Ervaring luchtontvochtiger?

19-08-2017 om 07:09 uur

Goedemorgen

Ik woon in een monumentaal grachtenpand en heb een hoge luchtvochtigheid het hele jaar door( meestal boven de 80) wat achterstallig onderhoud (langzaamaan nu aan het opknappen) inmiddels sinds een jaar dubbel glas, dat scheelt al veel maar ik ben op zoek naar iets om het probleem beter aan te pakken, tot nu toe helpt alles onvoldoende.
Kachel aanzetten wil ik nog niet want dat is een gaskachel en daar wordt ik nu ook niet vrolijk van.
Nu denk ik aan een luchtontvochtiger.
Zijn er mensen die ervaring hebben met luchtontvochtigers?

Login of registreer om te reageren
19-08-2017 om 16:55 uur

@Bloempje74
Een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt vaak schimmel en muffe lucht, wat direct op je longen slaat. Bovendien zal het vocht vaak het hele huis doortrekken, dus niet alleen in de keuken en de badkamer. Dit is een ernstig probleem, waarvoor er geen simpele en doeltreffende oplossing is. Ventileren en (toch) bijstoken is de enige blijvende oplossing. Apparaten kopen zal tot teleurstelling leiden omdat je nooit alle ruimtes in gelijke mate droog krijgt. Vooral omdat het vaak om liters water per dag gaat dat afgevoerd moet worden. Een vochtvanger of ontvochtiger is een lokale oplossing voor één kleine ruimte, maar niet voor het hele huis. Dit lijkt me meer een vraag voor een gespecialiseerd bouwbedrijf of zo. Die hebben soms slimme oplossingen zoals absorberende wandbekleding die het probleem niet echt oplost, maar het wel stabiliseert zodat het geen directe overlast meer geeft.

Login of registreer om te reageren
19-08-2017 om 17:00 uur

Zeker bij een grachtenpand met waarschijnlijk hoge plafonds moet je rekening houden met de inhoud van de ruimte wat zo'n apparaat aan kan.

Login of registreer om te reageren
19-08-2017 om 17:05 uur

In elk hoekje van het huis een bakje keukenzout helpt al goed.

Login of registreer om te reageren
19-08-2017 om 17:47 uur

@Reuzenkakatoe
Bedankt voor uw reactie.
Muffe lucht hebben wij gelukkig geen last van en alleen beetje last van schimmel in de badkamer.
Dag en nacht heb ik ramen in huis openstaan.
Overdag ook deuren.
We hebben er al mensen bij gehad maar het is helaas niet zo simpel...het is een enkele buitenmuur kan dus geen isolatie tussen en slechte buitenmuren, om er wat aan te doen moet ik eerst flink sparen..misschien toch eerst gaan voor centrale verwarming? dan kunnen alle ruimtes verwarmd worden, om nu 1 gaskachel ( woonkamer) aan te zetten voor het hele huis gaat denk ik ook niet werken..
@Daantje ik ben al aan het informeren geweest en moet inderdaad naar kubieke meters kijken ivm hoge plafonds.
@Stefanie als ik overal zout neer moet zetten blijf ik bezig, had voorheen tig vochtvreters overal staan en altijd vol water.. Hier wil ik juist vanaf.

Vanochtend kleine ontvochtiger aangeschaft voor de slaapkamer, daar is de luchtvochtigheid inmiddels gezakt naar 74... Hoop dat het iets helpt en verder blijft zakken en misschien voor de woonkamer toch een grote aanschaffen?!

Login of registreer om te reageren
16-09-2017 om 09:19 uur

sinds 4 jaar gebruik ik een ontvochtiger die mijn huis op 50% houd , daarna geen longontstekingen meer gehad

Login of registreer om te reageren
17-09-2017 om 17:52 uur

Ik heb inmiddels alle gaskachels weer aangezet en dat verschil is al wel te merken, de ontvochtiger op de slaapkamer doet erg goed zijn werk, ik ben nu aan het sparen voor 1 voor in de woonkamer, daar is de luchtvochtigheid het hoogst meestal zo rond de 80.

Login of registreer om te reageren