Meer dan ' even voorstellen'

Mijn naam is Ernst Haaksman, 61 en woon 5 jaar in Kenya. Ik kreeg in 2007, na de benodigde testen bij de longspecialist, de diagnose Chronische Bronchitis, en vermelding: uw longfunctie is gelijk aan een 80 jarige. De gegeven medicatie: Seretide en Ventolin konden de Chronische Bronchitis niet in toom houden, ik zat jaarlijks 2 to 3 keer aan een Prednisolon  kuur. Ik nam in 2011 naast de Seretide en Ventolin een dagelijks dosis 7.5mg Prednisolon, dit op eigen initiatief en afwegend de negatieve bijwerking. ( in Kenya koop je Predisolon zonder recept). Na 4 maanden, ik had de Bronchitis nu wel onder controle maar wilde natuurlijk af van die Prednisolon. Ben in 2012 bij een Chinese acupuntuurarts terecht gekomen, die heeft met acupunctuur en voorgeschreven Traditionele Chinese Medicijnen mijn conditie aardig verbeterd, d.w.z. mijn inmiddels verworven atopische exceem aan handen en voeten verdween langzaam en ik had de Prednisolon inmiddels netjes afgebouwd. Echter de longfunctie verbeterde niet. In 2013 had ik mijn dieptepunt, kon inmiddels geen 2 trappen oplopen zonder totaal uitgeput te zijn,  een beetje stofzuigen of ( te) veel heen en weer lopen door het huis werd  al een inspanning opzich. En dan te bedenken dat het klimaat in Nairobi Kenya, lage luchtvochtigheid  en redelijk schone lucht op  1800 meter boven zeeniveau,  ideaal moet zijn voor een COPD patient.
Kreeg in  2013 informatie over vitamine supplementen afgestemd op mensen  met COPD.  Informatie van deze  Belgische longspecialist betreft dagelijks inname van 8 supplementen, het had mijn conditie na 6 weken enigszins verbeterd.
Eind 2013 was ik gestart met de inname van Curcumin, een bestandeel uit Kurkuma oftewel Geelwortel en werkt sterk ontstekingsremmend. In Nederland niet zo bekend maar in India en het Oosten wordt Kurkuma dagelijks geconsumeerd, het wordt toegevoegd aan rijst, curries of sausen en maakt het gerecht geel van kleur.  Ik nam dagelijks 7 volle theelepels Kurkuma poeder  plus 1 half afgestreken theelepel zwarte peper, dit verdeeld over 3 bekers. Drie keer per dag, voor het eten, nam ik een beker met de poeder en voegde een kleine theelepel olijfolie  toe en vulde de beker met warmwater. Flink roeren en opdrinken, de peper maakt het een beetje heet maar is voor de opname van de Kurkuma in het lichaam, Kurkuma ( Curcumin)wordt anders slecht door het lichaam opgenomen, de zwarte peper is dus heel belangrijk.  Na 4 tot 5weken werd mijn productive hoest minder  en mijn conditie beter. Na ongeveer 6 weken waren mijn longen schoon en was ik in staat 4 trappen ( etages) op te lopen zonder enige uitputting. Dagelijks ervaar ik dat mijn longfunctie best nog redelijks is, een marathon hoef ik niet te lopen en of ik de 100 meter rennend kan afleggen hoef ik ook niet te weten. Ik neem nog dagelijks de Seretide maar de Ventolin al lang niet meer.Ik denk de Seretide terug te brengen van 250  naar 125 milligr. maar dat voor later.
De Curcumin heeft geen bijwerking indien je de  dagelijkse dosis van  7  theelepels  (= 2 gram) niet overschrijdt.
Inmiddels gebruikt ik 2 x daags een  Curcuma supplement, d.w.z. een pil met 500 mg Curcumin als extraxt van de Kurkuma. Ik breek de pil in twee om het oplossen in water te  versnellen en voeg een mespuntje zwarte peper toe, flink roeren en opdrinken.  En 1 keer per dag een beker Kurkuma ‘ thee’, dat is 1 afgestreken theelepel Kurkuma ( dus niet Curcumin) in een beker met warm water en een mespuntje zwartepeper. Dit omdat men denkt  dat de Kurkuma poeder als een totaal, dus niet alleen het extract Curcumin, misschien toch nog gunstiger werkt.
Groeten uit Nairobi Kenya van een heel blij mens.
Ernst


     

Reacties

Log in of Registreer om te reageren.