Ventolin of vervangend middel voor ventolin(huismerk v.d apotheek)?

Na een bezoek aan de kinderarts kregen wij een recept mee voor de apotheek, waaronder Ventolin. De kinderarts zei ons gèèn huismerk Ventolin oid vervangends te accepteren. De reden hier voor was dat deze niet helemaal goed aansluit en dat er veel gesjoemeld word met deze merknamen, nl; echte Ventolin word gedeclareerd, terwijl een huismerk word verstrekt aan de patient?! Bij de apotheek kreeg IK de wind van voren want `wat dacht ik wel niet`(ze deden net alsof ik het had bedacht...). Eind goed al goed, het is nu in bestelling en morgen kan ik het ophalen. Heeft er iemand ervaring met een vervanger van Ventolin? Of heeft er iemand ook zo`n gezellig onderonsje met een apothekersassistente gehad?
Heel graag reacties.
Bedankt:YASMIN

Reacties

 • ukkieukkie Gebruiker
  hai ik heb dat met qvar gehad
  marielle moet de echte hebben omdat die fijnere nevel afgeeft
  na daar drie dames gesproken te hebben,een telefoontje naar de longarts kreeg ik dan eindelijk mijn qvar
 • Hilde1984Hilde1984 Gebruiker

  Hoi Yasmin,

  Wat is dan een huismerk van Ventolin? Sowieso vind ik het raar als ze een huismerk mee zouden geven, mijn Ventolin kost maar 12 euro nogwat. Niet echt de moeite om dan iets anders mee te geven dunkt me. Krijg je nu wel gewoon de Ventolin? Hebben ze dat echt moeten bestellen?

  groetjes

  Hilde


 • eekaeeka Gebruiker
  Ja herkenbaar. "Huismerk" Ventolin is merkloze Salbutamol. Onze apotheek geeft deze niet meer mee omdat ze daar erg slechte ervaringen mee hebben. Toen onze zoon Qvar kreeg voorgeschreven wilden ze ook eerst de merkloze Beclomethason geven maar daar ben ik niet meer akkoord gegaan. Laatst had de arts Airomir voorgeschreven ipv Ventolin maar dat lukte ook niet helemaal.

  groet,

  Mandy
 • GrietjeGrietje Gebruiker
  Ik heb ook al wel eens problemen gehad dat ik geen Ventolin meekreeg maar salbutamol. Als dat werkt geen probleem natuurlijk, maar de opmerking "ja maar dat is preces hetzelfde geloof ik niet meer" (het is dezelfde werkzame stof, maar door andere hulpmiddelen toch mogelijk ander effect). Uiteindelijk na expliciete vermelding van de huisarts op het recept dat het ventolin moest zijn, kreeg ik weer het goede mee.
  Voor mensen die nog kans maken om no claim terug te krijgen, is het de moeite om te kijken of een merkloos middel ook werkt. Voor het merendeel hier zal dat niet van toepassing zijn? Daarbij merk ik dat het verschil in (consumenten)prijs die wordt aangerekend vaak erg klein is. (Ik weet natuurlijk niet wat de winstmarges bij de apotheek of farmaceutica zijn van de diverse middelen. :X) Wie informatie consumentenprijzen van medicijnen wil vergelijken kan terecht op www.medicijnkosten.nl. Het maakt trouwens erg veel verschil welke hoeveelheid (dus voor hoeveel dagen/maanden) je aangeeft: hoe langer de periode, hoe goedkoper de medicijnen (per dosis) worden. Quantumkorting?? Ik begrijp dat het uitmaakt of je bij tabletten een heel doosje of slechts 1 tablet wilt. Dat laatste is veel lastiger. Maar het prijsverschil tussen 1 diskus serevent of 3 stuks daarvan, dat zou toch prijsverschil 1 op 3 moeten zijn. Toch is dat niet het geval. :-\
 • Hilde1984Hilde1984 Gebruiker
  Hoi allemaal,

  Wat het voor mij dan extra raar maakt is dat merkloze salbutamol even duur is als merk Ventolin. Dan is er dus geen reden om iets anders te geven in financieel opzicht. Misschien dat de inhalatievorm verschil maakt of de sterkte? Ik heb zelf de diskus met 60 doses van 200 mg.

  groetjes

  Hilde

  PS: Qvar geeft ook dezelfde problemen, blijf het erg raar vinden.
 • JillJill Gebruiker
  De kinderarts schreef mijn zoontje airomir(heeft kleinere deeltjes als ventolin en komt
  dus dieper in de longen) voor, bij de apotheek gaven ze ventolin, toen ik zei dat dat niet op het recept stond kreeg ik als antwoord:mevr. dat is hetzelfde. Ik heb hun moeten uitleggen dat dat niet hetzelfde is
  en kleinere deeltjes bevat! Hele discussie voordat ik toch die airomir kreeg. Ik vind dat een apotheek je
  moet geven wat op het recept staat en niks anders!
  Groetjes Jill
 • Hilde1984Hilde1984 Gebruiker
  Hoi Jill,

  Wat vervelend dat ze dat niet snapten bij de apotheek. Misschien zijn dit ook wel dingen waar de apothekers geen verstand van hebben en is het verstandig om ze daar bijscholing over te geven.
 • AnnekeMAnnekeM Gebruiker
  Toevallig dat dit ter sprake is. Ik ben dinsdag ook weer bij de huisarts geweest voor een herhalingsrecept ventolin en deze keer gevraagd of ik een dosis aerosol kon krijgen i.p.v een diskus. Soms heb ik echt niet de kracht om goed te inhaleren vanuit een diskus, bijv. als ik het goed benauwd heb en vol zit. Dit was geen probleem. Nu vroeg ik of de ventolin dosis aerosol ook 200 mg is. Nee, 100 mg dus komt het erop neer dat ik 2 pufjes moet nemen voor 200 mg.
  Bij de apotheek kreeg ik het merkloze variant Salbutamol mee. Ik schrok even van de prijs -> 9,23 euro! Dat voor 200 dosis i.p.v 60 dosis in een diskus.
  Alleen stond nu héél duidelijk vet gedrukt: ZO NODIG 1 INHALATIE terwijl op het recept 2 inhalaties stond wat ik mondeling besproken heb met de assistente. Zelfs ik kon het recept lezen. Ook gebruik ik al heel lang Ventolin 200, dus ook wel een logische verklaring dat ik 2 pufjes neem voor 200mg.
  Ik word soms echt ontzettend moe van de apotheek. Zie er vaak tegenop om er naartoe te gaan; wat zal mij nu weer te wachten staan. Ook met de Qvar veel gekloot gehad. De laatste keer hadden ze hem eindelijk wel in voorraad, alleen niet genoeg. Longarts had 2 voorgeschreven en ze hadden er 1 op voorraad. Of ik hem een paar dagen later op kwam halen *zucht. Op deze manier kom je er haast elke dag >:(
 • marlies83marlies83 Gebruiker
  Ik wil heel even de standpunt van de apotheek verdedigen!
  Als iemand een apotheek kan vinden die salbutamol aflevert, maar ventolin declareert mag je aangeklagen voor fraude. Dit kan niet en ik geloof ook niet dat dit zal gebeuren.
  Wat er op het etiket staat wordt gedeclareerd.
  Ventolin is een merknaam. Glaxo heeft dit geneesmiddel bedacht en dan hebben ze een patent op dit geneesmiddel. Dit betekend dat er als ik het goed zeg 8 jaar niemand anders dit geneesmiddel op de markt mag brengen. Na die 8 jaar ( wat nu een tijdje geleden is) mogen andere fabrikanten hetzelfde geneesmiddel maken, maar niet onder de naam ventolin, maar onder salbutamol.
  Dit is de stofnaam van het geneesmiddel dat in de Ventolin zit. Dus als je salbutamol krijgt krijg je eigenlijk ventolin alleen er zit geen merknaam op.
  De hulpstoffen kunnen anders zijn, maar dit kan bijna geen invloed hebben op de werking. Alleen als je overgevoelig bent voor hulpstoffen kan dit gebeuren anders niet.
  Met die qvar begrijp ik het helemaal, dan geven ze een andere inhalator mee en dat is niet de bedoeling.
  En de airomir is niet hetzelfde als ventolin en dat moet de apotheker weten. er zit wel salbutamol in, maar in kleinere deeltjes zoals jill al zei.
  Als jullie vragen hebben hoor ik het graag, maar ik word diep van binnen heel erg kwaad als een arts zegt dat ventolin "beter"is dan salbutamol hij krijgt hier waarschijnlijk een snoepreisje voor onder de mom van "congres".
  Maar ik moet er wel bij zeggen als iemand originel ventolin wil heb ik daar alle respect voor en die moet je apotheek gewoon bestellen. Ik snap goed als je iets al lang gebruikt dat het rot is als er in een keer een andere naam op staat.
  Dit moet veel duidelijker uitgelegd worden in de apotheken.

  Groetjes Marlies Wijnen, apothekersass/ faramaceutisch consulent in opleiding
 • bieniebienie Gebruiker
  Hallo Marlies,
  Nou per toeval gebruikt ik nu salbutamol i.p.v ventolin. En wat blijkt!!! Ik reageer er zelfs beter op! Van ventolin ging ik heel erg trillen en soort haastig gevoel echt een rot gevoel, zelfs bij de laagste dosis.  Ben van 400 naar 100 gegaan, het hielp iets maar zelfs bij 100 bleef ik last houden.En nu met salbutamol heb ik er geen last van.

  groetjes bienie :W
 • ukkieukkie Gebruiker
  hoi marlies
  je zult nog versteld staan denk ik van wat voor foutjes er gemaakt worden en hoe je als patient behandelt wordt als je je mond open doet
  bij mn oude apotheek had ik dat vrij regelmatig,ik kreeg daar ook heel vaak vervelende bijdehandte opmerkingen over de doseringen van heideheuvel
  ze was toen net tien en kreeg toen ook al veel medicatie je wil niet weten hoe vaak er telefonisch overleg aan te pas moest komen
  wat ik vervelend vond is dat dan vaak de zaak helemaal vol staat en iedereen uit je dorp heerlijk meegeniet van je gesprek  :?
  hier is dat gelukkig heel anders ze denken echt met je mee in alles,en willen ze wat extra weten even apart in klein kamertje  :Y privacy  ^O^
  dan denk ik kijk zo kan het ook
 • vlindervlinder Gebruiker
  Hoi,

  Hier hadden wij thuis ook last van!! Hele discussie met de apotheek, nou op aandringen uiteindelijk weer gewoon ventolin gehad. Heb Salbutamol wel tijdje gebruikt, maar vondt het niet fijn. Ik ging hiervan juist erg trillen, en raar gevoel, ook vond ik dat er een raar smaakje aan zat.Ze hadden het in overleg gedaan met mijn huisarts, terwijl ik onder behandeling ben van een longarts en hij mijn medicijnen voorschrijft, vaag gedoe dus. Nu gelukkig weer gewoon ventolin, en dat is wel fijn!

  Groetjes
 • ShamrockShamrock Gebruiker
  Ik heb altijd de Salbutamol gehad, en ken het verschil met de 'echte' Ventolin dus niet.
  Wat Vlinder zegt over dat smaakje herken ik wel, er zit inderdaad een typisch smaakje aan  :-\.
 • wendywendy Gebruiker
  Ik vond het al zo raar dat iedereen het over Ventolin had op het forum, en ik Salbutamol heb, maar nu begrijp ik het. Helaas kan ik me niet herinneren wat er op mijn eerste recept voor de Salbutamol stond (ik heb nog geen tweede nodig gehad), en volgens mij had mijn huisarts het alleen over een 'pufje', en gebruikte hij geen merknamen. Hij wist trouwens niet dat de Salbutamol een pufje is waarbij je alleen maar hoeft in te ademen (en dus niet tegelijk hoeft te drukken).

  Van de Salbutamol ga ik ook trillen, heel vervelend (kom je zo zenuwachtig over ;-)), ik las ergens dat het wel weg gaat na een tijdje, maar ik heb het volgens mij al zo'n 100 keer gebruikt, en het gaat niet weg. Ik ga wel vragen naar Ventolin als ik het opnieuw nodig heb, hopelijk tril ik daar niet van. Oja, dat smaakje, ik dacht eerst dat ik het niet herkende, maar ik ruik wel een bepaalde geur als ik het gebruik. Geen smaak in mijn mond verder.

  Groetjes,
  Wendy
 • sylviasylvia Gebruiker
  iedereen

  Ik gebruik al een tijdje Salbutamol i.p.v. Ventolin( kan alleen niet aan de naam wennen ik zeg altijd dat ik ventolin gebruik)
  Het bevalt mij prima maar Ventolin beviel ook goed, merk geen verschil.

  Groetjes Sylvia  :W
 • sammytjhuusammytjhuu Gebruiker
  #16
  hallow

  ik vroeg me af of er ook verschil zit tussen de cycloclaps 200 ( voor de cyclohaler) en de gewoone ventolin diskus 200  :s)

  groetjes sam
 • FeeFee Gebruiker
  #17
  ik gebruik bricanyl als kortwerkende luchtwegverwijderaar
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #18
  Voor mijn apotheek alle lof hoor. Ik heb echt nog nooit problemen gehad met mijn medicatie in de apotheek terwijl ik toch de enige ben die daar Qvar in aerosol gebruikt. Ik weet niet wat mijn arts voorgeschreven heeft (bij ons mailen ze de recepten door naar de apotheek zodat ik ze niet zelf in handen krijg). Ik heb altijd gewone merknaam ventolin gekregen en ook met de Seretide en de Qvar ging ook alles goed. Toen ze de Qvar + aerochamber niet meer samen hadden hebben ze die gewoon los meegegeven maar samen gedeclareerd zodat ik niet eerst mijn aerochamber moest voorschieten. Ik heb nog nooit een merkloos product gehad. Laatste keer hadden ze een vraag over mijn ventolin gebruik omdat op het etiket nog altijd staat 'drie keer daags 1 inhalatie' terwijl ik het tegenwoordig 'zo nodig' gebruik want anders vonden ze dat ik toch maar eens terug moest naar mijn huisarts. Ben echt zeer te spreken hierover, helemaal top  *O*

  @ Samantha: volgens mij maakt het niet uit, de hulpstoffen kunnen verschillend zijn maar meestal maakt dat niet heel veel uit.
 • Hallo allemaal,

  Twee keer heb ik salbutamol gekregen terwijl ventolin was voorgeschreven door de huisarts. De eerste keer heb ik m moeten verangen omdat het niet goed vernevelde. De astma verpleegkundige adiveerde ventolin te vragen, ik neem aan dat zij belangeloos is in dezen.

  De tweede keer drong ik daarom aan op ventolin, maar dat wilde men niet doen bij de apotheek omdat men niet zeker was van de vergoeding, zei de assistentie. Ik zei dat ik dat zou nakijken en dat de volgende keer zou melden. Die volgende keer was vandaag. Ik wist inmiddels dat ik een restitutiepolis heb en volgens onze dekking alle door een arts voorgeschreven medicatie vergoed krijg. Dit gezegd hebbende kreeg ik ventolin, maar ik moest dit dan wel voorfinancieren. De eigenaar van de apotheek kwam van achteren en vroeg of ik een berichtje wilde doen als ik het vergoedt kreeg, zodat ze het ook aan anderen kon adviseren. Het maakt mij nieuwsgierig naar de gang van zaken achter de schermen.

 • MirtheMirthe Gebruiker
  Hallo,
  Mijn dochter van zes kreeg opeens een poosje geleden ook Salbutamol voorgeschreven in plaats van Ventolin. Nu heb ik dat pas laten omzetten door de huisarts, aangezien ze van Salbutamol enorm gaat hoesten bij het inhaleren. Heeft dan dus niet zo veel nut. De huisarts heeft weer Ventolin voorgeschreven: geen probleem bij de apotheek en de verzekering.
  Groeten,
  Mirthe
 • MdBMdB Gebruiker
  hier elke keer weer gezeur als we een nieuwe volumatic nodig hebben, die gaat alleen maar samen met een recept ventolin voor eerste gebruik en dat gaat steevast mis als ik het laat voor schrijven. Hoe vaak dat niet is fout gegaan!
  En met airomir inderdaad dezelfde discussie als bij jullie: "dat is hetzelfde als salbutamol"
 • floor19floor19 Gebruiker


  ik wist niet dat dat bestond een ''huismerk'' van ventolin!
  ik heb altijd al ventolin gekregen... en het gaat gewoon van je eigen risico af.
  zelf toen ik de discus niet verdroeg kreeg ik het in vloeistof gewoon in ventolin.
  niet alle apothekers zijn niet het zelfde :?
 • JakJak Gebruiker
  Een verschil tussen de aërosol van Ventolin(salbutamol) en die van Sandoz (salbutamol ) is ook dat het flesje van de ventolin veel groter is, terwijl er evenveel dosis in zit...
  Zou er bij de Ventolin daarom meer druk achter zitten, en et zo beter zou werken dan die van Sandoz? Zie dat meerdere mensen klachten hebben..
 • daysydaysy Gebruiker
  Zo herkenbaar verdraag zelf ook het huismerk niet ga er erg van hoesten droge mond en ipv minder benauwd meer benauwd. De verschillen zitten in het drijfgas en de hulpstoffen zijn anders heb de laatste tijd steeds problemen bij de apotheek dit terwijl de zorgverzekeraar het gewoon vergoed. De specialist vermeld dit op het recept de laatste keer vorige week weer problemen er moest een speciaal formulier bij welk formulier weten ze niet het is te gek voor woorden. Nu heeft de specialist een aparte brief geschreven nog niet goed het is om moedeloos van te worden. Heb alles weer teruggezonden naar de apotheek met de chronologie van gebeurtenissen. Nu gebruik ik zelf ook de foster en daar komen nu ook huismerken voor weer een probleem ik vind dit echt niet normaal dat ik er zoveel energie, die ik niet heb in moet steken. Ik ben radeloos en de apotheek redeloos .
Log in of Registreer om te reageren.