Hoe werkt het Longforum?

Heb je een vraag over het Longforum? Kijk dan eerst hieronder of jouw vraag erbij staat. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan aan het team of via info@longforum.nl

Afbeelding
Longforum advieslijn

Hoe maak ik een profiel aan?

Om in gesprek te gaan met deelnemers op het Longforum, heb je een profiel nodig. Heb je al een profiel vanaf het oude Longforum? Ga dan naar Inloggen en vul hier je gebruikersnaam of e-mailadres is. Klik op Wachtwoord vergeten om een nieuw wachtwoord aan te maken. 

Heb je nog geen profiel? Ga dan naar login en kies voor account aanmaken. Vul je e-mailadres in en kies een gebruikersnaam. N.B. Maak een bewuste keuze voor je gebruikersnaam. Iedereen kan meelezen op het Longforum. Dus als je niet wil dat jouw gesprekken te herleiden zijn naar jouw persoon, kies je bijvoorbeeld alleen voor een voornaam. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, ontvang je een welkomstmail met een link om een wachtwoord in te stellen. 

Inloggen doe je altijd met je gebruikersnaam of e-mailadres plus wachtwoord

Kan ik zelf een gespreksthema aanmaken?

Alleen een moderator kan een nieuw gespreksthema starten. Wel kun je onder een bestaand gespreksthema een nieuw gesprek starten met je eigen vraag of onderwerp. 

Hoe kan ik een nieuw gesprek starten?  

Ga naar het gespreksthema van jouw keuze.  Klik vervolgens op de knop ‘nieuw gesprek’. Je vindt deze links bovenaan een gespreksthema. Je kunt alleen nieuwe gesprekken starten als je bent ingelogd.  

Hoe reageer ik op een gesprek?  

Als je op een gesprek klikt, zie je de diverse bijdragen onder elkaar. De eerste bijdrage staat bovenaan en de meest recente onderaan. Als je wilt reageren, kan dat in het vak eronder.

Kan ik gesprekken ook volgen?

Als je op een gesprek klikt, kun je onder de tekst klikken op volgen.

Kan ik mijn berichten aanpassen of verwijderen?  

Je kunt je bericht nadat je het geplaatst hebt nog aanpassen. Je kunt je bericht niet verwijderen. Dit hebben we zo ingesteld, want dan blijven de discussies in stand. Anders zouden er ‘gaten’ ontstaan in het gesprek dat gevoerd wordt. 

Waarom kan ik wel berichten lezen, maar niet schrijven?

Je kunt alleen berichten op het Longforum plaatsen als je een profiel hebt aangemaakt en ingelogd bent. Je kunt hier een profiel aanmaken of inloggen. 

Kan ik mijn profiel verwijderen?  

Je kunt dit niet zelf doen, dit kan alleen via een moderator. Stuur hiervoor een mail naar info@longforum.nl. Jouw bijdragen blijven bestaan op het Longforum maar dan als deelnemer ‘anoniem’. Dit hebben we zo ingesteld zodat discussies in stand blijven. Anders vallen er ‘gaten’ in het gesprek dat gevoerd wordt.  

Wat is een waarschuwing?

Als je de huisregels hebt gelezen, dan weet je hoe je je op het forum dient te gedragen. Houd je je daar niet aan, dan kan de moderator je een waarschuwing geven in een mail. Bij herhaaldelijk ongewenst gedrag, kan de moderator jouw account verwijderen.

Het Longforum team beslist hierover, afhankelijk van de reden waarom je een waarschuwing krijgt of jouw account wordt verwijderd. In het bericht wordt duidelijk verwoord wat de reden is.  

Hoe kan ik feedback geven op het forum?  

Je kunt contact opnemen met iemand van het Longforum team via info@longforum.nl.

Hoe kan ik ongewenste zaken melden?

Bij ieder bericht en reactie zie je een meldknop die je kunt gebruiken om een ongepast bericht te melden. 

Waar kan ik terecht met mijn overige vragen?

Voor al je vragen over het Longforum kun je terecht bij info@longforum.nl.
 

Persoonlijke berichten

Hoe werken Persoonlijke berichten?

Als je een-op-een in gesprek wil met iemand op het Longforum kun je deze persoon een persoonlijk bericht sturen. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn. Klik op de naam van de Longforum deelnemer die je een persoonlijk bericht wil sturen. Rechtsboven zie je een envelopje met tekst ‘Stuur mij een bericht’. Als je hierop klikt kun je een persoonlijk bericht sturen. De ontvanger ontvangt een melding van een persoonlijk bericht in zijn mailbox. 

Krijg ik een melding van ieder persoonlijk bericht?

Je kunt je meldingen zelf beheren. Klik op jouw profiel en ga naar berichten. Vervolgens zie je een roze tekst: Beheer Meldingen. Daar kun je jouw voorkeuren aangeven. 

Wat als je geen persoonlijk contact meer wil hebben?

Als je liever geen contact meer wil met een andere deelnemer op het Longforum, kun je dit het beste zelf kort uitleggen. Blijf je berichten ontvangen? Het is ook mogelijk om iemand te blokkeren en deblokkeren. 

Wat als ik ongewenste berichten krijg?

Ontvang je ongewenste persoonlijke berichten? Geef dit dan aan via de Meldknop. Deze vind je onder ieder bericht. Deze melding komt binnen bij onze community coördinator. Zij kijkt met je mee om het probleem op te lossen.

Inloggen, registreren en je profiel 

Hoe kan ik me registreren?

Om in gesprek te gaan met deelnemers op het Longforum, heb je een profiel nodig. Heb je nog geen profiel? Ga dan naar login en kies voor account aanmaken. Vul je e-mailadres in en kies een gebruikersnaam. N.B. Maak een bewuste keuze voor je gebruikersnaam. Iedereen kan meelezen op het Longforum. Dus als je niet wil dat jouw gesprekken te herleiden zijn naar jouw persoon, kies je bijvoorbeeld alleen voor een voornaam. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, ontvang je een welkomstmail met een link om een wachtwoord in te stellen. 

Inloggen doe je altijd met je gebruikersnaam of e-mailadres plus wachtwoord

Waarom hebben jullie mijn e-mailadres nodig?

We gebruiken je e-mailadres om je account te activeren. Daarnaast kan de beheerder van het Longforum dit e-mailadres gebruiken om contact met je op te nemen.

Ik heb me geregistreerd, maar bij het inloggen blijkt dat mijn account nog niet is geactiveerd.  

Na het registreren krijg je een bericht op het e-mailadres dat je hebt opgegeven om je registratie te bevestigen. Klik op de bevestigingslink in deze e-mail om een wachtwoord aan te maken. Let op: na drie dagen verloopt deze mogelijkheid. Je moet je dan opnieuw registreren. Heb je geen e-mail ontvangen? Soms duurt het even voordat je de e-mail krijgt; maximaal 15 minuten. Of controleer je spamfilter: misschien is het bericht in de ongewenste e-mail terechtgekomen. 

Inloggen doe je altijd met je gebruikersnaam plus wachtwoord. Dus niet met je e-mailadres. 

Ik kan niet inloggen.

Voordat je kunt inloggen, moet je je eerst registreren. Ga hiervoor naar login en kies voor account aanmaken. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, ontvang je een welkomstmail met een link om een wachtwoord in te stellen.

Inloggen doe je altijd met je gebruikersnaam plus wachtwoord. Dus niet met je e-mailadres. 

Ik ben mijn wachtwoord kwijt

Als je je wachtwoord vergeten bent, klik dan op ‘wachtwoord vergeten’ op de inlogpagina. Vul je e-mailadres in en ga naar Postvak IN van je e-mail. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen. Soms duurt het even voordat je de e-mail krijgt; maximaal 15 minuten. Of controleer je spamfilter: misschien is het bericht in de ongewenste e-mail terechtgekomen.

Hoe kan ik mijn wachtwoord wijzigen?

Op je eigen profielpagina kun je je wachtwoord wijzigen. Hier kun je ook je gegevens zoals naam, e-mailadres en profielfoto wijzigen.

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?  

Op je eigen profielpagina kun je je gegevens zoals naam, e-mailadres en profielfoto wijzigen. Hier kun je ook je wachtwoord wijzigen.

Wie kan mijn e-mailadres zien? 

Je e-mailadres is standaard niet voor andere gebruikers te zien, alleen voor het Longforum team (om zo nodig contact met je op kunnen nemen).  

Wat doet het Longforum om de privacy te waarborgen?

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Dat doen we zoals beschreven staat in de privacy policy . Het is belangrijk om zelf ook aandacht te besteden aan je privacy, bijvoorbeeld door niet je volledige naam of e-mailadres als gebruikersnaam te kiezen.
 

Vragen aan de deskundigen

Wat voor vragen kan ik stellen?

Vragen aan onze artsen vervangen geen medisch consult. De artsen zullen dan ook nooit een diagnose stellen of een behandeling aanpassen. Dat moet je met je eigen arts bespreken. Voor advies of niet-medische vragen kun je terecht bij de Longfonds Advieslijn. Stel je vraag duidelijk: zo weten de deskundigen precies wat je bedoelt en kunnen ze je een antwoord op maat geven. Let op: het Longforum is niet bedoeld voor spoedeisende vragen. Ben je bijvoorbeeld benauwd, bel dan altijd direct je eigen arts!  

Hoe lang duurt het voordat ik antwoord krijg?

De zorgprofessionals en medewerkers van de Longfonds Advieslijn doen hun best de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Onze professionals beantwoorden vrijwillig je vragen, zij doen dit in hun vrije tijd dus een antwoord kan soms wat langer op zich wachten (tot 2 weken).  

Wat is het verschil tussen een reactie van de longartsen en van de Longfonds Advieslijn?

De longartsen beantwoorden de medische vragen. De Longfonds Advieslijn is er voor advies of niet-medische vragen. Let op: het Longforum is niet bedoeld voor spoedeisende vragen. Ben je bijvoorbeeld benauwd, bel dan altijd direct je eigen arts!


Onderzoek en enquête

Hoe kan ik een oproepje plaatsen?  

Je kunt een oproep voor een onderzoek of enquête plaatsen nadat deze is goedgekeurd door het Longforum Team. Een voorstel kun je sturen aan info@longforum.nl. Na goedkeuring kun je de oproep in het gespreksthema 'onderzoeken en enquêtes'. 

Waar moet een onderzoek of enquête aan voldoen?

Het Longforum Team beslist of een onderzoek of enquête geplaatst wordt op basis van de volgende voorwaarden:

Het onderzoek moet nut hebben voor mensen met een longziekte. In de oproep moet in ieder geval kort en eenvoudig beschreven worden wat het onderzoek inhoudt, waarom het wordt uitgevoerd, wie in aanmerking komen om mee te doen en wat de patiënt aan het onderzoek of de resultaten heeft. Er wordt een duidelijke einddatum vermeld, zodat mensen weten wanneer het onderzoek eindigt. Gedurende de looptijd van het onderzoek beantwoord je zelf eventuele vragen over je onderzoek op het Longforum. Je plaatst achteraf een beknopte conclusie van het onderzoek.

Het onderzoek is bij voorkeur in enquêtevorm en dus online of op het forum in te vullen. Oproepen voor interviews passen niet bij dit forum. Om studenten tegemoet te komen wordt voor hen hierop een uitzondering gemaakt. Oproepen van commerciële partijen en middelbare scholieren worden niet toegestaan. 

Waarborgt het Longfonds de kwaliteit van een onderzoek?

De kwaliteit van het onderzoek waarvoor een oproep is geplaatst is niet de verantwoordelijkheid van Longfonds of het Longforum. Het Longforum is enkel een medium voor het plaatsen van oproepjes.