoi,

  Ik heb ook regelmatig een infectie in mijn mond.
  Soms zo erg dat de vellen er vanaf vallen.
  Alles, zelf vla en water brand dan in mijn mond.
  Ik gebruik dan Nystatine.
  Op doktersrecept verkrijgbaar.
  Daarmee is het zo verholpen!
  Ik heb van alles geprobeerd, maar dit is voor mijn hét middel.

  Groetjes Hellen.
 • dacdac Gebruiker
  #14
  op 1182597398:

  @Dac: misschien is het een idee staand bij het aanrecht te puffen? Of gaat dat niet goed met voorzetkamers? Ik doe dat altijd wel, heb m'n spulletjes thuis standaard in een keukenla liggen. Ik spoel, gorgel en drink na alles, 2 keer, als het kan ook na de luchtwegverwijders (nl voor de zekerheid, 't lijkt me in ieder geval beter voor mijn gebit).

  Misschien is dit allemaal niet nodig, begrijp ik, want ik heb nog nooit een schimmelinfectie gehad. Toch blijf ik het gewoon zo doen.
  dat is zeker geen slecht idee en ik doe het ook wel eens zo,maar soms ben ik gewoon te moe en dan zit ik voor de tv en dan ben ik blij dat ik zit,overdag ga ik wel naar de keuken om te spoelen maar s'avonds word het me soms gewoon teveel,maar je hebt volkomen gelijk want dit is de beste manier
 • R21R21 Gebruiker
  #15
  op 1182544446:

  Waar u op doelt is eigenlijk geen schimmelinfectie, maar een infectie door de een gist: candida.

  ton van keimpema, longarts


  Op dit moment heb ik wederom zo`n rare smaak in mijn mond en een geirriteerde keel. Het voelt als keelpijn en beetje kriebelig. Eten is niet altijd even prettig, ik heb minder eetlust vooral als ik uit bed kom en eet wat kleinere porties. Zit gewoon eerder vol.

  Ik gebruik inmiddels al 1 maand geen inhalators meer. Het enige wat ik gebruik is Nasonex.
  Zou dit daar een bijwerking van kunnen zijn? Voorheen dit nog nooit gehad.
  De schimmelinfectie zelf is achterwege gebleven nu.
  Of kan het ook door hooikoorts komen? Vroeger gebruikte ik dagelijks Xyzall, nu maar heel sporadisch.
 • jk42jk42 Gebruiker
  #16
  Mijn vraag is: is de schimmel infectie besmettelijk voor anderen mensen?


 • EstherEsther Gebruiker
  #17
  op 1183047212:

  Mijn vraag is: is de schimmel infectie besmettelijk voor anderen mensen?
  Op die vraag is al eerder een antwoord gegeven door de longarts, ik ben even voor je op zoek gegaan :).

  op 1134221741:

  Ik ben longarts en geen dermatoloog en heb daarom niet zo heel veel verstand van schimmel infecties in de mond, maar ik denk dat het niet besmettelijk is.

  We krijgen allemaal met eten en drinken regelmatig schimmel (in dit geval Candida albicans) binnen. Er ontstaat pas een infectie als de afweer minder goed is. Dat kan zijn door ouderdom, lagehele zwakte of door medicijnen die ontstekingen tegengaan of de afweer op een andere manier verminderen. De corticosteroiden in Seretide verminderen plaatselijk de afweer een beetje, waardoor de schimmels niet meer tijdig gedood worden. Bij het zoenen draag je misschien dus wel schimmels over, maar de (neem ik aan) goede afweer van je partner zorg er voor dat hij/zij de schimmels wel doodt waardoor die geen infectie krijgt.

  Overigens, er zijn manieren om de kans op schimmelinfecties in de mond door inhalatiecorticosteroiden te verminderen: puffs met een voorzetkamer, een ander corticosteroid zoals Qvar of Alvesco, of je neemt een tabletje Singulair i.p.v. Seretide.

  Groet

  Frans
 • melaniemelanie Gebruiker
  Ik haal dit draadje weer even naar boven :)


  De laatste dagen heb ik regelmatig last van heesheid..
  Het meest opvallende is nog mijn gehemelte...
  Deze lijkt te vervellen  :?
  Als ik met mijn duim eroverheen veeg krijg ik wittig spul op mijn vinger..
  en mijn gehemelte voelt ook wat ruw...

  Pijn doet het niet.. Maar ik vroeg me toch wel of dit misschien toch een vorm van een infectie is?
  Ik gebruik een Qvar autohaler...

 • op 1191433027:

  Ik haal dit draadje weer even naar boven :)


  De laatste dagen heb ik regelmatig last van heesheid..
  Het meest opvallende is nog mijn gehemelte...
  Deze lijkt te vervellen  :?
  Als ik met mijn duim eroverheen veeg krijg ik wittig spul op mijn vinger..
  en mijn gehemelte voelt ook wat ruw...

  Pijn doet het niet.. Maar ik vroeg me toch wel of dit misschien toch een vorm van een infectie is?
  Ik gebruik een Qvar autohaler...
  Melanie, dit heb ik ook vaak, en bij mij is het dan een schimmelinfectie. van de HA krig ik nystatine, daarmee verdwijnt het schimmel als sneeuw voor de zon.
 • melaniemelanie Gebruiker
  Dank je Emma!
  Ik las steeds over dat het ook pijnlijk zou zijn.. Daarom twijfelde ik of het de moeite was om de HA lastig te vallen...  Toch maar eens doen dan...

 • melaniemelanie Gebruiker
  Vandaag even gebelt naar de HA..
  Jammergenoeg ging het me met geen mogelijkheid lukken om te bellen tijdens het telefonische spreekuur.. Maar ik heb nu wel een belafspraak staan voor maandag..

  Wel zijn mijn klachten sinds vanmiddag wat meer..
  Toch ook wat keelpijn, en naast het ruwige en 'vervellen' voelt het nu ook vreemd..
  Net of ik een erg droge mond heb...

  Weet iemand of misselijkheid en vermoeidheid ook hierdoor kan komen? :)
 • melanie, misselijkheid herken ik niet, maar vermoeidheid zou best kunnen komen van de schimmel. Het is wel een infectie waar je lichaam door in actie gaat.
  Trouwens, bij mij ontataat de schimmel ook met name als ik moe ben.  :W
 • melaniemelanie Gebruiker
  Hmmmmm
  Heb net ook weer een blaasonsteking achter de rug...
  Daar was ik behoorlijk moe van..
  Misschien dus even een domino-effect...

 • EstherEsther Gebruiker
  op 1191617278:

  Hmmmmm
  Heb net ook weer een blaasonsteking achter de rug...
  Daar was ik behoorlijk moe van..
  Misschien dus even een domino-effect...


  Een AB-kuur (ik neem aan dat je die voor de blaasontsteking hebt gehad) is bij mij klaarblijkelijk een 'uitnodiging' voor schimmelinfectie's -O-. Na een kuurtje kan ik er vrij zeker van zijn dat ik ook een schimmelinfectie krijg  :-\.
 • HellenHellen Gebruiker
  op 1191658536:

  Een AB-kuur (ik neem aan dat je die voor de blaasontsteking hebt gehad) is bij mij klaarblijkelijk een 'uitnodiging' voor schimmelinfectie's -O-. Na een kuurtje kan ik er vrij zeker van zijn dat ik ook een schimmelinfectie krijg  :-\.


  Bij mij precies hetzelfde liedje!
  Ik noem het altijd het "van pissebed naar kakkebed effect".

  Groetjes Hellen.
 • melaniemelanie Gebruiker
  Haaa, Dat verklaard weer een hoop...
  Tnxs dames!!

  Ga maandag de HA met dit verhaal lastig vallen.. (andere dan normaal.. mijn is met zwangerschapsverlof).
 • melaniemelanie Gebruiker
  Wel gatverdamme!

  Heb een gel gekregen tegen de infectie..
  Heel vreemd en tegen-natuurlijk om een hap gel te pakken..

  Ik hoop dat het snel helpt

 • op 1191868716:

  Wel gatverdamme!  Echt lekker is het niet he. Maar ook ik hoop voor je dat het snel werkt! :W
 • melaniemelanie Gebruiker
  Tnxs Emma :)

  Het voelt vooral heel onnatuurlijk...
  Maarja :) moet maar snel wennen...

  Is nystatine trouwens ook een gel?
 • nystatine is er in een drank, en in het verleden heb ik het ook als zuigtablet gehad, maar volgens de apotheek bestaat dat nu niet meer. O+
Log in of Registreer om te reageren.