bacteriofagen

17-01-2018 om 09:36 uur

Goedemorgen,
Op het longforum ben ik een topic gestart over bacteriofagen.
De toepassing hiervan is in Nederland nog in een weifelende fase.
Toch lijkt de de toepassing, met het toenemende aantal multiresistente bacteriën, wel soelaas te bieden. En een weg die begaanbaar lijkt.
De techniek is er, een bibliotheek is er, het schijnt dat Georgië, waar de toepassing al jaren gaande is, kennis wil delen, in UMC wordt onderzoek gedaan. En niet onbelangrijk er zijn patiënten die eigenlijk met antibiotica uitbehandeld zijn.
Op petitie24.nl is een petitie aanwezig, waarbij opgeroepen wordt onderzoek naar de toepassing te doen, de petitie is nu reeds meer dan 40.000 maal ondertekend. Er is dus momentum.
Op ons forum wordt getwijfeld of de weg van de petitie een snelle methode is om onderzoek te starten. Er zijn enorme stakeholders die wellicht in de uitkomst van het onderzoek een bedreiging van hun businessmodel zien. En "zij"zullen ongetwijfeld gevraagd worden een mening over het onderwerp te geven.
Vraag: Kan het Longfonds expertise en middelen ter beschikking stellen om een structuur aan te leggen om de activiteiten, overleg en acties te coördineren?
Met vriendelijke groet,
Marten.

Login of registreer om te reageren
05-02-2019 om 21:39 uur

Vandaag bij dokters van morgen op NPO 1
bactiorofagen en de ontwikkelingen in andere landen die er al 100den jaren mee werken en als gewone medicatie aan jong en oud toe dienen.

Zekers is de reactie van het longforum erg teleurstellend, volgens mij is astma een ontsteking en en dus een bacterie die niet te genezen is. Volgens mij kun je met een bacterio faag heel veel bereiken hierin.

Zo bij dokters van morgen een meisje van 6 of 7 jaar met een blijvende bacterie die blaasontsteking veroorzaakt en niet te behandelen is met antibiotica vanaf haar 3e jaar. Met gevolg incontinentie. Met een behandeling in GEORGIË is het meisje van haar blaasontsteking verlost en kan ze weer kind zijn.

In NL wordt de gezondheid geleid door de pharmaseutische industrie en wordt er niet gekeken naar andere middelen die werken buiten deze richtlijnen, zelfs natuurlijke middelen die uitstekend werken zonder bijwerkingen worden afgewimpeld en werkt niet of kan schafelijk voor je zijn, gewoon weg wegens ontwetendheid van de artsen en macht van de pharmaseutische industrie wat erg jammer is. Ik hoop zo dat de gezondheidszorg omdraait en verandert naar gezondere manieren.

Login of registreer om te reageren
05-02-2019 om 22:34 uur

Ik heb het ook gezien, goed programma.
Hopelijk gaan ze hier in Nederland er ook mee aan de gang.
Wat dit betreft lopen we enorm achter.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 13:25 uur

Ik heb gisteravond het programma gezien. Vond het heel interessant, maar zag wel dat bacteriofagen niet in alle gevallen geneest! Een mevrouw reisde af naar Polen (iets dichterbij dus) en het is gewoon in Europa, dat land heeft dezelfde regels van Europese Unie en toch is totaal anders dan in Nederland. Het kostte haar overigens wel 3.000 euro en helaas was de uitkomst enigszins teleurstellend.

Reactie op jippie46
Wel bijzonder dat het eerste wetenschappelijk onderzoek in Nederland naar bacteriofagen in het UMC Utrecht gedaan wordt bij patiënten met Cistic Fibrosis! Wat toch echt een hele nare ziekte met name in de longen.

Marten sterkte!

Omdat dit degenen zijn die vaak te kampen hebben met multiresistente bacteriën. En het zijn jongere mensen. In het geval van COPD betreft het vaak ouderen.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 14:11 uur
Reactie op Joice

In NL wordt de gezondheid geleid door de pharmaseutische industrie

En wordt uitgebreid en soms opzichtig gefaciliteerd door de regering en de EU.
De concurrentie wordt buiten de deur gehouden door overregulering en onredelijke eisen.
Dat wat wordt toegelaten, is voor de hoogste bieder.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 14:34 uur

Precies, ook bacteriofagen zijn niet in alle gevallen een wondermiddel maar wel heel veel gevallen waar het wel goed werkt en de bijwerkingen zijn in vergelijking van ab veel minder schijnt, het valt de goede bacterieeen niet aan.
En je wordt er niet resistent voor.
Het zou gewoon mooi zijn als ook hier meer onderzoek wordt gedaan, wat ik begreep kan dit nog jaren duren voordat het in Nederland op de markt komt.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 17:04 uur

Ik heb het nog even terug gekeken. Vind het heel interessant al snap ik niet precies hoe het werkt maar ook niet zo goed wat nou het probleem is om er hier in Nederland iig al onderzoek naar te doen.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 18:18 uur

@ Daantje
Ik heb een eerdere uitzending gezien en wat ik daarvan begreep is, dat men in Georgië dat bacterie die jij hebt onderzoekt en daarbij de bacteriofaag zoekt, of eventueel kweekt, die deze bacterie doodt. Zij doen dit al vele jaren en hebben heel veel kennis en een grote voorraad bacteriofagen.

Login of registreer om te reageren
06-02-2019 om 18:25 uur

P.S.
'dat bacterie' moet die zijn.
Die patiënt betaalde destijds 6.000 euro voor alle kosten, inclusief verblijf in hotel.

Login of registreer om te reageren
07-02-2019 om 11:11 uur
Reactie op balling

En wordt uitgebreid en soms opzichtig gefaciliteerd door de regering en de EU.
De concurrentie wordt buiten de deur gehouden door overregulering en onredelijke eisen.
Dat wat wordt toegelaten, is voor de hoogste bieder.

Er spelen zoveel belangen mee. De farmaceutische industrie is er niet op uit om mensen te genezen, maar om te verdienen. Als ze de winst voor een groot gedeelte terug zouden laten vloeien naar nieuwe onderzoeken, zag de medicijnbusiness er heel anders uit, daar ben ik van overtuigd!
Artsen willen medicatie en behandelingen graag toepassen, maar ze worden soms tegengewerkt omdat het te duur zou zijn. Lijkt me heel frustrerend voor hen.

Login of registreer om te reageren
03-07-2021 om 13:54 uur

Mijn visie:
Desondanks dat het onderzoek in zijn kinderschoenen staat lees ik veel positieve ervaringen van behandelingen met bacteriofagen.
De Eliava Kliniek in Georgië is gespecialiseerd op het gebied van bacteriofagen.

Onderzoek:
Ik heb begrepen dat men een onderzoek uit kan voeren of bacteriofagen wel degelijke effect kunnen hebben op een bacterie van een patiënt. Dit doen zij door sputum op te sturen naar de kliniek, waar zij een gevoeligheidsonderzoek uitvoeren. Zo weet men op voorhand of bacteriofagen een uitkomst zouden kunnen bieden voor de patiënt.

Bacteriofagen zijn lichaamseigen
Daarbij komen bacteriofagen overal al voor in de natuur en om ons heen. Het zijn de natuurlijke vijanden van bacteriën.

Login of registreer om te reageren