Lung Cancer Risk Following Detection of Pulmonary Scarring by Chest Radiography....

12-04-2017 om 11:19 uur

Is er uitleg te geven waarom scars en scarring (fibrotic scars) wel of geen verhoogde kans op longkanker geven? Dit onderzoek, lijkt toch een verband aan te geven.

en hoe verhoudt zich dat tot een litteken op je long na een doorgemaakte infectie.

Yu 2008 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866505/

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 12:28 uur

Hoi dex - ik denk dat je het los moet laten en teveel op internet zit te zoeken waardoor je je onnodig te veel zorgen maakt. Zonde van je kostbare energie ( Goedbedoeld advies ).

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 12:46 uur

Hi Stefanie. THX ! Puur mbt mijn klacht en zorgen maken : Teveel meegemaakt wat fout is gegaan dus ben ik idd erg voorzichtig geworden .Voorlopig zit ik nog in het proces van controle-> Binnenkort weer longfoto. Klachten van hoesten blijven en veel slijm keel. (schrapen), krakend knisperend geluid als ik lig in mijn keel bij ademhalen. Gevoel dat je je adem voelt resoneren in je borstkast.."vibrerend". wetende dat ik een "restafwijking" heb (streperig..geen idee hoe groot, klein) maar mijn klachten blijven. Zijn die dan (nog)gerelateerd aan wat ze gezien hebben, of helemaal niet? Die zorg heb ik zeker nog wel.

Dit artikel? Je leest zoveel tegenstrijdigheden mbt litteken(s) long dat ik best benieuwd ben naar de uitleg omtrent deze studie? Ik vind internet over het algemeen meer prettig dan een vloek. bij mij bracht niet opgeven en zelf studie doen naar dingen, na 8 jaar mijn ziekte aan het licht ;)

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 12:51 uur

Ja, ik snap dat je je zorgen maakt hoor. Je stelt ook wel goede en interessante vragen moet ik zeggen...

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 14:21 uur

@dex
Allereerst: ik ben geen medicus dus ik spreek zonder enige autoriteit.
Ik hoop dat ik je vraag goed begrepen heb: waarom scars wel of geen grotere kans op longkanker zouden geven. Het onderzoek dat je aanhaalt probeert deze vraag niet te beantwoorden. Ze hebben voornamelijk onderzocht óf zo'n kans er is, maar niet waaróm. Dat zei je zelf ook al. Statistisch gezien lijkt die kans wel te bestaan, maar de onderzoekers trekken geen conclusies en adviseren meer, gerichter onderzoek. Zelf heb ik een litteken van een ontsteking. Een grote verdichting direct achter het hart, maar mijn specialist zegt "dat ding zit daar wel, maar doet verder niks". Kortom, het onderzoek dat je aanhaalt zegt niets, bewijst niets en heeft verder ook bijzonder weinig toegevoegde waarde, behalve misschien om meer onderzoeken te rechtvaardigen. Dat zeggen de onderzoekers zelf ook, al proberen ze dat natuurlijk wel strategischer in te kleden dan ik. LOL. Maak je niet druk om iets waar je nul, niks, nada, noppes invloed op kan uitoefenen.

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 14:51 uur

@Reuzenkakatoe Ik lees ongeveer hetzelfde, echter lees ik er bij dat These findings are consistent with the hypothesis that localized inflammatory processes associated with scarring promote the subsequent development of lung cancer. Ik heb vooral het idee dat men idd nog weinig idee heeft over het waarom, maar dat het vermoedelijk wel zo is.

mbt jouw litteken : ik neem toch aan dat men dit langer in kaart heeft gebracht dan een enkele foto/scan bevinding

Login of registreer om te reageren
12-04-2017 om 15:38 uur

@dex
Klopt wat je zegt, maar het blijven aanwijzingen dat de hypothese mogelijk zou kunnen kloppen. Niets meer en niets minder.
Mijn longarts kijkt nu twee jaar met grote aandacht naar mijn litteken, 1x per 6 maanden met foto's en meer scans dan me lief was en ziet geen enkele verandering. Hij vindt de stralingsbelasting nu groter dan het risico en wil nog maar één röntgenfoto per zes maanden.

Login of registreer om te reageren
14-04-2017 om 13:55 uur

@dex
Het gekke is dat ik niet eens wist dat er iets zat, en er dus ook geen last van had. Normaal gesproken zou het nooit ontdekt zijn. Maar mijn huisarts had me gevraagd een foto te laten maken, waarop dat ding dus zichtbaar werd. Toen begonnen de specialisten te rennen omdat die per sé wilden uitzoeken wat er aan de hand was. Loos alarm dus, maar dat konden ze van tevoren niet weten.

Nogmaals over die onderzoeken: veel onderzoeken, hoe goedgemeend en nuttig ook, dienen uitsluitend om te zorgen dat de subsidiestromen in beweging blijven. Voor de wetenschap als geheel kan dat nuttig zijn maar als patiënt constateer je dan een alarmerende hoeveelheid aandacht voor jouw aandoening. Het gevolg voor de patiënt is angst, wat ik heel goed begrijp. Overleg met de huisarts kan helpen omdat die over het algemeen beter kan relativeren dan de patiënt zelf.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
18-04-2017 om 08:54 uur

Beste Dex,

Er zijn vele studies gedaan over dit inderwerp, maar geen enkele is sluitend. Wel van belang te weten dat er vele calculatiemoedellen zijn ter bepaling van de kans op kwaadaardigheid van de littekens/vlekken in de long.
De aanpak van je longarts klinkt adequaat.
Qua exact mechanisme betreffende de "littekenkanker" bestaat ook nog veel onduidelijkheid hetgeen overeen komt met het feit dat wij niet weten te doorgronden waarom en hoe kanker zich uberhaupt ontwikkelt. Dat is ook wel een beetje de conclusie van het stuk dat je aanhaalt.
(meer onderzoek nodig en zoveel mogelijk gepoogd aan te passen voor bekende risico factoren )

groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren
19-04-2017 om 09:16 uur

dank voor alle antwoorden !

Is er nog iemand die dit herkent?
klachten van hoesten blijven en veel slijm keel. (schrapen), krakend knisperend geluid als ik lig in mijn keel bij ademhalen. Gevoel dat je je adem voelt resoneren in je borstkast.."vibrerend""vooral bij uitademhaling.. je VOELT dan in je luchtwegen longen een vibrerend gevoel (j hoort het niet..maar voelt een soort gekraak/geschuur/vibratie,, moeilijk uit te leggen. je VOELT het....vaak gekoppeld aan de kant waar je slijm voelt in je keel..
wetende dat ik een "restafwijking" heb (streperig..geen idee hoe groot, klein) maar mijn klachten blijven. Zijn die dan (nog)gerelateerd aan wat ze gezien hebben, of helemaal niet?

Login of registreer om te reageren