dekkerswald of heideheuvel (merem)

hallo allemaal,

ik zie dat in December ook al iemand heeft gevraagd of er mensen zijn met ervaring met een van deze centra en toen niet veel reactie op kwam.
Ik heb het forum al doorgespit op ervaringen maar het zijn vaak ervaringen van wat langer geleden.
Vandaag te horen gekregen dat de longarts me wil doorsturen naar 1 van deze centra voor klinische revalidatie. Ik heb instabiele astma en in december een opname gehad maar ik kan nog steeds zo goed als niks. Als ik 2x een trap ben opgelopen heb ik gummi benen, extreem moe en benauwd. Ik kan letterlijk nog geen 20 meter lopen op dit moment.
Dat is schrikken want ik sportte voor de longaanval 2x in de week wat goed ging.

Is er iemand die in beide instellingen is geweest en me kan vertellen wat de verschillen zijn? uit wat ik zo zie op het forum lijkt het alsof er meer mensen naar merem gaan. Ik heb niet de energie om naar beide centra te gaan om een kijkje te nemen.

Ook zou ik willen weten wat mensen hebben gedaan om het thuis zo goed mogelijk geregeld achter te laten. Ik heb een man met autisme en een kind. Dus eigenlijk wil ik niet weggaan.. maar de longarts zei: als je niet gaat en je valt helemaal weg dan hebben ze niks meer aan je. Harde uitspraak maar komt wel binnen dat het nodig is dat ik ga revalideren.
Zie ook wel op of er niet veel bejaarde mensen zijn, niet dat ik de jongste ben met 47 jaar. Ligt er natuurlijk maar net aan wat zich aangemeld heeft waar je mee in de groep komt te zitten.

Reacties

 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Je longarts adviseert longrevalidatie in Merem of Dekkerswald. Ik kan me indenken dat je ervan schrok.
  Ik lijk ook op te maken dat je zelf mag kiezen welke van de twee het wordt.
  Lastig lijkt me, dus slim dat je meer informatie zoekt.

  Ik vermoed dat er weinig mensen zijn die in beide centra revalideerden, maar wie weet.
  Op dit forum lijken inderdaad meer mensen actief te zijn die ervaring hebben met Heideheuvel, dan mensen die ervaring hebben met een ander (expertise)centrum. Dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van andere centra. Je kunt er alleen wat minder informatie over vinden op dit forum.

  Volgens mij heb je het al gevonden, maar in dit topic staat redelijk actuele informatie over Merem. Het geeft ook een aardig compleet beeld:
  https://www.longforum.nl/discussion/12945347/merem-heideheuvel
  Ik denk dat er op dit moment nog weinig gewijzigd is binnen wat hier staat.

  Met 47 jaar zit je er wat tussenin. Je kunt de jongste van de ouderen zijn, of de oudste van de jongeren. Het is maar net wie zich nog meer meldt. En het hangt een beetje af van de afdeling af waar je komt (Merem).

  Op Merem wordt ook poliklinische revalidatie aangeboden. Voor zover ik weet, is dat vaak pas in de tweede helft van de behandeling van toepassing. Als dat zo is, dan speelt misschien de reistijd een rol in je keuze.

  Kijk ook eens op de websites van beide centra. Of bel of mail ze met wat vragen. Kijk waar je een goed gevoel bij krijgt, dat is minstens zo belangrijk.

  Ieder expertisecentrum behandelt allerlei longziekten. En allemaal hebben ze hun eigen deelgebied waar het accent op ligt. Meestal zo gegroeid in de loop der jaren. Voor Merem is dat van oudsher astma.
  Misschien kan een longverpleegkundige je hier meer over vertellen.

  Succes!
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  Hallo Suus,

  Bedankt voor je reactie. Ja ik dacht wellicht wie weet , de kans is heel klein, maar wie weet is iemand in beide centra gaan kijken of zelfs in beide centra gaan revalideren.
  Zelf woon ik in limburg en ken ik alleen mensen met copd die zijn gaan revalideren in hornerheide in horn. Ik ken mensen die er al meerdere keren zijn gaan revalideren ook.

  Maar de longarts gaf aan dat ze in Heideheuvel en Dekkerswald meer gericht zijn op astma en dat het programma ook meer de diepte gaat itt hornerheide wat ze meer gericht vinden op copd.
  (jammer want dat had ik poliklinisch kunnen doen)

  Poliklinisch in Heideheuvel of Dekkerswald zal het voor mij niet gaan worden beiden zijn 1.5 uur rijden voor mij.

  Klopt wat je zegt, dat er hier op het forum meer mensen naar Heideheuvel gaan wil niet zeggen dat het daar beter is. • Suus01Suus01 Gebruiker
  Jammer dat Hornerheide geen optie is.
  1,5 uur rijden is lang. Misschien dat de route voor jou nog een rol speelt in je keuze?

  Zelf vond ik klinische revalidatie zwaar, maar ik heb er veel aan gehad. Ik pas nog steeds veel toe en heb er absoluut profijt van.
  Waar ik me in vergist heb, is dat ik dacht dat ik beter zou worden van revalideren. Dat bleek een illusie. Wat ik wel leerde is beter omgaan met de situatie zoals hij is. Dat betekent voor mij dat ik nu de dagelijkse dingen kan blijven doen, ongeacht hoe ziek ik ben.
  Ik kan daarom ook begrijpen dat jouw longarts zei: als je niet gaat en je valt helemaal weg dan hebben ze niks meer aan je,

 • OrjamOrjam Gebruiker
  Hallo Mo, ik heb vorig jaar van februari tot en met april het klinische revalidatie proces op Dekkerswald gevolgd. Ik heb hier heel veel aan gehad. De leeftijdscategorie was heel divers. Ook de aandoeningen. Zowel copd als astma en meerdere longaandoeningen. Het traject is inderdaad heel breed en goed te volgen. De medewerkers zijn heel betrokken en de begeleiding is zowel groepsgericht als individueel. Ik heb het als zeer prettig en leerzaam ervaren. Mijn longziekte (copd) wordt er niet beter van, maar ik heb wel veel handreikingen gehad waar ik veel mee kan. Dit hoor ik ook terug van mederevalidanten. Ook het klinische traject, waar ik best tegenop zag, is een goed aspect geweest. Je praat met elkaar, le lcht met elkaar en je huilt met elkaar. Ik snap dat het thuis ook goed geregeld moet zijn en dat dat een probleem is. Probeer dit toch op te lossen, want je leert heel veel tijdens de revalidatie, waar je in je verdere leven heel veel aan hebt. Het is wel hard werken, maar ik kreeg er in ieder geval veel voor terug. Heel veel succes.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik heb in 2019 van januari tot april il merem gezeten en eerlijk gezegd zaten er toen meer mensen met copd dan met astma. Dat het meer astma gericht is vond ik dus vies tegenvallen. Ze zijn gewoon longziekte gericht daar want er zat ook iemand met een ruiterembolie en iemand met CF.

  Dekkerswald geen ervaring mee. Voordeel van Merem en dus klinisch revalideren is dat je even uit je thuissituatie wordt gehaald en je hoeft niet te koken etc, als je hulp nodig hebt met wassen helpen ze je met aankleden ook. Maar je werkt er echt aan jezelf. Ervaringen zijn heel wisselend, zeker sinds het Merem is geworden heb ik gemerkt.
  Je leert beter je grenzen aangeven en hoe met je longziekte om te gaan dat zal in allebei de centra zo zijn.

  Voordeel van merem is dat ze daar wetenschappelijke kennis hebben over sporten over hoe dit te doen en op te bouwen en is echt longrevalidatie terwijl ik zie dat het op veel andere plaatsen hartrevalidatie is. Ik merkte vooruitgang terwijl een vriend van me ergens anders zat en dus hartrevalidatie deed eigenlijk en dat werkt niet/minder voor ernstige longziekten. Dat vind ik het grote pluspunt aan merem. Verder heb ik helaas een nare ervaring daar maar ik heb ook meer dan alleen mijn longen en ik had beter fysio’s en artsen dat al kunnen laten sturen naar ze.
  Ohja en niet overal mag je buiten de deur eten en bij merem mocht dit gelukkig wel:p
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  Bedankt voor jullie reactie,
  Ja mijn insteek is eigenlijk ook dat ik er beter van word, dat ik weer in staat ben om meer dan 30 meter te lopen zonder knikkende knieën en dat ik weer alles zelfstandig kan doen. Rationeel weet ik dat er een kans is dat dat niet zo is.. maar dat dringt niet tot me door. Onwerkelijk en moeilijk voor te stellen dat ik niet zou kunnen herstellen.

  Suus_01 de afstand is beiden ver voor mij ook met het openbaar vervoer (wat ik nu niet eens zou kunnen) maar ik had al gekeken naar zittend taxivervoer via de zorgverzekering.

  Orjam, ik denk ook dat het heel hard werken is! zo'n traject met meerdere mensen en verschillende soorten therapie.

  Nckiie ja dat gaf de arts ook aan dat ik moest leren mijn grenzen aan te voelen, leren omgaan met beperkingen en dat het goed is om klinisch dit te doen omdat je je dan op jezelf kunt richten wat jij ook aangeeft.
  Wat voor een nare ervaring heb je in merem gehad dan? Met een behandelaar of met de therapie? Of met een medepatient? • jacquesonjacqueson Gebruiker
  Ik heb nu een aanvraag lopen in Heideheuvel Hilversum,kon een paar maanden dure zeiden ze.
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  Klopt!
  Ik heb met beide centra gebeld. Heideheuvel is nu de gemiddelde wachttijd 3 a 4 maanden. (Tot opname)
  Dekkerswald nu gemiddeld 7 a8 maanden.longverpleegkundige gaat overleggen met de longarts waar ik aangemeld word.
  Ik weet dat ze op heideheuvel in de plataan meerdere astma patiënten bij elkaar zetten. Van dekkerswald weet ik niet of daar ook meerdere mensen met astma zitten bij elkaar zitten.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Mo_ met behandelaren helaas. Patiënten tsja zat 1 rotte tussen van iedereen die er zat en zat niet bij mij op de groep en weinig last van gehad, alle patiënten waren juist enorm aardig en hebben me misschien nog meer geholpen dan het personeel achteraf gezien. Enorm blij dat ik sommige mensen heb leren kennen. Ik zou zeggen luister naar je gevoel. Mensen met huishouden kregen rust van klinisch revalideren dat weet ik wel.

  Op hh zit op plataan astma en copd door elkaar en dan heb je nog de ziekenboeg zit ook van alles en het hoofdgebouw heet nu de kastanje maar weer niet of de afdeling nog steeds ‘t Hoogt heet. Daar zitten de mensen die meer ADL afhankelijk zijn, zoals wassen, aankleden etc.
  En wat een wachttijden he! Ik heb uiteindelijk van de max 6 weken na intake er ook nog 12 kunnen wachten, vandaar dat de wachttijden zijn veranderd.
  PMT is een van de meest postieve ervaringen die ik had en ik zou die therapeut weer willen!!! Agnes is met zwemmen ook grappig haha maar de rest heb ik niet zoveel mee, ja dr. De Vries is enorm aardig en heeft me wel goed behandeld en geholpen en naar huis gestuurd toen ik te ziek was en mogelijk griep had:p dat heeft het ook gemaakt dat terugkomen moeilijker werd, moest toen naar de ziekenboeg daarna en daar is het mis gegaan. Ging van totale vrijheid naar voor mijn gevoel geen eigen regie meer met vele miscommunicaties.

  Maar echt PMT veel aan gehad en enorm blij met de mensen die ik heb leren kennen, we spreken nog steeds af met elkaar! Je maakt er hopelijk voor jou ook wel vrienden voor het leven:) dat was enorm positief en je hoeft niemand uit te leggen waarom je je opsluit in je kamer etc.
 • jacquesonjacqueson Gebruiker
  MOET JE INTERN?
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  @jacqueson
  Het kan klinisch, poliklinisch of een combinatie zijn.
  Op de website staat een uitleg:
  https://www.merem.nl/voor-patiënten/volwassenen/complex-chronische-longaandoeningen
 • Oda33Oda33 Gebruiker
  Hoi ik verblijf nu momenteel op merem ik ben 30 december opgenomen en 4, maart klaar. Ik heb onwijs veel aan pmt ik zit op de afdeling de schakel nu dat is verpleegkundige afdeling ik mag volgende naar het hoogt naar boven ik heb zeker veel geleerd en vooral aan grenzen leren aangeven en voelen. De mensen waar ik mee verblijf zijn super lief ik moet nu nog 4 weken en ook ik moet eerlijk bekennen ik heb meer van de mensen en de omgeving geleerd. En ik heb ook 4 maanden moeten wachten voor opname maar vooralsnog het is het wachten waard. Oha zwemmen zitten er niet meer standaard in het parket maar ik heb het wel gekregen heerlijk ik geniet er elke keer weer van en op de plataan zit er mensen met verschillende longziekte het is niet alleen astma en copd. Groetjes oda
 • Oda33Oda33 Gebruiker
  Nckiie schreef: »
  @Mo_ met behandelaren helaas. Patiënten tsja zat 1 rotte tussen van iedereen die er zat en zat niet bij mij op de groep en weinig last van gehad, alle patiënten waren juist enorm aardig en hebben me misschien nog meer geholpen dan het personeel achteraf gezien. Enorm blij dat ik sommige mensen heb leren kennen. Ik zou zeggen luister naar je gevoel. Mensen met huishouden kregen rust van klinisch revalideren dat weet ik wel.

  Op hh zit op plataan astma en copd door elkaar en dan heb je nog de ziekenboeg zit ook van alles en het hoofdgebouw heet nu de kastanje maar weer niet of de afdeling nog steeds ‘t Hoogt heet. Daar zitten de mensen die meer ADL afhankelijk zijn, zoals wassen, aankleden etc.
  En wat een wachttijden he! Ik heb uiteindelijk van de max 6 weken na intake er ook nog 12 kunnen wachten, vandaar dat de wachttijden zijn veranderd.
  PMT is een van de meest postieve ervaringen die ik had en ik zou die therapeut weer willen!!! Agnes is met zwemmen ook grappig haha maar de rest heb ik niet zoveel mee, ja dr. De Vries is enorm aardig en heeft me wel goed behandeld en geholpen en naar huis gestuurd toen ik te ziek was en mogelijk griep had:p dat heeft het ook gemaakt dat terugkomen moeilijker werd, moest toen naar de ziekenboeg daarna en daar is het mis gegaan. Ging van totale vrijheid naar voor mijn gevoel geen eigen regie meer met vele miscommunicaties.

  Maar echt PMT veel aan gehad en enorm blij met de mensen die ik heb leren kennen, we spreken nog steeds af met elkaar! Je maakt er hopelijk voor jou ook wel vrienden voor het leven:) dat was enorm positief en je hoeft niemand uit te leggen waarom je je opsluit in je kamer etc.

  Precies zoals je zegd vrienden voor het leven en zeker heel veel geleerd
 • Oda33Oda33 Gebruiker
  En
  Oda33 schreef: »
  Hoi ik verblijf nu momenteel op merem ik ben 30 december opgenomen en 4, maart klaar. Ik heb onwijs veel aan pmt ik zit op de afdeling de schakel nu dat is verpleegkundige afdeling ik mag volgende naar het hoogt naar boven ik heb zeker veel geleerd en vooral aan grenzen leren aangeven en voelen. De mensen waar ik mee verblijf zijn super lief ik moet nu nog 4 weken en ook ik moet eerlijk bekennen ik heb meer van de mensen en de omgeving geleerd. En ik heb ook 4 maanden moeten wachten voor opname maar vooralsnog het is het wachten waard. Oha zwemmen zitten er niet meer standaard in het parket maar ik heb het wel gekregen heerlijk ik geniet er elke keer weer van en op de plataan zit er mensen met verschillende longziekte het is niet alleen astma en copd. Groetjes oda

  En ik ben trouwens 34 jaar en er zijn meerdere mensen van deze leeftijd en bejaarde mensen kunnen ook heel leuk en gezellig zijn 😋 hahaha kwa longinhoud heb ik net zoveel meschien wel als een bejaarde hahah hoef je eigen ook niet te vergelijken
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Haha ja in mijn tijd zaten we ook met 5 onder de 30 ofzo en nog paar tussen 30 en 40 je zit echt met alle leeftijden.
  Ik heb ook op de schakel gelegen, maar ging van plataan naar schakel, dat had beter andersom gekund voor mijn beleving. Maar PMT heb ik echt het meeste aan gehad, baalde dat het ook maar 6x was.

  Voor zwemmen moet je inderdaad hard je best doen om dat voor elkaar te krijgen, zeker bij bepaalde longartsen! Het is een chloorarm zwembad en douchen voor het zwemmen is aanbevolen dan is de benauwdheid minder aanwezig, het nieuwe zwembad is echt enorm mooi. Zwemtherapie was voor mij fijner dan de gewoon bewegen in de zaal, moest echt even schakelen maar was uiteindelijk blij dat ik mocht zwemmen!
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  #16
  lang geleden dat ik dit topic aanmaakte.. eindelijk gaat het nu dan beginnen. Over 2 weken (nadat het meerdere keren werd uitgesteld door corona) kan ik gaan starten bij Dekkerswald :) Ik ben benieuwd!!
 • LatenbLatenb Gebruiker
  #17
  Ik begin ook op Dekkerswald op 21 juni.
  Een goed team zit daar klaar.
  Ben hier al eerder geweest dus weet wat me te wachten staat.
  Groetjes Bert
 • MarjaBMarjaB Gebruiker
  #18
  Ik heb poliklinisch gerevalideerd in Breda in 2001 en in 2012 heb ik 3 maanden intern in Hilversum gezeten. Ik kan het je aanraden het was een fantastisch gezellige leerzame periode bij hele fijne mensen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #19
  Heideheuvel is gewoon knettergoed!
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  #20 edited juni 2021
  Misschien komen we elkaar tegen Bert.
  Begreep dat alles vrij gescheiden is nu.

 • LatenbLatenb Gebruiker
  #21
  Dat zo toch leuk zijn.
 • LatenbLatenb Gebruiker
  #22
  Mo_ schreef: »
  Misschien komen we elkaar tegen Bert.
  Begreep dat alles vrij gescheiden is nu.

  Hallo mo
  Ik heb de eerste week erop zitten!
  Het is goed te doen,omdat er gelukkig tussen de activiteiten rust momenten zijn.
  Ook de groepjes zijn kleiner,dus nog meer aandacht van de verzorgende.
  Op na de tweede week.
  Groetjes Bert
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  #23
  Latenb schreef: »
  Mo_ schreef: »
  Misschien komen we elkaar tegen Bert.
  Begreep dat alles vrij gescheiden is nu.

  Hallo mo
  Ik heb de eerste week erop zitten!
  Het is goed te doen,omdat er gelukkig tussen de activiteiten rust momenten zijn.
  Ook de groepjes zijn kleiner,dus nog meer aandacht van de verzorgende.
  Op na de tweede week.
  Groetjes Bert

  Hoi Bert,

  Ik zie nu je berichtje!!
  Ik ben benieuwd of er niet meer opnames gaan komen nu er versoepelingen zijn. Ik hoop dat de wekelijkse pcr test is vervallen ook.
  Fijn dat jij de eerste week al erop hebt zitten! Volgens mij is het morgen wel een drukke dag, moet nog 1.5 uur rijden ook. Ik ben benieuwd!! De koffer staat in ieder geval klaar en ik heb er zin in :-)
  Groetjes Monique
 • LatenbLatenb Gebruiker
  Helaas is de revalidatie van Dekkerswald naar het Radboud gegaan.
  Zijn er al mensen die ervaring hebben opgedaan in het Radboud revalidatie?
  Dat zou ik graag op prijs stellen, ik wacht op de oproep van het Radboud voor opnieuw revalidatie.
  Alvast bedankt.
  Groetjes Bert
 • Mo_Mo_ Gebruiker
  Hoi Bert, wellicht handiger om een nieuw topic te starten met deze vraag?
  ik weet niet of veel mensen hier nog lezen.. Groetjes van je mederevalidant Monique!
 • LatenbLatenb Gebruiker
  Een goed idee Mo.
  Dank u wel.
 • Mary1965Mary1965 Gebruiker
  Mo_ schreef: »
  Hallo Suus,

  Bedankt voor je reactie. Ja ik dacht wellicht wie weet , de kans is heel klein, maar wie weet is iemand in beide centra gaan kijken of zelfs in beide centra gaan revalideren.
  Zelf woon ik in limburg en ken ik alleen mensen met copd die zijn gaan revalideren in hornerheide in horn. Ik ken mensen die er al meerdere keren zijn gaan revalideren ook.

  Maar de longarts gaf aan dat ze in Heideheuvel en Dekkerswald meer gericht zijn op astma en dat het programma ook meer de diepte gaat itt hornerheide wat ze meer gericht vinden op copd.
  (jammer want dat had ik poliklinisch kunnen doen)

  Poliklinisch in Heideheuvel of Dekkerswald zal het voor mij niet gaan worden beiden zijn 1.5 uur rijden voor mij.

  Klopt wat je zegt, dat er hier op het forum meer mensen naar Heideheuvel gaan wil niet zeggen dat het daar beter is. • Mary1965Mary1965 Gebruiker
  #28 edited december 2022
  Ik heb van november 2020 tot januari 2021 gerevalideerd in Merem Hilversum.Stuk voor stuk topartsen en team.
  Succes bij je keuze,groetjes Mary
 • Mary1965Mary1965 Gebruiker
  Mary1965 schreef: »
  Ik heb van november 2020 tot januari 2021 gerevalideerd in Merem Hilversum.Stuk voor stuk topartsen en team.
  Succes bij je keuze,groetjes Mary

Log in of Registreer om te reageren.