Persoonlijke tips gezocht voor Luchtwijzer

Dit topic is gesloten
In het juli/augustusnummer van Luchtwijzer wordt aandacht besteed aan het volgende item:

> huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bij benauwdheid en allergie (en dan bedoelen we NIET eczeem en jeukende ogen agv hooikoorts!!!)

Waar ben ik naar op zoek:

1. Welke middeltjes hebben mensen zelf gevonden om hun klachten van benauwdheid of allergie te verminderen?
En 2: wie heeft er tips ter vermindering van bijwerkingen van inhalatiemedicijnen (keelklachten, zoals schimmelinfectie in de keel)?

Ik wil graag ook weten waar je tip vandaan komt. Hoe heb je ervan gehoord? Van iemand gehoord, toevallig ontdekt? Zelf aan het uitproberen gegaan?
Hoe heb je je 'ontdekking' gedaan? Op welke manier vermindert het middeltje je klachten? Hoe 'werkt' het middeltje (volgens jou)? Hoe vaak gebruik je het? Enzovoort.

Het is op deze plaats alvast belangrijk te vermelden dat het artikel geen steunbetuiging wordt aan dit soort middeltjes. Wat bij de een prettig is, hoeft bij een ander minder werkzaam te zijn. Maar we willen eens horen wat de leden zelf ontdekken. Natuurlijk zullen deze middelen nooit de reguliere medicijnen kunnen vervangen. Ze zijn hooguit een ondersteuning of hulpmiddel.

Ik wacht de reacties af! Alvast bedankt!
Groet van Arnoud Kluiters, medewerker van Luchtwijzer.

Reacties

 • marlenmarlen Gebruiker
  Als u op dit forum zoekt, of er meeleest komt u vast veel tegen van wat u hebben wilt.

  Waarom zouden wij uw werk voor u moeten doen?

 • MirMir Gebruiker
  op 1240350255:


  Waarom zouden wij uw werk voor u moeten doen?  Er vanuitgaande dat dit daadwerkelijk iemand van de luchtwijzer is en geen alternatief genezer o.d. ...

  Omdat de Luchtwijzer een magazine is voor mensen (donateurs) met longklachten; uitgegeven door het Astmafonds. Het Astmafonds dat dit forum heeft overgenomen een aantal maanden geleden. Het is een blad voor longpatienten; zonder wiens medewerking in de vorm van interviews, ervaringsverhalen e.d. waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn. Ik zie het dus niet als werk doen voor iemand :N Arnoud zal zelf artikel e.d. moeten schrijven n.a.v. de hier genoemde tips. Je geeft hoogstens wat tips waar anderen misschien hun voordeel mee kunnen doen; net zoals je dat hier m.i. ook doet. Bovendien staan er misschien dingen in waar je zelf ook je voordeel mee kunt doen. Ik lees de luchtwijzer iig altijd met belangstelling.

  Arnoud; ik heb iig geen huis- tuin en keukentips helaas ;( Geloof daar zelf ook niet zo in. Maar dat is weer een ander verhaal ;) Succes met het artikel!
 • RegenboogvisjeRegenboogvisje Gebruiker
  ik vind ook niet dat je andersmans wer aan het doen ben vind het een goede vraag en slim dat het hier gesteld word omdat hier gewoon veel mensen komen.

  ik heb ook geen middletjes die echt tegen de benauwdheidsaanvallen helpen.
  we zijn een longverpleegkundige een keer tegene mij tijdens een concert (ik sppel dwarsfluit)
  dat ik even cola moest nemen maar dat was echt toen ik in z'n voorfase zat een beginnende benauwdheid maar nog niet echt en geen tijd op medicijnen te nemen.
  verder is het bij mij toch altijd een kwestie van medicatie en dan gaan merk ik dat asl ik ga liggen maar niet plat dus half recht op dat dat wel prettig is om de boel onder controlle te houden.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  even nadenken:
  - bessensap drinken of mee spoelen om een schimmelinfectie keel nav de pufjes te verhelpen/voorkomen (advies arts en ervaring patienten, ik heb het zelf nooitv gedaan)
  - bij schimmelinfectie keel door pufjes geen suiker nemen, eigen ervaring, helpt! (gelezen ergens op een alternatieve site)
  - vasaline als er iets exceem ontstaat (gehoord van iemand, helpt, uit eigen ervaring, smeer het dan 2x daags)
  - huishoudhandschoenen aan bij huishoudelijke klusjes... advies arts, voorkomt/verminderd exceem.
  - geen koemelk drinken (slijmvorming dus meer hoesten etc, ervaring medepatienten)
  -tanden poetsen met die plantaardige tandpasta (menthol in tandpasta wil wel een prikkelend en dus benauwdheid geven, deze tandpasta bevat geen menthol, dus prikkelt niet- advies ergotherapeut tijdens longrevalidatie ... alleen istie zooo vies, dus ik gebruik het niet
  - de was in hooikoortsperiode binnen hangen- advies ergotherapeut, dit doe ik wel als ik veel last heb van hooikoorts
 • ninanina Gebruiker
  Bij keelpijn of keelontsteking 3x per dag spoelen/gorgelen met zout water. Zeker bij beginnende keelpijn ben je er gelijk vanaf  :s). Heb ik geleerd op longrevalidatie toen ik heel veel last van mijn keel had.
 • marlenmarlen Gebruiker
  op 1240350255:

  Als u op dit forum zoekt, of er meeleest komt u vast veel tegen van wat u hebben wilt.

  Waarom zouden wij uw werk voor u moeten doen?


  op 1240380032:

  ik vind ook niet dat je andersmans wer aan het doen ben vind het een goede vraag en slim dat het hier gesteld word omdat hier gewoon veel mensen komen.
  Ik bedoelde dat iemand die de moeite neemt om te zoeken, hier van alles kan vinden!
  Dus mijn vraag is eigenlijk waarom zoekt deze persoon niet eerst zelf?
 • Lotte AFLotte AF Gebruiker
  Beste allemaal,

  Arnoud is een journalist voor het blad Luchtwijzer van het Astma Fonds.
  Voor een aankomend nummer wil hij graag jullie hulp vragen.

  Hij kan natuurlijk zelf het hele forum afspeuren naar goede tips, maar dat kost een hoop tijd en werkt niet echt efficient. Verder zijn er misschien wel mensen die een goede tip hebben maar deze nog nooit op het Astma Forum hebben verteld. Om deze informatie te verzamelen heeft hij deze oproep geplaatst.

  Als jullie goede tips hebben, laat ze dan aan Arnoud weten zodat hij er een leuk artikel over kan schrijven.

  Alvast bedankt voor jullie medewerking!
 • vlindervlinder Gebruiker
  Mijn tips:

  Deze heb ik van een moeder die een dochter heeft met astma en dat vroeger erg had en nou toen mij deze tip gaf;
  Als je benauwd bent en veel slijm hebt, coca cola drinken *met prik* en naturel zoute chips eten. Hoe het werkt geen idee, maar hierdoor kom het slijm losser en door de cafeine wordt de benauwdheid ook wat minder.

  Koffie drinken tegen de benauwdheid, ook vanwege de caffeine. Maar vast wel bekend al!

  Tegen schimmel en andere ongemakken in de mond:
  Spoelen/gorgelen met Kamillosan, warm water en wat druppels erin * tip kreeg ik van verpleegster in Davos astma centrum *

  Tegen schimmel en tevens bij keelpijn:
  Kamillethee met honing.

  Tegen kriebelhoest:
  Warm water met suiker.

  Nou dat was het voor nu geloof ik!
  Jitske.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  mijn opa was een stevig astma patient, maar helaas waren er in die tijd nog geen goede medicijnen. Hij dronk altijd koude thee met honing, was ervan overtuigd dat dit goed deed aan het hoesten! (dus ik heb van opa ook vaak honing gehad)

  en kefir, dat plantje had mijn moeder 30 jaar geleden van een buurvrouw gekregen, ze maakte er iets melkachtigs van, en dat moest ik dan opdrinken. het zou goed zijn bij astma... nou, ik vond het erg vies als kind, en heb nooit gemerkt dat het hielp..
 • melaniemelanie Gebruiker
  Even het eerste waar ik zo op kom...

  Ik poetst met mentholvrije tandpasta om minder slijmvorming te krijgen.
  Maar... daar tegenover staat dat ik soms een heet menthol-mentos snoepje pak...
  Het geeft me (het bedrog van) meer lucht.. en dat geeft gewoon even een prettig gevoel.
  (waarom dit bij mij zo tegenstrijdig is geen idee... maar dit werkt wel voor me)

  Ik kwam op het idee om tandpasta te wisselen na een vraag hier op het forum. De tip werd gegeven eens andere tandpasta te proberen. En de snoepjes heten letterlijk: Mentos-air... kwam ze tegen in de aanbieding ooit, en ben er bij blijven hangen, heb ze altijd wel in mijn tas zitten.


  Kauw regelmatig kauwgom.. bij verkoudheid zitten mijn oren vlucht dicht..
  Mijn vroegere huisarts zei dit altijd... suikervrije kauwgom kauwen! • TicalTical Gebruiker
  Tegen de schimmelinfectie: (de tip is al gegeven): spoelen met zout water. Ik heb de tip van het forum, maar helaas moet ik van het zoute water hoesten en ik krijg het er benauwd van. Ik doe het nu alleen als ik aften opmerk, opkomende bloedblaren of beginnende keelpijn. In ieder geval liever niet voor het slapen gaan. :N Mijn longarts heeft zout water als tip gegeven tegen bloedblaren. ^O^

  Als je erg moet hoesten en hier al veel spierpijn of gekneusde ribben van hebt: voorover gaan staan, je handen op de lichtgebogen knieën steunen. De tip is een ervaringstip, hij komt van mezelf. ;) Maar mijn Cesar-therapeute gaf me hierin gelijk, het was de beste manier volgens haar.

  Verder: bij een bepaald soort benauwdheid: toch proberen rustig en diep in en uit te ademen via je buik, dat is ook een ervaringstip van mezelf. Dan hoest je het slijm waar je last van hebt meestal op, zodat je je beter gaat voelen. Aan het eind van de uitademing de adem even vasthouden. Bij de fysiotherapeut deed ik dat dus al meteen goed, hij heeft me alleen nog verteld dat ik op het eind van de buikademihaling ook nog het middenrif moet gebruiken. ;)  Ik was in één les klaar. 8-)

  En in diezelfde les heb ik de fysiotherapeut gevraagd hoe je moet huffen: bij mij gaat het zo: in vier tellen rustig inademen, in acht halve tellen uit terwijl je acht keer een ademstoot geeft met je middenrif, twee tellen rust (ik doe ook wel eens drie of vier). En dan van voren af aan. Ik moet erbij zeggen dat ik een erg rustige ademhaling heb. Huffen is ook een prima manier om je slijm op te hoesten. Alleen jammer dat je soms steeds tussendoor moet hoesten, net als bij de buikademhaling. :P

  Ik zal die laatste twee tips meteen zelf gaan toepassen!

  Net als Melanie gebruik ik vaak kauwgom, ook wel eens 's nachts, en bij het hardlopen altijd. Mijn tandarts is tegen 's nachts kauwgom in je mond hebben... Ook de kauwgom is bij mij een ervaringstip. Ik neem het tegen het hoesten, maar ook tegen de droge mond.
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Gebruiker., Moderator
  Bij mij is het net zo "tegenstrijdig|"als mij Melanie
  Ik poets met menthol vrjie tandpasta maar om van een hoestbui af te komen neem ik vaak een kauwgum, menthos of een pepermuntje
  Heel gek misschien is dat ik probeer te geeuwen tijdens een hoestbui om de "kriebel" in mn keel kwijt te raken
  Koffie schijnt te helpen maar daar merk ik weinig van  :N
  Wat bij weer wel werkt is thee met honing maar die honing moet weer niet te zoet zijn anders krijg ik juist weer een hoestbui :)
 • melaniemelanie Gebruiker
  Als ik hyperventileer helpt het me vaak om met mijn hoofd op de buik van mijn vriend te gaan liggen..
  Heb op die manier een snelheid om mee mee te gaan..
  Het scheelt dat hij van zichzelf ook vrij vlug ademt.. dus het lukt vaak snel om er in mee gaan..
  Tegelijk concentreer ik me op het 'richting mijn voeten uitademen'
  Klinkt gek, maar werkt wel :) Voor mij dan..
 • sammytjhuusammytjhuu Gebruiker
  op 1240431627:

  Als ik hyperventileer helpt het me vaak om met mijn hoofd op de buik van mijn vriend te gaan liggen..
  Heb op die manier een snelheid om mee mee te gaan..
  Het scheelt dat hij van zichzelf ook vrij vlug ademt.. dus het lukt vaak snel om er in mee gaan..
  Tegelijk concentreer ik me op het 'richting mijn voeten uitademen'
  Klinkt gek, maar werkt wel :) Voor mij dan..  dat van je op de voeten concentreren leer je ook in longrevalidatie.
  Daar moet je soms zelfs stampen met je voeten als je benauwd begint te worden, zolang je aandacht laag is, blijft je ademhaling ook lager.
 • marlenmarlen Gebruiker
  Nou ja, dan zal ik ook maar even helpen:

  Als ik een droge hoest heb, doe ik honing in mijn koffie i.p.v. suiker.
  Tip om honing te nemen uit het boek van dr. Vogel

  Als ik een droge keel heb, dan neem ik tijmsiroop.
  Kreeg een vriendinnetje vroeger thuis.

  Als mijn neus dicht zit dan snuif ik even aan een doosje Dampo.
  Tip van mijn (inmiddels overleden) ex-schoonmoeder.
  's Nachts leg ik dan een doorgesneden rauwe ui met suiker erop op een schoteltje naast het bed.
  Weet niet meer van wie ik die tip kreeg.

  Kramp (begon bij mij al vóór medicijngebruik), daartegen neem ik magnesium.
  Tip van de eigenaar van een schoenenzaak, waar ik plotseling hevige kuitkramp kreeg toen ik een gepaste laars wilde uittrekken.

  Tegen boeren of borrelen in de maag soms Rennie. Lang geleden ontdekt. Weet niet meer van wie de tip kwam.

  Ik drink geen melk, vanwege slijmvorming.
  Eigen ontdekking.

  Bijwerkingen inhalatiemedicijn: bij mij nog niet voorgekomen.
  Waarschijnlijk omdat ik van de apotheek een goede demonstratie en voorlichting kreeg.
  Na elke inhalatie: spoelen, diep gorgelen, spoelen en slokje water opdrinken. Daar heb ik me ook altijd aan gehouden.

  Verder doe ik regelmatig ademhalingsoefeningen om te ontspannen, tip van o.a. COPD forum.

  Succes ermee!


 • DominiqueDominique Gebruiker
  Hier komt nog een tip van de la

  Ik moet iedere dag 1 strepsil op zuigen van de la.
  I.v.m. makkelijk aftens en een schimmelinfectie in de mond.
  Sindsdien gaat het goed.

  Dominique
 • Agnes89Agnes89 Gebruiker
  Het is heel gek maar even een sigaret in je hand en daarna aan je vingers ruiken, hierdoor krijg ik het minder benauwd.
  hier kwam ik achter toen ik zelf af en toe rookte en ik benauwd werd en met mn handen voor mn neus hield.

  dit zal niet werken als je niet tegen rooklucht kan.
 • arnoudklarnoudkl Gebruiker
  #18
  Beste allemaal,

  Ik ben erg blij met jullie reacties! Ik sta op het punt om het artikel voor Luchtwijzer te gaan schrijven. Mochten er nog tips tebinnenschieten: laat het vooral weten. Je weet nooit wie je ermee verder op weg kunt helpen!

  Groet van Arnoud
 • melaniemelanie Gebruiker
  #19
  Na het tandenpoetsen spoelen met Listerine kreeg ik als tip van de Longarts als extra maatregel tegen schimmelinfecties..
  Ik vind het erg vies.. maar ben het toch maar aan het uitproberen nu...
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Gebruiker., Moderator
  #20
  Arnoud heeft aangegeven klaar te zijn met zijn stuk middels een PB

  Hoi Gwenny,

  Ik ben klaar met het schrijven van het artikel over huis-tuin-en keuken tips voor luchtwijzer.
  Wat is nu gebruikelijk: haal jij mijn vraag van het forum af, of zal ik zelf een afsluitend bericht plaatsen dat reageren niet meer hoeft?

  Groet van Arnoud


  Hiermee gaat het topic dicht
Dit topic is gesloten