Vraag mbt slecht slapen; hulpmiddel inzetten of beter van niet?

14-03-2020 om 20:02 uur

Beste Lezer,

Al een hele lange tijd ben ik astma-patiënt en krijg sinds kleine twee jaar elke 4 weken Xolair injecties. Dit werkt goed, voorheen had ik bijna maandelijks een prednison-kuur te pakken. Na een halfjaar Xolair injecties begon ik te merken dat ik positief effect had op de injecties.
Dus kan wel zeggen dat mijn astma aardig onder controle is.

Nu heb ik ook adhd en slaap ik eigenlijk al heel mijn leven slecht. Met slecht slapen bedoel ik; moeilijk in slaap kunnen komen, zeer regelmatig wakker worden 3 tot 6 keer per nacht, dan ook vaak naar het toilet moeten.

Nu las ik op diverse adhd-gerelateerde sites/fora dat het gebruik van een verzwaarde deken, het verzwaringsdeken, vaak als erg positief ervaren word. Het de rust in de nacht erg doet bevorderen.

Nu vroeg ik mij af of er iets bekend is over het gebruik van zulke dekens bij mensen met astma?

Ik hoop dat u mij hierover wat meer kan vertellen.

Met vriendelijke groet,

Monique

Login of registreer om te reageren
14-03-2020 om 23:34 uur

Hoi Monique, ik ben zeker geen deskundige, maar ik heb zelf een zwaarte deken, astma, COPD en waarschijnlijk autisme.

Ik hyperventileer wel eens door mijn astma. Daarnaast heb ik wel eens een paniek aanval en ben ik van nature een slechte slaper.

Ik heb voor ongeveer 50 euro uit het buitenland een verzwaringsdeken besteld en ben heel erg tevreden. Voor mij is het een zegen. Als ik onrustig ben en/of hyperventileer geeft het mij rust om onder mijn verzwaringsdeken te kruipen. Het kan natuurlijk goed dat dit deels ook te maken heeft met mijn autisme, maar ik vind het heel fijn. Ik slaap er veel beter door en word uitgeruster wakker. Als je nog specifieke vragen hebt voor me dan hoor ik het wel!

Login of registreer om te reageren
15-03-2020 om 05:16 uur

@mamamo
Ook ik ben geen specialist, maar ik lijd eveneens aan onrust. Of dat echte ADHD is, weet ik niet. Vaak wakker en bovendien het 'Restless Leg Syndrome', wat in feite een soort circulatiestoornis schijnt te zijn. Vroeger als kind waren de dekens nog van wol en behoorlijk zwaar. Dat gaf rust en een soort gevoel van veiligheid, waardoor ik rustiger kon slapen. Dat hielp enorm goed tegen de astma die ik als kind had. Want hoe meer slaapgebrek door onrust, hoe meer last van de astma. Tegenwoordig met die gewichtsloze donsdekbedden mis je dat gevoel van geborgenheid. Tegen de rusteloze benen kocht ik bij een kampeerwinkel voor 15 euro een slaapzak. Dat lijkt gek, maar het helpt enorm tegen de onrust en goed slapen helpt ook bij de COPD die ik nu heb. Minder snel uitgeput. En dat kan weer zorgen voor een verminderde noodzaak van medicatie. Die slaapzak leg ik gewoon op bed. Misschien is een zware wollen deken ook al genoeg, en wol ventileert ook beter dan die moderne dekbedden.

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 09:02 uur

@Soosh Bedankt voor de reactie. Helaas was ik even vergeten dat ik ook weer s in moest loggen om te zien dat ik reactie had. vandaar late reactie van mijn kant.
Wat fijn dat het gebruik van een verzwaarde deken je meer rust geeft en je er beter door slaapt. mag ik vragen via welke site je het hebt gekocht?

Wat fijn dat het ondanks de astma en waarschijnlijk ook autisme toch als prettig word ervaren.
Zelf denk ik ook ass te hebben, maar de huidige specialist vind mij 'te sociaal'. zoals veel vrouwen als reactie krijgen..

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 09:05 uur

@Reuzenkakatoe Bedankt voor de reactie. Helaas was ik even vergeten dat ik ook weer s in moest loggen om te zien dat ik reactie had. vandaar late reactie van mijn kant.
Tegen dons in dekbedden kan ik niet, dat wekt bij mij astma heel erg op. Een deken van vroeger, ja inderdaad daar sliep ook ik beter onder. Een slaapzak gebruiken, alleen maar heel slim bedacht! Dat is inderdaad wat zwaarder en stugger dan een gewoon dekbed.
misschien ook iets om te overwegen... Al trekt een verzwaard deken mij meer, ondanks de extra kosten..

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
17-03-2020 om 10:37 uur

een verzwaarde deken zal alleen nadelig zijn voor astma als het een bron is van stof of geurtjes. als de deken goed te reinigen is denk ik dat dat moet kunnen zoals ook de ervaringen hierboven gemeld.

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 13:16 uur

@longarts Luuk Willems; Bedankt voor de reactie! Mijn voorkeur zou vooralsnog uit gaan naar een verzwaarde deken met een wasbare hoes eromheen, zodat deze inderdaad regelmatig gereinigd kan worden.

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 13:30 uur

@Mamamo
Die slaapzak had ik eigenlijk gekocht omdat het 'Restless Leg Syndrome' zorgt dat mijn benen 's nachts wild om zich heen schoppen. Mijn vrouw schrok daar steeds wakker van. Soms werd ik er zelf ook wakker van omdat ik het hoorde gebeuren, maar ik voel er zelf niets van. De slaapzak zorgt dat die oude rotpoten geen kant meer op kunnen :))

Login of registreer om te reageren
18-03-2020 om 06:08 uur

@Reuzenkakatoe super fijn dat de slaapzak positief effect heeft!

Login of registreer om te reageren
18-03-2020 om 12:17 uur

@Reuzekakatoe ik heb(had) ook altijd één rusteloos been.
Klinkt raar dit,maar ik heb al jaren een stukje zeep onder mijn hoeslaken.Nooit geen last meer gehad.
Neem ook altijd mee op vakanties.
Wat ikzelf nu heb en gek van wordt,is neuropathie in mijn benen,alleen in bed last van.Of mijn benen in de fik staan.Ook van alles geprobeerd,maar nog niks wat helpt.
Misschien zijn hier mensen met ideeen!

Login of registreer om te reageren