Dikker worden door pufjes astma. Vooral vrouwen zijn de klos

GwennyGwenny Administrator
edited 14 april in Longnieuws

De 900.000 Nederlanders die pufjes tegen astma gebruiken zijn dikker en zwaarder dan mensen die geen inhalators nodig hebben. Vooral vrouwen zijn de klos, blijkt uit onderzoek van hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC.

Dik van lucht, dat kan dus écht?
,,Mensen die lucht inademen waar ontstekingsremmende corticosteroïden inzitten, blijken inderdaad gemiddeld dikker te zijn. In het algemeen maken die stresshormonen dik, dat zie je als iemand ze in tabletvorm zoals prednison slikt. Of dat bij de lokale toediening via je longen ook zo direct werkt, moet nog worden uitgezocht. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om pufjes die de luchtwegen instant verwijden tegen benauwdheid.”

Om hoeveel extra kilo’s gaat het eigenlijk?
,,Bij vrouwen zien we dat ze bijna 1 bmi punt meer hebben dan vrouwen die die pufjes niet gebruiken, dan gaat het niet om tientallen kilo’s. Problematischer is dat hun buikomvang 2,5 centimeter groter is. Juist dat buikvet is gevaarlijk omdat het leidt tot een hoge bloeddruk, een hoger cholesterol en uiteindelijk diabetes en hart- en vaatziekten.”

Wat doen die pufjes precies?
Als corticosteroïden via de keelholte en de longblaasjes in het bloed komen, kunnen ze zo zorgen voor meer snacktrek en buikvet.”

Waarom zijn vooral vrouwen de pineut?
,,We denken dat het kan komen doordat vrouwen er trouwer in zijn om elke dag hun inhalator te gebruiken. Maar het kan ook een hormonaal effect zijn.”

Stoppen dan maar?
,,Nee! Vooral niet doen, deze middelen kunnen zelfs levensreddend zijn. Maar houd je gewicht in de gaten.”

Tekst: Francine Wildenborg

Bron: Gezondheid en Co

Reacties

 • Stefanie Gebruiker
  #1 edited 14 april
  Aangezien ik zo'n 15 kilo zwaarder ben dan voordat ik pufte denk ik dat het klopt ;) Ik ben niet meer of vetter of anders gaan eten.
 • GwennyGwenny Administrator
  Ik heb er ook " last" van inmiddels wel dmv koolhydraat arm eten zo'n 10 kilo kwijt maar toch het gaat heel erg op en neer.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  wist ik uit eigen ervaring al lang
 • niels64niels64 Gebruiker
  Ik ben dan wel een manneke maar ik ben ook 20kg aangekomen na 9 jaar puffen. Ben sinds een jaar op mijn eten aan het letten.
  Ik heb een aantal jaren geleden gevraagd aan de huisarts of dit zo was, maar die zei dat het pufje in de longen bleef.
  Ik twijfelde daar aan omdat mijn prikkelbare darm syndroom ook verbeterde sinds gebruik puffers.
 • Stefanie Gebruiker
  Als het in de longen zou blijven wat artsen beweren zouden de bijwerkingenlijsten ook niet zo groot zijn lijkt me...
 • jan83 Gebruiker
  Ik gebruik ze al van kinds af en aan en altijd eerder ondergewicht gehad... pas de laatste jaren met prednison is netter qua bmi, maar nog steeds aan de onderkant.
Log in of Registreer om te reageren.