Bij mij is via ct - scan bronchiëctasieën gezien.

25-08-2017 om 09:42 uur

Onze vraag is dan ook, kun je er altijd vanuit gaan dat hetgeen gezien is op ct de bronchiëctasieën zijn of zou het
ook nog een tumorweefsel kunnen zijn?
Is verder onderzoek nodig om zeker te kunnen zijn dat het hierbij gaat om een ontsteking en niet een ander proces?

Mijn angst voor bronchoscopie is te groot en vraag me af of alleen een ct scan dus voldoende is om hier rust in te vinden voor mezelf.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-09-2017 om 15:00 uur

Beste Jason

Het verschil tussen bronchiectasieën en de verdenking op kanker kan met een CT scan prima worden gezien. Ook het begeleidende ontstekingsproces (als dat er al is) kan prima gezien worden.
Ik doe dan meestal ook geen bronchoscopie als de beelden duidelijk zijn!

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren
05-09-2017 om 11:44 uur

Als het gaat om een lichte vorm van bronchiectasieën in beide longen, dient er dan normaal gestart te worden met medicatie en is het altijd zo dat deze bronchiectasieën erger zullen worden of is dit niet met zekerheid te zeggen?

Login of registreer om te reageren
05-09-2017 om 14:59 uur

@Jason
Als een longarts eenmaal antwoord heeft gegeven dan zal de arts in principe geen vervolgvragen meer beantwoorden. De bedoeling is dat je met het antwoord van de longarts gerichter vragen aan je eigen specialist of huisarts kan stellen.
Groet, Reuzenkakatoe/moderator Longforum

Login of registreer om te reageren
05-09-2017 om 15:14 uur

Om ook nog iets persoonlijks toe te voegen: ook ik heb uit angst een bronchoscopie geweigerd. Het ziekenhuis beweerde dat de verdichting die ze in mijn linkerlong zagen onbereikbaar was voor een bioptie en dat een bronchoscopie de enige optie was. Toen ik later via mijn huisarts inzage in mijn dossier kreeg stond daar expliciet dat de verdikking goed bereikbaar was voor een bioptie met een naald. Ook uit de CT-scan bleek dat het om onschuldig littekenweefsel ging, zoals ook eerder al uit andere scans bleek. Dr. van Tilburg bevestigt het vermoeden waar ik al twee jaar mee loop: een bronchoscopie is niet altijd nodig. Ook de bioptie bleek niet nodig, omdat mijn trouwe huisarts (afgestudeerd op longkunde) een andere, niet-invasieve methode wist om uitsluitsel te krijgen.

Login of registreer om te reageren