rijbewijs

loeiloei Gebruiker
Is er iemand die ervaring heeft met een rijtest CBR vanwege CPD?
Ik moet een rijtest bij het CBR doen omdat ik COPD heb en binnenkort 75 jaar wordt. Ik ben daarover nogal verbaasd. Wist niet dat dit een punt was.

Reacties

 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #1
  Nee, daar heb ik geen ervaring mee. En voor longziekten wist ik dat ook niet.
  Maar het maakte me wel nieuwsgierig om op de site van het CBR te kijken:
  https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/alle-aandoeningen-op-alfabet/een-longziekte.htm

  Ik hoop dat de herkeuring niet teveel papieren en financiële obstakels geeft.
  Succes!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  #2

  https://www.cbr.nl/nl/over-het-cbr/over/dossiers/medische-keuringen-van-75-jarigen.htm

  Respiratoire insufficiëntie bij geringe belasting: in beginsel ongeschikt voor alle rijbewijscategorieën. Het betreft in het algemeen patiënten met een pCO2 hoger dan 55 mm Hg en een maximum ademminuutvolume van minder dan 20 liter. Bij twijfel is een rijtest met een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid (van de desbetreffende afdeling van het CBR) aangewezen.
  Dit staat in de regeling eisen voor geschiktheid 2000

  Ik denk vanwege de vermoeidheid en benauwdheid dat kan invloed hebben op uw alertheid in het verkeer en dat ze daarom een rijtest willen doen. Overigens worden 75+ sowieso medisch gekeurd geloof ik en is het rijbewijs nog maar 1 jaar geldig. Officieel moet iedereen bij elke verandering qua gezondheid een nieuwe gezondheidsverklaring invullen en helemaal bij het verlengen, maar vaak doet men dit niet. Bij 75+ ontkom je er niet aan, denk ook dat het daarom niet bekend is.

  Heb zelf voor mijn rijbewijs een rijtest gehad ivm ADHD en het stelde eigenlijk niks voor. Ze kijken of je goed oplet, gewoon netjes rijdt en geen gevaar bent voor het verkeer. Niet of je 100% correct rijdt zoals je op een rij-examen moet rijden. En als het goed is is de rijtest zelf ook gratis, de andere keuringen niet.

  Overigens voor astma staat er dit mochten mensen nieuwsgierig zijn:
  Voor personen met normale longfunctie en intermitterende perioden van bronchospasme gelden geen beperkingen.
 • HwessHwess Gebruiker
  #3
  Ik ben gekeurd door de huisarts, en ik had al zuurstof waar ik ook overal mee naar toe reed.
  Op het keuringsformulier staat alleen dat ik copd heb, goedgekeurd tot dat ik 80 ben dan weer opnieuw.
  Geen moeilijkheden met de concentrator, ik gang hem aan een hoofdsteun van de achterbank met de 12 volt aansluiting. En zo kachel ik overal naar tot. ;)
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #4
  Voor zover ik weet kan een rijbewijs vanaf 75 jaar met 1, 3 of 5 jaar verlengd worden. En eventueel kun je nog beperkingen krijgen dat je alleen in je stad of dorp mag rijden.

  @Hwess
  Super dat je door de keuring heen kan.
  Doe je ook een riem om de concentrator? Zodat bij een noodstop dat apparaat niet door de auto slingert?
  Heb er zelf geen hoor, dus geen idee of dat kan. Maar lijkt me wel, als je hem aan de hoofdsteun kan hangen.

 • HwessHwess Gebruiker
  #5
  Ja, ik doe hem de gordel aan , ik hang hem expres daar om van dat rot geluid af te zijn. :-&
 • Maarten1Maarten1 Gebruiker
  #6
  In januari heb ik mijn 75+ keuring gehad. Op de "eigen verklaring" ingevuld, dat ik COPD heb. Vervolgens door de keuringsarts gekeurd. Hij heeft wel nadrukkelijk gevraagd of ik overdag of 's nachts zuurstof gebruikte. Dat is niet het geval en het rijbewijs werd zonder verdere vragen verlengd voor 5 jaar.

  Mijn vrouw heeft eveneens een ongeneeslijke ziekte (Parkinson). Na de "gewone" keuringsarts moest zij nog een keuring ondergaan bij een neuroloog. De neuroloog heeft in zijn verslagje gemeld, dat hij een rijtest niet nodig vond. Maar.... als je eenmaal gekeurd bent door een specialist, dan lijkt het verplicht te zijn om daarna ook nog een rijtest te doen.

  Mogelijk speelt dat bij jou @loei. Wellicht zuurstofgebruik aangegeven, wellicht gekeurd door een specialist.
  Die rijtest is inderdaad zeker geen examen. Met name wordt beoordeeld of je alert bent op de dingen die om je heen gebeuren. Bij mijn vrouw werd dan ook nog gemeten of haar spierkracht voldoende is om stevig te remmen. Ik zou me kunnen voorstellen, dat dat bij COPD ook gebeurt.
Log in of Registreer om te reageren.