Keelklacht: wat is de oorzaak. Komt het uit mijn longen of zit er iets anders achter?

Huizen, dd. 3 juli ’21.
Even mijzelf voorstellen. Mijn naam is Gerard Nijmeijer. Ik ben 76 jaartjes jong en met mijn echtgenote de vader van twee kinderen, die al heel lang het huis uit zijn. Ik weeg 93 kg en ben 1,78 meter lang. Mijn BMI is nog net aan de veilige kant. Ik woon in Huizen (NH).
Sinds half januari ’21 heb ik last van keelklachten. Alsof er iets in mijn keel zit t.p.v. het strottenhoofd, dat ik weg moet slikken. Ik heb geen keelpijn. Via de huisarts ben ik twee keer doorgestuurd naar een KNO arts, mevr. Frima van Aarem van het Meander zkh te Amersfoort. Deze KNO arts zegt dat alles in mijn keel oke is en dat het een z.g.n. Globusgevoel is. Het is absoluut geen kanker. Ik was gerustgesteld.
In dat Meander zkh ben ik via mijn huisarts onder behandeling voor slaapapneu sinds de zomer van 2020, omdat dit zkh een slaap-waak poly heeft. Ik slaap sinds vorig jaar met het Philips Respironics Dreamstation inblaaslucht apparaat(CPAP) wat mij goed afgaat, maar wat momenteel negatief in de publiciteit is vanwege een zekere (constructie) fout. Een soort schuimrubber blijkt de oorzaak te zijn. Daarom werd me al snel afgeraden door leverancier Total Care in Goirle om tijdelijk te stoppen met het gebruik van het apparaat. De vereniging van longartsen raadde mij eind juni ’21 in een email aan het apparaat weer te gebruiken, wat ik nu ook weer opvolg.
Over mijn probleem het volgende:
Wanneer ik ’s nachts wakker wordt rond ca. 3 of 4 uur lijkt het slikgevoel al snel weer te beginnen. Ik probeer het tegen te houden, maar dat lukt niet. Eenmaal het slijm weggeslikt is dan het hek van de dam. Het slikken blijft doorgaan totdat ik opsta. Waar komt het snot of slijm vandaan? In mijn dossier van de huisarts staat dat ik een reflux probleem heb. Echter heb ik nooit last gehad van zuur in mijn mond of z.g.n. zuurbranden. Ik ben bijna nooit verkouden. Uit mijn hoofd lijkt het snot niet te komen. Twee keer met een cameraatje gecheckt door de KNO arts (in 16 febr. en 16 juni ’21). Al het eten smaakt mij goed en eten en slikken gaat ook goed. Mijn vraag is eigenlijk, kan het zijn dat het slijm (blank van kleur) uit mijn longen vandaan komt? Of heb ik last van een middenrifbreuk, waardoor de maag naar boven uitstulpt en reflux de schuldige is. Wel lijkt het er op, dat als ik naar bed ga en als ik ga liggen op mijn rug, het slijm al vrij snel tevoorschijn komt, wat ik toch ook wel vreemd vind. Ik denk zelf nu steeds meer aan irritatie van de luchtwegen waardoor het slijm vanuit mijn longen omhoog komt. Maar verder kom ik er niet meer uit. Hopelijk kan het forum mij helpen en mij een advies geven. Bij voorbaat mijn dank.
Groet van Gerard Nijmeijer uit Huizen (NH).

Reacties

 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  #1
  Beste gerardnijmeijer7,

  We hebben uw vraag doorgestuurd naar een van onze artsen, maar hij kan uw vragen niet beantwoorden. Ons advies aan u is overleg nog eens met uw KNO-arts over de slijmklachten e.d. Kortom alle vragen die u heeft. Uw specialist kan beoordelen of een vervolgonderzoek nodig is of een consult aan een andere specialist.
  Sterkte met uw gezondheid!

  Met vriendelijke groet,
  advieslijn

Log in of Registreer om te reageren.