Noduli van 6 mm

02-08-2018 om 13:30 uur

Zeer geachte dames en heren, leden van dit forum,
Ik moest voor een geheel ander onderzoek naar het UZ te Gent in Belgiƫ. Daar is een CT scan van de abdomen gemaakt
De specialist vond het echter ook noodzakelijk een CT van de thorax te laten maken, ivm met afvallen, ik kom inmiddels weer bij en sport op een sportschool 1 uur fietsen en 3 kwartier loopband. Ik zou bekend zijn uit een ver verleden met COPD en heb daar zelfs enkele familie leden door verloren mijn zus en 2 broers. Met dit in mijn achterhoofd ben ik zeer gemotiveerd. Echter de uitslag van de CT scan leek mij voorkomen als iets ergs, terwijl men mij vertelde dat er niets aan de hand is. ben toch gaan twijfelen en merk dat ik er zeer onrustig van word, dat als drager van een zeer ernstige chronische PTSS. 8 weken geleden heeft de huisarts longfoto's aangevraagd en die waren prima geen afwijkingen te zien. Dus zeer opgelucht. Tot ik de uitslag (verslag) is in mijn bezit -dinsdag in Gent Kreeg. dit staat er letterlijk: Enkele noduli in de linker long, tot 6 mm, op te volgen (geen tx-beelden ter vgl).
Verslag is eventueel per email door te sturen. Als ook de beelden via PACweb

Graag Uw hulp gevraagd en eventuele ervaringen.

Vriendelijke groet,

Peter

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
03-08-2018 om 07:55 uur

Beste Peter

Het gebeurt heel vaak dat wanneer er om een andere reden een CT wordt gemaakt er bij toeval kleine plekjes in de longen van enkele mm gevonden worden. Dit is bijna altijd onschuldig, maar om dit zeker te weten moeten daar wel controle CT's van worden gemaakt om te kijken of de plekjes niet groeien. We gebruiken hiervoor de Amerikaanse richtlijnen, die zijn namelijk erg zorgvuldig. Meestal komt je uit om controle CT's a 3 of 6 maanden en dat gedurende 1 tot 2 jaar. Deze controles moeten gebeuren door een longarts. Natuurlijk maak je je zorgen, maar de kans dat die noduli iets ernstigs is, is zeer klein. Dat is waarschijnlijk met uw diagnose van PTSS moeilijk te relativeren. Misschien kunt u hulp krijgen daarbij van een psychiater/psycholoog? De onrust zal namelijk bij iedere controle CT weer opnieuw opkomen.

Veel sterkte. Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen

Login of registreer om te reageren
03-08-2018 om 21:40 uur

Ik dank u zeer voor de snelle reactie. Dus dat "volg" betekent eigenlijk om de 3 maanden een CT scan. dat ver onrust mij dan ook weer. Ik ben inmiddels al in behandeling bij een Psychiater vrij gevestigd. Omdat ik al zeer onrustig werd van mijn abdomen probleem, dat zou darmkanker zijn en bleek na onderzoek bij de pathaloog (na verwijdering van een stuk dikke darm) een divertucilitus te zijn geweest, men had een verkeerde diagnose gesteld, waarvoor ik de excuses heb aanvaard :( sindsdien word mijn darmstelsel ook gevolgd ivm. met een fibrotisch effect. en een verkleving van de dunne darm aan de dikke darm ter hoogte van de stenaose. De passage is goed te noemen. Ik houd jullie hier op de hoogte.

Login of registreer om te reageren