Simpele training copd-patiënten

ZerosizZerosiz Gebruiker
edited november 2005 in COPD algemeen
Patiënten met de longziekte copd kunnen baat hebben bij een eenvoudige duurtraining voor de ademhalingsspieren: RMET. Dit stelt Ralph Koppers van de Radboud Universiteit in Nijmegen in zijn proefschrift, aldus BN/De Stem.

De bezitters van rokerslongen zouden al een verbetering doormaken door tweemaal daags een kwartier door een slang laten ademen tijdens een inspannende bezigheid zoals traplopen, aldus de krant.

De methode, die Koppers ontwikkelde in samenwerking met de Nijmeegse hoogleraar Hans Folgering en longarts Petra Vos. Koppers, leert de patiënten beter ademen, maar maakt ze niet beter. Copd is immers onomkeerbaar. Het verloren longweefsel is niet terug te krijgen, aldus de krant.

Copd, chronische bronchitis en longemfyseem wordt voornamelijk veroorzaakt door roken en heeft kortademigheid, hoest en een verslechterende longfunctie en vermoeidheid tot gevolg.

De RMET-training verplicht de patiënten bij de inspanning door een slang te ademen zodat uitgeademd koolzuur in het eerste deel van de slang blijft zitten en weer wordt ingeademd, samen met verse lucht. Hyperventilatie blijft zo uit. “We zagen een verbetering van 58 procent. Dat is vreselijk veel winst,” aldus Koppers in een interview met BN/De Stem. “Het betekent dat je nu wel naar de bakker kunt lopen of naar het station kunt fietsen.“

RMET is door zijn eenvoudige opzet zeer goedkoop. Er is niet meer dan een paar tientjes aan materiaal nodig en bovendien kan de patiënt zich waar hij maar wil trainen. Wel moet er voorafgaande aan de training een individueel trainingsschema worden opgezet in samenwerking met de longarts, aldus BN/De Stem.

Bron: zibb.nl
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • AmericoAmerico Gebruiker
  Sorry hoor ;D


  maar toen ik dit kopje las dacht ik aan een echte slang. :@<;br />Maakt het wel interessant om het te lezen.
  Zag al allemaal gekke dingen voor me :P

  Rianne
 • susansusan Gebruiker
  je was niet de enige, ik ook haha! ga je rare dingen van denken!!!
  liefs susan
 • AmericoAmerico Gebruiker
  Omdat de titel is verandert zal ik nog even zeggen wat er stond anders snappen de anderen niets meer van onze berichtjes.

  Eerst stond er:"slang traint COPD-patienten"

  Ik zag dat het nu verandert is. *)

  Rianne
 • EstherEsther Gebruiker
  op 1131959868:

  Omdat de titel is verandert zal ik nog even zeggen wat er stond anders snappen de anderen niets meer van onze berichtjes.

  Eerst stond er:"slang traint COPD-patienten"

  Ik zag dat het nu verandert is. *)

  Rianne
  Klopt. De vorige TT zorgde voor wat verwarring :+.

  Als je op zo'n betrekkelijk makkelijke manier zo'n grote winst kunt boeken, lijkt het me de moeite van het proberen waard :Y.
 • LiaLia Gebruiker
  Nou ik ga er voor als ik op mijn home trainer zit ;)
  zou het al bij de huisartsen doorgedrongen zijn zodat ik er naar kan vragen  :?
  Gr Lia :W
 • BumbaloeBumbaloe Gebruiker
  Zou je deze therapie wat kunnen vergelijken met het gebruik van een flutter? Of heeft deze flutter enkel tot doel het slijm losser te maken?
  Ik heb zelf geen ervaring met de flutter, dwz op mijn werk is er een client die hem gebruikt, maar omdat het bij hem geen effect had en het niet mogelijk was hem de flutter goed te leren gebruiken (hij is verstandelijk gehandicapt) gebruikt hij hem niet meer.

  groetjes
  Yvonne
 • InaIna Gebruiker
  Het lijkt mij heel goed om het te proberen en dan moet je wel leren van hoe of wat, denk ik toch?
 • Yvonne74Yvonne74 Gebruiker
  Kan ik het ook met de voorzetkamer gebruiken?
  Lijkt me hetzelfde effect hebben.
  Gr Yvonne74
 • J@@PJ@@P Gebruiker
  Wat ik gevonden heb is nog makkelijker , Dat is verbonden ademhalen.
  Het is het E-book verbonden ademhalen.
  Je hebt er niets voor nodig, je heb het altijd bij je dat is ADEMHALEN.
  Het kost niets geen onnodige apparaten er bij veel te ingewikkeld.

  Het boek heet, Ademtechnieken van Heleen E-boek-verbonden ademhalen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik kreeg in heideheuvel een stukje zuurstofslang en bij benauwdheid kon je daar door ademen, soort pursed lips , dus uit ademen door een rietje zal ook werken, maar niet bij inspanning werkt dit dan stik ik zowat
 • MorenaMorena Gebruiker
  Hoe lang moet die slang dan zijn , en de doorsnede ??
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Welke slang? Zuurstofslang is dat groene ding, maar moet je maar net een klein stukje van kunnen afknippen....anders heb je zelf te weinig slang over om te sjouwen door t huis.
  Maar een klein stukje korter dan een rietje, denk ong de helft van een rietje.
  Zou het alleen doen bij uitademen en missch eerst vragen aan fysio of arts, want heb geen verstand ervan of t echt goed is, alleen in HH kregen wij dit.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @goudvisje sat verschilt daar dus per therapeut ik kreeg ongeveer 5-10cm en iemand anders van een andere therapeut 15-20cm xD
  En als je snel koolzuur stapelt dan werkt het helemaal niet en ik heb het geprobeerd met mijn astma, omdat bij aanvallen mijn lichaam automatisch gaat hyperventileren. Kan in buisjes, zakjes of weet ik wat blazen. Het gaat pas weg bij voldoende medicatie...
  maar zijn maar weinig therapeuten die dit gebruiken.
  Bubbelen zou ook werken tegen verkeerde ademhaling.

  En eerder over die flutter een flutter maakt slijm los, bubbelen ook wel maar helpt ook bij de ademhaling schijnt. Zou het wel onder goede begeleiding aanleren anders heeft het alsnog geen effect
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Nckiie, zal ook verschil in zitten, dat bij mij is al 10 Jr geleden, ik vind 't net zoiets als met pursed lips uitademen
  Lastig hyperventilatie, dan weet je soms niet:ben ik benauwd van astma of van hyperventilatie
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Bubbelen is toch meer voor je stem? Zie zangers dat wel doen
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik heb mee gedaan aan een studie over bubbelen bij astma. Ik zat in de testgroep maar bij mij hielp het niet. Ik weet niet of dat ook de algehele conclusie was uiteindelijk.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Bubbelen is niet slleen voor je stem. Bubbelen is om slijm los te maken en om je ademhaling te controleren maar ik krijg aanvallen van het bubbelen en ook van de flutter en ben echt begeleid erin en het is te heftig voor mijn luchtwegen die worden te erg geprikkeld.
  En ik vermoed dat het goed was uitgepakt, want nog steeds worden er longpatiënten daarheen gestuurd als ze vermoeden dat er wat mis is met de ademhaling.

  Maar zangers gebruiken het ook alleen de vrouw waarbij Daantje en ik het hebben gedaan doen het met een glazenbuis die speciaal is ontworpen door studenten van de TU om precies de juiste druk te en trilling te krijgen. Daarbij is gekeken naar de opening, langte en dikte van het glas. Is helemaal wetenschappelijk onderzocht en dit is hygiënischer dan wat zangers doen want dat plastic is lastiger te ontsmetten dan glas.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Aah wist ik niet, maar niks aan gehad dus, jammer!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Nee helaas niet:(
 • Yvonne74Yvonne74 Gebruiker
  #20
  Even een vraagje, rook nu 35 dagen niet meer(gaat prima) maar heb het nu vaker benauwd dan toen ik nog rookte. Is dat normaal?
  En trouwens iedereen een goed 2020 en wens iedereen meer lucht.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  #21
  Yvonne74 schreef: »
  Even een vraagje, rook nu 35 dagen niet meer(gaat prima) maar heb het nu vaker benauwd dan toen ik nog rookte. Is dat normaal?
  En trouwens iedereen een goed 2020 en wens iedereen meer lucht.

  @Yvonne74 , volgens mij hebben daar meer mensen last van. Komt door de troep die in sigaretten zitten. Als het goed is gaat het weer over hoor.
  Als je iets wilt vragen is het beste om dit in een nieuw topic te doen.
 • pjoterpjoter Gebruiker
  Klopt, als je stopt met roken wordt het eerst slechter. Dat komt omdat er verdovende stoffen in sigaretten zitten. Over de honderd chemische stoffen die super slecht zijn voor de gezondheid. Dus volhouden is de remedie. Ik ben zelf verslaafd geweest aan heroïne en daar kwam ik ook moeilijk vanaf totdat ik steeds longinfecties kreeg en dan drie weken op bed lag en niets meer kon. Ben daardoor tien kilo afgevallen wat ik er niet meer aan krijg. Ik ben zelfs wel eens door terugvallen bijna dood gegaan door ernstige aanvallen, alsof ik vergiftigd was. Dat is met sigaretten ook zo, je lichaam heeft die stoffen zo hard nodig dat het daarop reageerde met afkickverschijnselen waardoor je het ook benauwd krijgt. Als ik geen methadon zou slikken dan stik ik ook geheid omdat je spieren pijn gaan doen en gaan samentrekken. Je longen zijn ook spieren zodoende.
  Groeten en houdt vol, het wordt beter echt. Pieter.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik vind heroine en een sigaret in geen enkel opzicht vergelijkbaar!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Dat zijn ze ook niet maar wel de verslaving....longarts van mij bevestigd dit, iedere verslaving kan even lastig zijn om mee te stoppen, ligt vooral aan hoe verslavingsgevoelig iemand is.
  Stoppen met roken of stoppen met drugs, alcohol kunnen allemaal even lastig zijn, kunnen natuurlijk want het is altijd persoonlijk.
  Waar de 1 makkelijke mee stopt heeft de ander het extra lastig, verschil van mensen en receptoren in hersenen.
  Daarom is er nu ook een 1e kliniek waarbij je van je rookverslaving kunt afkomen intern, alleen wordt dit nog niet vergoed begreep ik.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #25 edited 14 januari
  Ik zal het toelichten : ik bedoel eigenlijk dat de gevolgen van t gebruik niet te vergelijken zijn en de afkickverschijnselen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Gevolgen in de zin van criminaliteit en illegaliteit?
  Ziekte en er aan dood gaan vallen erbij allebei erg veel, alleen is het bij roken vaak pas veel later indd.
  En bij drugs veel eerder zichtbaar, dus denken we vlugger dat is erger...
  Maar roken maakt onzichtbaar veel schade wat je later pas ziet of merkt.
  Ik reageerde omdat je schreef:in geen enkel opzicht...en wat verslaving betreft is wel te vergelijken, allebei even moeilijk in vele gevallen, al blijft het persoonlijk.
  Bij beiden geldt;afblijven
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Verslaving is een verslaving datt klopt en heb die zin te snel getypt vandaar mn toelichting.
  Nee ik bedoel geen criminaliteit want dat is een vooroordeel.
  Ik bedoel met gevolgen meer dat in de regel een heroine verslaafde veel meer geld kwijt is en bv niet meer normaal kan functioneren en vaak werk en gezin kwijt raakt. De afkickverschijnselen heviger zijn enz en dus in die zin is het niet te vergelijken. En nog veel meer dingen.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Wat schade van roken betreft ; er roken echt miljoenen mensen en ik denk dat er veel meer mensen oud mee worden dan aan dood gaan maar dat wordt uiteraard nooit genoemd. Begrijp me niet verkeerd ik ben nog steeds anti rook en anti damp maar vind het wel erg gemakkelijk hoe de rokers weggezet worden als de slechterikken.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Stefanie schreef: »
  Verslaving is een verslaving datt klopt en heb die zin te snel getypt vandaar mn toelichting.
  Nee ik bedoel geen criminaliteit want dat is een vooroordeel.
  Ik bedoel met gevolgen meer dat in de regel een heroine verslaafde veel meer geld kwijt is en bv niet meer normaal kan functioneren en vaak werk en gezin kwijt raakt. De afkickverschijnselen heviger zijn enz en dus in die zin is het niet te vergelijken. En nog veel meer dingen.

  Klopt ben ik het mee eens, afkick is zwaarder, alleen het lange graving kan net zo zijn
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Stefanie schreef: »
  Wat schade van roken betreft ; er roken echt miljoenen mensen en ik denk dat er veel meer mensen oud mee worden dan aan dood gaan maar dat wordt uiteraard nooit genoemd. Begrijp me niet verkeerd ik ben nog steeds anti rook en anti damp maar vind het wel erg gemakkelijk hoe de rokers weggezet worden als de slechterikken.

  Heb niet het idee in het verhaal hierboven dat pjoter de roker slecht wegt zet, denk ook niet dat je dat verhaal bedoelt?
  Is ook niet nodig, zelfs bij geen enkele verslaving hoef je iemand slecht weg te zetten.
  We zijn maar mensen met allemaal onze zwakheden, of dit nu verslaving is of wat anders.
  Er worden ook mensen oud met roken, gelukkig wel maar gezond oud of met allerlei mankementen is ook nog een verschil.
  Ik zelf heb het nooit zo ervaren dat ik als slecht werd gezien vroeger maar het wordt steeds minder geaccepteerd dan in het verleden dat klopt.
  Het is gewoon niet gezond en al helemaal niet met een longziekte, dat kan nooit samen goed gaan en dan is iemand niet slecht, natuurlijk niet, vind ik ook maar heeft juist hulp nodig.Log in of Registreer om te reageren.