Inhaleren lijkt niet goed te lukken? (kindje 17 maanden)

01-11-2020 om 19:53 uur

Goedenavond,

Sinds een week heeft de kleine (17 maand) van de kinderarts qvar 50 2x1 gekregen.

Echter lijkt het of zei de pufjes niet goed binnen kan krijgen. De flapjes van de voorzetkamer gaan namelijk bijna niet op en neer (dit kan ook goed gaan). Dit beeld laat ze ook zien in benauwde perioden, waarin wij dan tot 4 pufjes salbutamol per keer mogen geven van de kinderarts (voorheen 2 per x van de ha). Ze vind haar "paf" gelukkig helemaal niet erg en laat het zo gebeuren. Ze vraagt er zelfs wel eens om.

Nu zitten wij dus de denken om haar van te voren de salbutamol te geven. Wij vinden het namelijk wel van belang dat ze de qvar goed binnen krijgt.

Hebben meer kinderen dit dat het ze niet goed lukt om de pufjes binnen te krijgen? En wat doen jullie in dit geval behalve van te voren salbutamol geven?

En wij zijn wel benieuwd of het bij anderen bijwerkingen geeft? Van de salbutamol wordt de kleine erg druk (gilt dan met een hoog stemmetje en rent door het huis, wat natuurlijk niet altijd goed werkt als ze het benauwd heeft).

Login of registreer om te reageren
03-11-2020 om 16:59 uur

Wij puffen altijd met de voorzetkamer en een masker.

Wij hebben het nu een aantal keren geprobeerd met de salbutamol van te voren en dan lijkt ze het veel beter binnen te krijgen. Maar wel een stuiterend kindje😅 geen probleem als ze het dan wel binnen krijgt maar elke dag 2 keer 2 de salbutamol te gebruiken lijkt mij ook niet zo goed?

Login of registreer om te reageren
03-11-2020 om 18:42 uur

@Feline2014
Goed dat je eerst salbutamol geeft en daarna pas de ontstekingsremmer. Salbutamol is een luchtwegverwijder. Dus als je die als eerste neemt, en daarna de ontstekingsremmer, dan werkt de ontstekingsremmer ook beter.
Je kunt de dosering van salbutamol (de luchtwegverwijder) wat verlagen door haar per puf 1 of 2 ademteugen minder te laten inhaleren. Het is even een paar keer opletten en oefenen. Maar het kan zeker uitmaken dat ze net wat minder stuitert.
Succes en beterschap voor de kleine.

@LBW01
Je achtergrond is mij onbekend, dus misschien zeg ik nu iets wat je al weet?
Een volwassene wordt, normaal gesproken, sterk afgeraden om een masker te gebruiken.
Reden: dan komt er veel medicijn in je neus, waar je het niet wilt hebben. Tevens heb je veel meer verlies (in je keel en neus), waardoor je een lagere dosering binnen krijgt.
Indien mogelijk, als je zo benauwd bent, gaat de voorkeur uit naar eerst 1 puf luchtwegverwijder nemen. Dit 10-20 minuten laten inwerken en dan puf 2 te nemen.
Succes, en hopelijk zo min mogelijk benauwdheid!

Login of registreer om te reageren
03-11-2020 om 19:53 uur

@Suus01 bij een pufje is ze ook wat drukker dus dat zal niet veel uitmaken denk ik. wij geven de kleine altijd 2 pufjes salbutamol omdat ze de eerste zo goed als nooit binnen lijkt te krijgen (de flapjes gaan dan zo goed als niet op en neer of minimaal). Wij hebben het advies om als wij denken dat het niet goed binnen komt tot 4 pufjes te geven. De flapjes gaan ook pas na het tweede pufje wat redelijk op en neer en zien wij ook dat ze het minder benauwd heeft. Alleen een druk kindje, zoiezo is het al een avonturier. Alleen met salbutamol wat stuiterig een gedeelte van de dag.

Maar om ze standaard te geven, geeft wel het gevoel nog weinig speling te hebben als ze haar benauwdere periodes heeft (door verkoudheid/ziek/wat onder de leden/allergie).

De KA denkt ook dat als de kleine wat onder de leden heeft/ziek is of echt benauwd dat het heel goed kan zijn dat ze veel meer medicatie nodig zal hebben. Wij hopen natuurlijk dat de qvar wat zijn werk gaat doen. Anders wordt de dosering begin volgend jaar verhoogd.

Het is al erg fijn om serieus genomen te worden met de kleine haar gezondheid door de KA (en ook door jullie) maar toch wel even slikken. Ze zit namelijk net in een betere periode

Login of registreer om te reageren
06-11-2020 om 19:49 uur

@LBW01
Ah, zo. Dat wist ik natuurlijk niet.
En hopelijk gewoon zo min mogelijk benauwd!

Login of registreer om te reageren