Vitamine D

08-02-2019 om 18:49 uur

Ik heb begrepen dat vit d uit het basispakket is gehaald en niet meer vergoed wordt.
Bij sommigen zal het uit de aanvullende kunnen, dit moet je even nakijken.
Vandaag bij de apotheek geweest en mijn vit d wordt wel vergoed, ik heb nl. Calcichew met vit d, voorgeschreven door reumatoloog ivm botontkalking.
Mijn man heeft andere vit d die niet vergoed wordt meer, ook niet uit onze aanvullende, maar de apotheek medewerker kwam met een prettige oplossing:ze maakt er een ander vit d van, die 1 x per week wordt ingenomen(wel dezelfde dosering wat je dan binnenkrijgt schijnt)
Ik vond dit een meedenkende medewerker en prettige oplossing.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 19:04 uur

Het staat dan wel op een site over reuma maar ik vond dit hele duidelijke informatie. Er staat daar ook welke middelen niet meer vergoed worden.

https://reumanederland.nl/reuma/veelgestelde-vragen/over-de-vergoeding-…

Ik heb zelf eind december nog nieuwe voorraad gehaald dus weet nog niet wat het voor mij gaat betekenen. Ik las ergens dat je het wel vergoed krijgt als je het chronisch gebruikt, dat doe ik. Weet iemand daar meer over?

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 19:31 uur

Ik weet niet precies hoe het zit maar mijn man gebruikt het ook chronisch maar kreeg die hij altijd had niet vergoed meer, vandaar nu andere.
Misschien ligt het ook of het een huisarts is of specialist die het voorschrijft?
Zeker duidelijke info, het wordt vaak door een reumatoloog voorgeschreven ook als het om botontkalking( mede door prednisongebruik) gaat.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 19:39 uur

Ik krijg calci-chew met vitamine d3 van de longarts en heb het nog niet bij de apotheek zelf hoeven halen ivm revalidatie. Van de paracetamol hoorde ik op 31-12 dat die niet meer vergoed wordt:( beetje jammer dat mijn apotheek die ook meteen niet meer op voorraad heeft... want ik moet dagelijks 4x 1000mg slikken en de 500mg tabletten krijg ik echt niet weg (ook oplossen etc is geen optie al geprobeerd). Dus ik hoop dat ze die binnenkort weer hebben, want dat is waarschijnlijk goedkoper dan de liquid caps:p
Maar de calci-chew wordt dus ook niet meer vergoed ik dacht alleen vitamine d gewoon niet:( en ik gebruik het inderdaad ook chronisch, ik ben benieuwd of mensen daar meer over weten inderdaad!

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 19:56 uur

Calcichew/vit d blijft gewoon vergoed worden. Ik slik het voor veelvuldig prednison gebruik. Dit is buiten de apotheek niet verkrijgbaar. Ik heb het vorige week nog opgehaald en was verbaasd dat ik niet hoefde te betalen. Ze zei dat deze wel vergoed word. Dat zie je ook als je het invoert op medicijnkosten.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 20:34 uur

Ja hoor ik krijg ook de calcium/vit d 3 500mg/800 ie vergoed, waarom weet ik ook niet precies.
Vandaag besteld bij apotheek en ze hebben t nagekeken en wordt vergoed dus ga ervan uit dat ze dit goed hebben.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 20:36 uur

@goudvisje Ja klopt, collega van me heeft reuma en gebruikt deels dezelfde (soort) medicijnen als ik. Ik krijg de vitamine D via de huisarts. Ik heb ook een aangetoond tekort gehad. Zou ik met de huisarts moeten overleggen voor een variant die vergoed wordt of met de apotheek?

@Nckiie kan je apotheek het ook niet voor je bestellen? Je hebt bij de drogist ook wel paracetamol gladde tablet maar die zijn altijd duurder dan gewone pillen helaas.

Calcichew staat ook op de lijst met medicijnen die niet meer vergoed worden maar als @Emma25 het wel nog vergoed krijgt, zijn er misschien toch voorwaarden waaronder je het wel vergoed krijgt.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 20:39 uur

Ik zie idd op medicijnkosten dat de vitamine D die je elke dag moet innemen (800 IE) niet vergoed wordt maar die weekdosering wel. Misschien kan ik daar naar vragen. Bedankt voor de tip! Ik belde in december al om te vragen of ik niet nog voor langere periode kon krijgen en toen vond de assistente het al belachelijk dat het niet meer vergoed zou worden.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 20:48 uur

Als je de bijbehorende argumentatie leest bij het besluit om deze middelen niet meer te vergoeden namelijk dat deze middelen ook bij de drogist zonder recept te koop zijn.

Als je dan bedenkt dat een vernevel apparaat tegenwoordig ook bij de lidl te koop is en deze argumentatie door trekt dan zal dit een van de volgende zaken zijn die niet meer vergoed worden!! Zou het niet beter zijn als dat soort medicaties en middelen niet in de vrije handel verkocht mogen worden. Het eind is denk ik nog lang niet inzicht!

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 21:53 uur

Precies@Daantje, bij ons regelde de apotheek dit, ze zei tegen mijn man ik schrijf u de week dosering voor, omdat hier wel dezelfde middelen in zit kan dit en wordt wel vergoedt.
Maar misschien kan je huisarts het al op het recept zetten,de week dosering?
Ik zou het gewoon voorrleggen aan huisarts en anders apotheek.

Login of registreer om te reageren
08-02-2019 om 22:13 uur

@Daantje ze vonden het ook vreemd van de paracetamol en gingen in ieder geval meer info inwinnen. Want dat is waarschijnlijk goedkoper dan de liquid caps inderdaad, die zijn best duur:(

Fijn dat de calci-chew nog wel vergoed wordt:D ondanks de 800 i.e. Soms nog steeds een dreigend te kort, dus dat gaan we ook nog eens onderzoeken en slik het inderdaad ook vanwege de prednison die nu helaas nog als onderhoudsmedicatie is.

En inderdaad @Marcus het lijkt mij veiliger dat zulke middelen alleen via de apotheek te verkrijgen zijn. Ik vind het ook heel gek dat je bij de lidl een vernevelapparaat kan kopen, ik viel haast van mijn stoel toen ik het zag! Overigens werd mij afgelopen jaar bij de apotheek verteld dat je tot vitamine d 400 i.e. zonder recept kan verkrijgen, kom er vandaag achter dat je bij bepaalde winkels zelfs 3000 i.e. Zonder recept kan krijgen! Vind ik ook erg heftig, je zal je vitamine d maar niet controleren en ineens een groot overschot hebben ofzo. Nu heb je dat met deze zonkracht hier niet heel snel en zeker niet als je een kantoorbaan hebt, maar toch! Het is geen vitamine c die je weer uitplast.

En wat fijn om te lezen dat je de 800 i.e. Als weekdosering dus wel vergoed krijgt @Chiel meteen een tip voor jou :) of de calci-chew (nog verstandiger denk ik met al die pred)

Login of registreer om te reageren