wat te doen bij copd gold 3 en ernstige diffussiestoornissen

ik weet al een tijdje dat ik copd heb alleen ben ik er vandaag achter gekomen dat ik verkeerd had geteld ik dacht dat 4 het minst was en dan zo naar 1 wat ergste is ik weet sinds vandaag dus dat copd 3 het een na hoogste copd is en nu heb ik ook nog ernstige diffussiestoornis er bij wat kan ik eraan doen dat het toch nog een beetje dragelijk word het leven dus niet al te benauwd

Reacties

 • TeeWeeTeeWee Gebruiker
  Hoi Thea01,

  Bij mij is er een zuurstoftransport probleem, bij inspanning zakt mijn saturatie naar waarden
  tussen 86 en 90.In rust is het gemiddeld 94/95.
  Wat helpt is beweging. Klinkt raar. Maar ik heb er veel baat bij.
  Je moet een verwijzing zien te krijgen voor een beweegprogramma voor COPD/Astma.
  Met jouw Gold3 zul je dan 2x in de week moeten bewegen bij een Fysiotherapeut.
  Dit kan worden vergoed als je aanvullend bent verzekerd,
  in de bassisverzekering wordt een gedeelte vergoed.

  Er is een gezegde dat luidt: rust, roest. Als je niet meer gaat bewegen gaat het alleen maar slechter...

  Succes gewenst,
  TeeWee
 • thea01thea01 Gebruiker
  ik sport inderdaad 2 x per week alleen als ik op de loopband sta dan zakt mijn saturatie zodanig dat ze in het ziekenhuis hebben gezegd je mag lopen maar niet minder dan 82 en dan moet ik stoppen omdat ik  copd 3 heb val iik in de minister borst regeling houd in dat ik het so wie so vergoed krijg ook al zou ik in de basisverzekering zitten
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Is het geen optie om met zuurstof te gaan trainen zodat je wel wat meer kan doen en opbouwen.
 • 280A280A Gebruiker
  Hallo Thea,

  Ik zit ook in fase 3, ik geloof dat het officieel 'Gold 3' heet.

  Wat je zegt over de 'Minister Borst regeling' vind ik interessant, ik heb nog nooit van deze regeling gehoord, maar ik hoop dat deze ook op mij van toepassing is en ik ook iets van fysiotherapie of revalidatie of iets kan krijgen, tot nu is dat bij mij steeds afgewezen door m'n basisverzekering.    

  Thomas
 • thea01thea01 Gebruiker
  ik heb het al de jaren al alleen heb dinsdag begrepen als je in gold 1 zit de laagste vorm van copd je het niet krijgt maar vanaf 2 wel en anders moet je je huisarts verwijzing vragen want die moet het weten
 • zoefiezoefie Gebruiker
  ik heb t er net nog met mn fysio over gehad.als je een  chronische longaandoening hebt word fysio volledig vergoed uit de basisverzekering
 • 280A280A Gebruiker
  In 2009 t/m 2013 is poliklinische longrevalidatie in het Bronovo ziekenhuis door mijn basisverzekering aangemerkt als fysiothereapie en werd niet vergoed, althans ik moest de eerste 20 behandelingen zelf betalen en het jaar daarop zelfs de eerste 100 behandelingen zelf betalen. Uiteraard is bij mijn verzekeraar bekend dat ik longemfyseem Gold 3 heb en ook had ik een doorverwijzing van mijn longarts.

  Misschien dat de regels per 2014 opnieuw weer gewijzigd zijn ??
  Het is werkelijk om moedeloos van te worden... 

  Thomas
 • 280A280A Gebruiker
  Ik heb het even opgezocht op www.rijksoverheid.nl  (zie hier:  LINK)

  " In het basispakket van de zorgverzekering van 2014 is het volgende opgenomen:
  (beperkte) fysiotherapie en oefentherapie vanaf de 21ste behandeling bij bepaalde chronische aandoeningen".


  Kortom, dit betekent dus dat je in 2014 de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen.  
  Voor poliklinische longrevalidatie, hier in Bronovo is dat 3x in de week, moet je dus de eerste 7 weken zelf betalen ad ongeveer € 85 per week.  
  Ik heb € 35 te besteden per week voor voeding en kleding etc, dus dat gaat hem weer niet worden.

  Thomas
   
 • thea01thea01 Gebruiker
  Thomas ik moet morgen toch weer trainen ik zal het eens precies vragen hoe het zit anders moet je gewoon bellen of vragen naar de regeling van Borst
 • 280A280A Gebruiker
  Hallo Thea,

  Ik weet wel dat Elst Borst de bedenker is van de basisverzekering en deze tijdens haar ministerschap in 2006 is ingevoerd, maar van de 'regeling van borst' heb ik nog nooit gehoord.

  Ik wil ook niet jouw topic kapen met mijn geklaag over dat ik de revalidatie niet vergoed krijg.
  Maar het is al 4 jaar zo'n grote frustatie van mij, dat het moeilijk is er niets steeds over te beginnen ... vooral als ik hier in vele topics lees dat iedereen lekker aan het revalideren is.  Ik gun het iedereen maar ik zou het onderhand zelf ook zo graag willen, ik vecht er al 4 jaar voor maar loop er steeds tegen aan dat ik het zelf moet betalen en daar heb ik bij lange na de financiele middelen niet voor . 
  Nogmaals sorry voor al mijn geklaag.

  Thomas 
 • thea01thea01 Gebruiker
  ik vind je absoluut niet klagen denk dat nu aub niet als dit er niet was kon ik het ook niet betalen maar ik vraag het morgen even en dan hoor je van mij
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  De lijst van indicaties waarmee je in aanmerking komt voor vergoeding van fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekeeing heet Lijst Borst.

  Overigens kan je je voor die eerste 20 behandelingen aanvullend verzekeren en ook zijn er medische trainingscentra die aangepaste tarieven hanteren. Ik betaal met mijn abonnement tien euro per keer.
 • tatatata Gebruiker
  Er zijn al eerder topics geweest. Met daarin ook een link naar de lijst voor chronische vergoeding. Dat is nl deze lijst  http://zorgvergoeding.com/page.php?61<br />Vanaf Copd Gold 2 valt t onder de chronische code. De 1e 20 behandelingen vallen niet onder de basisverzekering, vaak wel onder aanvullende verzekering. Zover ik begreep is dit alleen op moment dat je start en niet zo dat je elk jaar opnieuw de 1e 20 niet vergoed krijgt.

  Hieronder zijn links hier op t forum waarin t ook ging over vergoeding in beide komt ook copd aan bod, misschien hebben jullie daar wat aan.

  http://www.longforum.nl/index.php?topic=12936346.0<br />
  http://www.longforum.nl/index.php?topic=12936874.0<br />
  Heel veel sterkte ^O^

  op 1416478858:

  ik heb t er net nog met mn fysio over gehad.als je een  chronische longaandoening hebt word fysio volledig vergoed uit de basisverzekering

  Dit betreft helaas niet alle chronische longaandoeningen.  :-\


 • thea01thea01 Gebruiker
  ik kon inderdaad nu de 1e 20 behandelingen uit mijn aanvullende verzekering krijgen maar omdat ik bij een andere groep getraind nu ben overgestapt laat zij het zo zitten en ben ik gewoon weer onder lijst borst
 • zoefiezoefie Gebruiker
  maar als je zowieso je eigen risico al kwijt bent aan medicijnen en doktersbezoek dan maakt t toch niet uit?bij mij is dat in ieder geval zo. maar ik moet zeggen dat ik t altijd aan de fysio vraag want ik begrijp t nooit helemaal
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Dingen uit een aanvullend pakket gaan niet van je eigen risico af.
 • TeeWeeTeeWee Gebruiker
  Wellicht dat onderstaande link een antwoord geeft,
  De  "lijst Borst"  die wordt genoemd in deze link komt uit 2013. Niet meer actueel dus.

  http://www.independer.nl/zorgverzekering/faq/vergoedingsoverzichten/fysiotherapie.aspx<br />

  Groet,  TeeWee
 • conny.bakkerconny.bakker Gebruiker
  Ik heb ook een diffusie storing en heb ook cold 3/4 ik ga 2x per week naar de fysio. ,eerst met sporten bij de fysio met zuurstof, en sinds een jaar zit ik 24 uur per dag aan zuurstof.
  Ik heb dit jaar 3maanden in refeldatie centrum  Heiden heuvel geweesd om mijn met alles beter om te leren gaan om mijn energie beter te verdelen.
  Sterkte,maar 2×per week sporten  bij de fysio is wel erg belangrijk hoor.
 • SpiritSpirit Gebruiker
  Hallo Thomas,

  Het is echt lastig dat je niet kan deelnemen aan een revalidatieprogramma.
  Misschien zijn er nog andere mogelijkheden om je conditie op peil te houden en/of te verbeteren.

  Is er bij je huisarts geen fysiofitness. Hier wordt een programma opgesteld afgestemd op de persoon door een fysiotherapeut. Deze volgt ook het proces. Bij ons huisartsen-gezondheidscentrum kost dit circa 6 euro per week wanneer je een jaar lang iedere week 1x oefent.

  Het bezoeken van een bijeenkomst van een longpunt wanneer er een onderwerp besproken wordt dat je belangstelling heeft kan veel kennis geven. Ook krijg je tips hoe je bepaalde oefeningen kunt doen om je conditie en  ademhaling beter onder controle te krijgen.
  Ook is er gelegenheid om vragen te stellen, kan meestal ook na afloop wanneer het een meer persoonlijke vraag is.
  Ook hoor je van andere mensen hoe zij met de ziekte omgaan en daar zitten vaak goede tips bij.

  Misschien heb je wat aan een logopedist, deze kan veel tips en oefening geven. Overleg met je arts of dit iets voor je is. Logopedie zit in het basispakket.

  Vandaag was er een brief van mijn apotheek die een informatie bijeenkomst organiseert met uitleg over COPD, medicijngebruik en inhalatietechniek. Misschien wordt dit ook bij jou in de buurt gegeven.

  Het longfonds heeft ook een aantal brochures met goede informatie die niets of bijna niets kosten. Zelf heb ik ze over astma maar ze zijn ook over COPD.

  Sterkte,

  Spirit


 • Guido 123Guido 123 Gebruiker

  Ik zit in het stadium gold 2
  Puff,mijn seretide 25/250 4xdaags en desnoods ventolin.

  Heb mijn siroop:Inalpin tegen slijmen en storende hardnekkige hoest...op basis van codëine.
  Ik weet niet of dat die siroop inalpin verkrijgbaar is in .Nl  maar dit produkt werkt uitstekend. ^O^ ^O^
Log in of Registreer om te reageren.