longfunctietest, vreemd

31-01-2013 om 16:56 uur

een paar weken geleden heb een test laten doen bij de HA.
dit, omdat ik het de laatste tijd wat benauwder heb.
normaal alleen bij inspanning, en als ik echt ziek ben, bronchitisaanval.
de assistente vertelde mij dat de uitslag best goed was.
na vraag schreef zij iets op een papiertje.
FEV 1.19 en FVC 2.80
het zei me verder niets, maar ik was gerustgesteld.
begin deze week had ik het erover met de praktijkondersteuner, die me helpt met stoppen met roken,
wat trouwens nog niet gelukt is.
zij heeft de uitslag met de huisarts besproken, en ik kreeg te horen dat ze me graag wilde zien, en aan
de medicijnen wilde. (wat mij trouwens niet nodig leek)
vandaag was ik dus bij haar, en zij vond medicijnen, aan de hand van de test, wel noodzakelijk,
zij vond de uitslag helemaal niet zo goed.
en ik heb een afspraak met de longarts moeten maken, voor een uitgebreidere test.
thuisgekomen las ik de verwijsbrief, en schrok toen wel.
ik had een tiffeneau, (is dat longinhoud?) van 40 procent, vermoedelijk COPD.
ik ben verbijsterd door dit gesprek.
heb het wel iets benauwder, maar had dit zeker niet verwacht.
ga er nog van uit, dat er iets is misgegaan bij de test.
kun iemand mij vertellen, wat jullie van de uitslag van de test vinden?

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 12:54 uur

@cootje1964

Op de eerste plaats ben ik geen arts. De belangrijkste indicator is hoe je je werkelijk voelt en welke belemmeringen je hebt. Een tweede en/of uitgebreidere test is van belang om duidelijk heid te krijgen. Zelf heb ik COPD 4 met een heel laag percentage longcapaciteit. Volgens de cijfers zou ik op bed moeten liggen met een hoge zuurstof toediening. Maar weer zeg ik: "De belangrijkste indicator is hoe je je werkelijk voelt en welke belemmeringen je hebt". Ik heb voor je wel even op internet gekeken en dit voor je gevonden.

Maar let op het is jouw lichaam, jouw gevoel.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spirometrie

" ------
Spirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een spirometrie wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Spirometrie kan vaak bij de huisarts worden uitgevoerd en is in de meeste ziekenhuizen onderdeel van het uitgebreide longfunctieonderzoek.

Er bestaan verschillende spirometrietesten. De meest gebruikte is de geforceerde vitale capaciteit (FVC – Forced Vital Capacity). Bij deze test ademt de patiënt volledig in en blaast hij alle lucht zo snel en krachtig mogelijk uit in de spirometer. Het is een zeer belangrijke test voor het opsporen van ademhalingsziekten zoals astma en COPD. De belangrijkste parameters van een spirometrie zijn de FEV1 dit is de eensecondewaarde (het uitgeblazen volume tijdens de eerste seconde van de test), de FEF25-75 (het gemiddelde debiet tussen 25 en 75% van de FVC) en de PEF (Peak Expiratory Flow – de hoogste flow van de test).

Wanneer de FEV1 wordt gedeeld door de vitale capaciteit (gemeten tijdens een aparte, niet geforceerde, meting) krijgt men de Tiffeneau-index. De normale waarde voor deze index is ca. 0,75. Onder 0,70 is er sprake van een obstructieve longfunctie. Indien bij de bepaling van de Tiffeneau-index geen gebruik gemaakt wordt van een apart gemeten vitale capaciteit, maar van de geforceerde vitale capaciteit, zal de index overschat worden aangezien bij de geforceerde metingen de vitale capaciteit lager uitvalt door het collaberen van luchtwegen. De mate van obstructie wordt dan onderschat.

----- "

Tenslotte:

1 --- Dat er mogelijk weinig reacties zijn ligt misschien aan de moeilijkheidsgraad en de directheid ven je vraag. Dit soort vragen is waarschijnlijk meer voor de specialisten op het forum of voor je begeleidende artsen.

2 --- Je druk maken, zenuwachtig zijn en in de put zitten is meestal niet bevorderlijk voor de effectiviteit van je ademhaling.

3 --- Ik wens je toch voor sterkte. Ik begreep dat je nog naar de longarts moest, dus hoop op een betere uitslag en een goede uitleg.

4 --- Laat merken dat je je zorgen maakt en dat jij er ook alles aan wil doen om kwader te voorkomen dat inspireert ook je begeleiders.

groet Fritz

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 14:58 uur

Het klopt Fritz, ik weet ook niet goed wat ik met dit bericht moet. Ik ben geen specialist en kan daarbij ook niet begrijpen dat mensen met een longziekte, in dit geval zelfs ernstig, stug door blijven roken.

Als ik de FEV/FVC uitreken, kom ik net iets boven de 40%. De COPD-grens ligt bij 70%. Dan is er toch heel sprake van een grote obstructie, zou ik zeggen als leek.

De praktijkondersteuner vond de longfunctietest niet zo goed. Heb je dan geen uitgebreide uitleg gekregen? De praktijkondersteuner helpt jou met het stoppen met roken, maar dat is nog niet gelukt. Hoezo nog niet gelukt, heeft de praktijkondersteuner jou dan niet doordrongen van de zeer schadelijke gevolgen voor je longen en de grote schade die je al hebt?

Ik lees geen duidelijk plan over het stoppen met roken. Iedere dag 1 sigaret minder? Het altermatief is om je sigaretten weg te gooien en er nooit meer 1 te roken. Natuurlijk krijg je dan wel wekenlang afkickverschijnselen, wat vervelend is. Maar door blijven roken is voor je longen nog vervelender. En het is een misverstand om te denken dat je sigaretten nodig hebt tegen de stress. Sigaretten zorgen ervoor dat je juist slechter tegen stress kunt. Het is natuurlijk een ingeslepen gewoonte, maar stoppen doe je voor een goed doel. Als je niet kunt stoppen, heb je te weinig voor je longen over. Geen excuses meer verzinnen om toch nog een sigaret te roken, want dan kom je er niet vanaf. Er is nl. altijd wel een excuus. Het gaat om de  gezondheid van je longen en die zet je ongelooflijk op het spel als je doorgaat met roken.

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 15:21 uur

fritz en abo
beiden dank voor de antwoorden.
uiteraard begrijp ik dat jullie geen arts zijn.
ik vroeg me ook af, of de 2 cijfers jullie iets vertelden over hoe of wat.
omdat jullie zelf uiteraard wel bekend zijn met cijfers die jullie zelf hebben. en of het verschil dan zo groot is.
het zegt me namelijk niks.
en nee, heb totaal geen uitleg gekregen, alleen de woorden dat het best ok was.
ik wist ook niet van die 40 procent, dat las ik in de brief. en ook dat het vermoedelijk copd
is las ik in de brief, is me niet verteld, alleen dat ze de uitslag dus niet goed vond.

wat het roken betreft, is doe nu dus inderdaad eerst veel minderen.
er zijn redenen waarom het niet meteen lukt, maar die zijn persoonlijk, niet voor een forum.

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 15:27 uur

Wat mij ook opviel, is dat je je zelf eigenlijk fysiek helemaal niet zo slecht lijkt te voelen. Maar als de Tiffeneau klopt, dan zou je toch zelf heel veel klachten moeten hebben?

Praktijkondersteuner moet veel meer uitleg geven en de waarheid niet onder stoelen of banken steken. Het vermoeden van COPD hoort de praktijkondersteuner of de huisarts met jou te bespreken, dat hoor je niet voor het eerst in een brief te zien.

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 16:06 uur

[quote author=abo link=topic=17512.msg397333#msg397333 date=1359815259]
Wat mij ook opviel, is dat je je zelf eigenlijk fysiek helemaal niet zo slecht lijkt te voelen. Maar als de Tiffeneau klopt, dan zou je toch zelf heel veel klachten moeten hebben?

dit bedoelde ik dus ook, oa, met vreemd.
ik voel me dus prima, ietsiepietsie meer benauwd dan een paar maanden geleden.
ik hoest heel weinig, en heb zelden slijm.
voor mij is die voorlopige diagnose dus volkomen uit de lucht gevallen.
maar met vreemd bedoel ik dus ook de uitspraak van de assistente na het blazen.
ik als leek begrijp wel dat 40 % heel weinig is. maar dat vertelde ze dus niet, en heeft dat
ook niet opgeschreven.

wat ik goed zou kunnen gebruiken is mailen of zo, meer contact met iemand van hier die pas gestopt is.
of iemand die mij regelmatig een schop onder de jeweetwel geeft. iets voor jou, abo? knipoogsmilely

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 15:35 uur

@abo Je bent wel  lekker duidelijk en misschien ook wat streng.

@cootje toch een goede stap minderen. Ik denk dat minderen vaak moeilijker is dan gewoon stoppen. Soms is stoppen onder druk van buitenaf extra zwaar (je voelt je opgejaagd en neemt dan een ..... om te proberen rustig te worden). We blijft het zo dat de problemen of zorgen die je hebt niet in rook opgaan. Ze blijven gewoon. Je moet zoeken en doen wat voor jouw werkt want het is wel belangrijk.

Nogmaals wil ik aangeven dat cijfers niet zaligmakend zijn. Personen met identieke waarden kunnen zich heel anders voelen.

:Y------ :N

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 15:45 uur
Reactie op Fritz

@abo Je bent wel  lekker duidelijk en misschien ook wat streng.

'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.' Je kunt ook ieder sigaretje goed praten, maar dan blijf je roken. Minderen is volgens mij mogelijk, maar dan wel met de discipline dat je inderdaad blijft minderen en uitkomt op '0'. En die praktijkondersteuner, een heldere uitleg van wat er aan de hand is, zal hij/zij echt moeten geven. Er zijn op het forum meerdere mensen met een diagnose COPD geweest, die zo geschrokken waren van de diagnose, dat ze abrupt zijn gestopt.

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 15:56 uur

Cootje, cijfertjes zeggen idd niet alles. Ik heb ook een verkeerde diagnose gekregen eerst, later bleek door onderzoek en CT scan dat er iets heel anders aan de hand was.
Volgens mijn l.a. kan een h.a. niet zomaar een diagnose COPD stellen.
Daar zijn verschillende onderzoeken en een voorgeschiedenis voor nodig.
Het is idd schrikken, dat je best ziek bent, eerst had je dat misschien niet eens zozeer in de gaten.
Dat kost tijd hoor, om dat verwerken!

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 16:08 uur
Reactie op Thirza

Cootje, cijfertjes zeggen idd niet alles. Ik heb ook een verkeerde diagnose gekregen eerst, later bleek door onderzoek en CT scan dat er iets heel anders aan de hand was.
Volgens mijn l.a. kan een h.a. niet zomaar een diagnose COPD stellen.
Daar zijn verschillende onderzoeken en een voorgeschiedenis voor nodig.
Het is idd schrikken, dat je best ziek bent, eerst had je dat misschien niet eens zozeer in de gaten.
Dat kost tijd hoor, om dat verwerken!

zou je me daar iets over willen vertellen thirza?  misschien in een pb

Login of registreer om te reageren
02-02-2013 om 21:58 uur

wil toch even melden dat ik de restant shag weggegeven heb.
jullie hebben volkomen gelijk,
moet zuiniger met mijn longen omspringen.
iemand hier die me wil steunen?

Login of registreer om te reageren