Wel de juiste diagnose? help!

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Karim, 23 jaar, fanatieke voetballer en student. Nu ben ik sinds 2 maanden gestopt met roken (na 6 jaar gemiddeld 15 sigaretten per dag gerookt te hebben) maar ervaar ik na het stoppen met roken erger wordende benauwdheidsklachten. Ik heb mogelijk langer met lichte benauwdheid gelopen maar dit niet gemerkt toen ik nog rookte. Ook viel het me op dat ik dagelijks erg veel taai slijm opspuugde, vaak tijdens de voetbaltrainingen. Daarnaast fitness ik ook en sporten ik dus 6 dagen per week (nu nog maar 3). Ik gebruik voor de voetbal wedstrijd toco-tholin om open luchtwegen te krijgen en goed te kunnen ademen.

Ik ben na meerdere malen verschillende huisartsen te hebben gezien doorverwezen naar de longarts. Hier zijn meerdere testen gedaan waaronder longfunctietest, no meting, histamineprovocatietest en bloedonderzoek.
Daarnaast waren er thoraxfoto's gemaakt.


Uitslagen: Longfunctietest scoorde ik voor Ventolin 108%, daarna 115,1%. De andere waardes waren ook goed. No meting --> 22ppb. Histaminetest --> na de 4e buisje daalde mijn longfunctie naar 20% en moest het stoppen.
Conclusie van de assistent was overgevoelige luchtwegen.
Thoraxfoto's helemaal goed, niks op te zien.
Bloedonderzoek kwam uit dat phadiatop boven 100 was (met normaal waarde van 0-0,35) en IgE waarde 2424.

Nou ben ik eergisteren langs geweest voor de uitslag en kreeg ik te horen dat ik mogelijk astma heb. Ik heb als kind dauwvormeczeem gehad en vanaf 16 jarige leeftijd hooikoorts (Wat steeds erger werd). wat ik vreemd vind is dat ik minimaal 12% verschil had moeten zien? kan hier sprake zijn van iets ernstigers?

Mijn voornaamste klachten zijn dat ik vrijwel heel de dag door benauwd ben met bepaalde momenten meer dan andere en ik veel taai slijm opspuw. Zelf ook veel het gevoel dat de benauwdheid komt door overtollig slijm in onderste luchtwegen. Bij diep inademen soms slijm ook voelen bewegen in longen. Van alles geprobeerd, hoestdrankjes (broomhexine) en bruistabletten, tijm thee etc. Lijkt alsof niks echt werkt. Mijn klachten lijken ook niet op die van iemand met astma omdat zij zeggen.

Ik heb relvar 184 / 22 (1x per dag) en salbutamol ( Max 5x per dag, ik gebruik het zelf 1x maar) meegekregen, maar heb het gevoel dat het maar licht werkt. Ik ben erg bang omdat er in mijn moederkant longaandoeningen voorkomen en astma bij sommige neefjes/nichtjes voorkomt.

Graag zou ik willen weten hoe de deskundige hierop kijkt?
Tagged:

Reacties

 • Richard50Richard50 Gebruiker
  Bon dia Karim, welkom op dit forum, heel vervelend allemaal, ik wens je veel sterkte en wellicht kunnen de deskundigen jouw vraag beantwoorden. Succes
 • KarimKarim Gebruiker
  Hallo Richard.

  danku! Ik zoek erg naar duidelijkheid omdat het me erg belemmerd in me dagelijks leven.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #3 edited november 2019
  Hoi Karim, in het begin kan het soms zoeken zijn naar juiste medicatie. Met je arts zou je nog kunnen bespreken of het zin heeft om allergietabletjes te gaan slikken. Soms moet je een andere luchtwegverwijder of ontstekingsremmer. Geef alles wel een paar weken de tijd, ontstekingsremmer duurt 6 weken vooraleer je het effect hebt bereikt. Je blaast trouwens een goeie longfunctie!
 • ballingballing Gebruiker
  #4 edited november 2019
  Je bent "pas" 2 maanden gestopt met roken. Dat je gestopt bent, is het meest fantastische cadeau wat je jezelf maar kunt geven. Well done!
  In sigaretten zitten luchtwegverwijders en hoestonderdrukkers die je nu mist.
  Bovendien begint het lichaam aan de "grote schoonmaak". Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het vele slijm wat je ophoest. Als het ook nog taai is: Veel (water) drinken zodat je goed gehydrateerd blijft en het slijm vloeibaar waardoor het makkelijker op te hoesten is.
  Zeker met een verleden van hooikoorts en astma kan het schoonmaakproces vergezeld gaan van verergerde luchtwegklachten. Je bent zeker niet de eerste stopper die met dit soort klachten komt.
  Trouw je medicatie gebruiken en een beetje de boel aankijken waarbij je de salbutamol wel wat vaker mag inzetten. Gewoon een pufje (of 2) nemen als je je benauwd voelt.
 • KarimKarim Gebruiker
  Hallo allemaal. Het is heel vervelend en beangstigend. Ook omdat ik dit al een jaar ongeveer had voor ik stopte met roken. Heb bij gebruik van de salbutamol gevoel dat luchtwegen open gaan maar het slijm er blijft zitten. Zijn dit longemfyseem zijn? Ik ben heel erg angstig en iedereen om me heen merkt het ook.

  Zelf net weer langs de longarts geweest. Hier heeft die tegen zijn zin in prednison meegegeven (kuurtje van 5 dagen).
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  bij 23 jaar is copd zeer onwaarschijnijk
 • KarimKarim Gebruiker
  Ja dat dacht ik ook en ik heb daar wat angst voor omdat ik pas 23 ben. Bedankt voor jullie reacties! Hebben jullie eventuele tips om deze helse periode door te komen?
 • Beste Karim

  De diagnose astma klopt. De klachten passen hier goed bij. Astma is meestal goed te behandelen. De medicatie die is gestart is goed. Het effect van de medicatie komt na 4 tot 6 weken. Het kost even tijd om de astma onder controle te krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  Serge van Wolferen
 • KarimKarim Gebruiker
  Excuses. Ik zie dat mijn longfunctie 80% is ... dit is niet duidelijk aangegeven aan mij. De 108% en 115% zijn mijn longcapaciteit. Ik voel me zo radeloos en machteloos. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Dit is volgens mij voor iemand die zoveel gesport heeft als mij niet goed.
  Help!
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Wat bedoel je met longfunctie en longcapaciteit? Wat staat er precies bij? Je zou het ook nog even kunnen vragen in een nieuw topic.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Niet zo in de rode vlekken schieten joh. Laat die cijfertjes even los. Ook met 80% is prima te leven. En als je excacerbatie hersteld is, zal dat percentage wel weer omhoog gaan. Dit is astma! Het is geen kwestie van hup even puffen en het is weer okay. Soms duren de aanvallen langer. Of komen ze snel op elkaar. Zet nog eens op een rijtje wat je momenteel doet. Hoeveel prednison heb je nu op van hoeveel mg? En wat puf je, hoeveel? In sigaretten zitten luchtwegverwijders, die je nu niet meer binnenkrijgt. Je lichaam moet ook al die troep op gaan ruimen. Dat kost moeite. Maak nu niet de fout door toch weer te gaan roken omdat dit lekker doorhoest dan. Niet doen! Hier moet je even doorheen. Je hebt echt nog geen COPD.
 • KarimKarim Gebruiker
  Stefanie: hiermee bedoel ik de uitslag van mijn longfunctietest. Mijn longinhoud is 108% zonder puffertje en 115% met. Er staat bij mijn fev1 / vc : 80%.

  Thirza: Het is echt een heel beangstigend gevoel wat ik de afgelopen weken ervaar. Ik zit vandaag op mijn 4e dag van de prednisonol kuur ( nog 1 dag). Ik puf elke ochtend 1x relvar 184/22 en puf gemiddeld 1 a 2 keer per dag de salbutamol.
  De prednisonol is trouwens 30 mg.
 • TamiaTamia Gebruiker
  Een FEV1/VC van 80% is echt goed, hoor. Het betekent dat je in 1s 80% van je longinhoud kan uitblazen.

  Geef het wat tijd zoals de longarts op dit forum je adviseerde. Je longfunctie lijkt best goed en het is normaal dat het even tijd kost om je astma onder controle te krijgen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Een Fev1/vc van 70-80% is normaal
 • Bij angst naar je arts gaan, hij kan je uitleggen wat de cijfers betekenen.
Log in of Registreer om te reageren.