sinds COPD aangekomen

Ik heb gold 3/4 ben aangekomen sinds er COPD is geconstateerd dat is nu ongeveer 12 jaar wie had dat ook en wil graag afvallen maar hoe ben nu nog bezig met een revalidatie voor COPD patiënten iemand een soort eetpatroon heeft die werkt om af te vallen beetje wanhopig ben al meer eiwitten gaan eten
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  Toevallig gestopt met roken?
  Als je dan toch wilt afvallen dan zou ik de koolhydraten laten staan: Aardappels, rijst, pasta's etc.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Is een consult bij een diëtist geen optie? Die hebben veel kennis van voeding en dan zou ik iemand zoeken die ook verstand heeft van longziekten en jou daarbij goed kan adviseren
 • willempje5willempje5 Gebruiker
  Ben ik geweest die gaf advies meer eiwitten eten
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Misschien als je door de revalidatie leert om weer op een goede manier te bewegen en daar daarna zelf mee doorgaat, dat je vanzelf ook wel weer iets afvalt.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Wat voor mij werkt is een app waarbij ik kan stellen hoe ik wil afvallen (duurzaam) dan berekent die op basis van je lengte en gewicht en hoeveel je wil afvallen het aantal calorieen. Maar als je copd hebt is die app echt slechts een leidraad, je verbruikt al meer energie door adem te halen. Daarbij kan je invullen dat je dus eiwitrijk wil eten en die app berekent van elk voedingsmiddel hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten erin zitten.
  Mij hielp het om bewuster te worden van wat er nou in voeding zit en dat brood bijvoorbeeld best veel calorieën bevat (meer dan ik dacht en van de koolhydraten wist ik al) en zo ben ik gaan zoeken naar gezonde alternatieven.
  Waaronder zelf bananenbrood maken zonder toegevoegde suikers, dit vult best wel en is lekker en dus een mooi tussendoortje om maar even wat te noemen.

  Montignac dieet staat vooral bij mannen erom bekend dat het goed werkt, maar probeer met gezond verstand te blijven kijken en ga geen crashdieet volgen of enorm koolhydraatarm ofzo. Je hebt nou eenmaal voeding nodig als basisbehoefte en ook die koolhydraten heb je nodig. Maar probeer jezelf te verdiepen in de soorten, dus volkorenbrood is beter dan witbrood, en qua vetten wat gezonder is.

  Jammer dat de diëtiste daar verder niet op in is gegaan hoe je dat het beste aan kan pakken qua keuzes en samenstellingen. Want eiwitten zijn inderdaad belangrijk en die vullen ook waardoor je minder trek hebt in bijvorbeeld eten met veel toegevoegde suikers (ik zeg niet dat je dit doet, maar ik spreek uit eigen ervaring).

  En wat Daantje zegt, door beter en makkelijker te bewegen verbrand je ook meer calorieën en val je vaak ook af:)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Vaak is er aan een revalidatie ook een diëtist verbonden. Ik vond het heel lastig om mijn eetpatroon aan te passen aan minder beweging als ik ziek thuis ben.

  Optimel kwark bevat weinig calorieën maar wel veel eiwitten en vult ook goed.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Daantje ja is bij mij ook eraan verbonden ja:)
  En dat is ook lastig! En inderdaad optimel kwark is ook nog best lekker:D
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Wellicht ook je medicatie bekijken waar je zwaarder door kunt worden bijvoorbeeld prednison...
 • willempje5willempje5 Gebruiker
  Dank je wel voor jullie advies en ik ga nog een keer met de diëtiste om de tafel
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Daantje schreef: »
  Vaak is er aan een revalidatie ook een diëtist verbonden. Ik vond het heel lastig om mijn eetpatroon aan te passen aan minder beweging als ik ziek thuis ben. .

  Als ik ziek ben mag ik geen afvaldieet volgen van mijn dietiste. Het lichaam heeft voedingsstoffen en energie nodig om beter te worden.
  willempje5 schreef: »
  Dank je wel voor jullie advies en ik ga nog een keer met de diëtiste om de tafel

  Wijs, dat advies zou ik jou ook geven
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Maar een afvaldieet volgen of op je eten letten is niet helemaal hetzelfde en wat ik bedoel. Als ik thuis ben en hooguit een rondje wandel heb ik geen zes tot acht boterhammen nodig die ik normaal wel eet als ik werk en sport maar hoeveel dan wel, dat vind ik lastig. Dat probeerde ik re zeggen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #12 edited januari 2019
  Daantje schreef: »
  Maar een afvaldieet volgen of op je eten letten is niet helemaal hetzelfde en wat ik bedoel. Als ik thuis ben en hooguit een rondje wandel heb ik geen zes tot acht boterhammen nodig die ik normaal wel eet als ik werk en sport maar hoeveel dan wel, dat vind ik lastig. Dat probeerde ik re zeggen.

  Ik snap het, dat is idd niet afvallen.
  Zelf eet ik ook veel optimelproducten, lekker!

  Op dit moment volg ik ook een afvaldieet die de dietiste heeft voorgeschreven. Omdat ik zelf heb geprobeerd om af te vallen in 2018 maar steeds ziek werd bij t afvallen lijkt het zo te zijn dat ik te snel afviel. Nu een rustiger tempo afvallen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #13 edited februari 2019
  emsepems schreef: »
  Zelf eet ik ook veel optimelproducten, lekker!

  Lieve Ems, ik geloof niet meer in die lightprodukten. Je lichaam denkt: ha lekker, daar komt vet en suiker aan en stelt zich erop in. En dan komt er geen vet en ook geen suiker. Ik drink sinds enkele maanden gewoon weer volle melk (biologisch) of karnemelk, ik smeer roomboter op mijn brood en kom geen gram aan. Maar ik heb ook geen snaaimomenten meer. Mijn ontbijt met volle yoghurt voldoet voor de hele ochtend en na de lunch heb ik nooit meer een dip.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Thirza, ik doe precies hetzelfde, ben weer op de volle produkten overgegaan, ook ivm eiwit inname, op advies van dietiste van umcg, geen light of 0% producten meer.
  Ik snaai veel minder en heb minder trek.

  Eigenlijk ook logisch dacht ik later, door al dat light heb je veel vaker trek momenten, na een glas volle melk of yoghurt zit je echt vol.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Let wel op dat als je roomboter gebruikt ipv margarine dat daar geen vitamine D aan toegevoegd is.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Fijn dat meedenken dames ( duimpje omhoog)
  ik eet ook volle yochurt :-)
  Volgens mij is afwisselen het slimste. Maar optimel vind ik lekker :-)

  Op advies van dietiste ga ik voor 18oo kcal en 85 eiwitten om af te vallen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Daantje schreef: »
  Let wel op dat als je roomboter gebruikt ipv margarine dat daar geen vitamine D aan toegevoegd is.

  Ik slik al een paar jaar een tabletje vit D per dag. :D Maar ik eet minstens 1 x per week vette vis en ong. 2 x een eitje, daar zit het ook in.
  @Emsepems, als je Optimel gewoon lekker vindt is dat natuurlijk prima. Mijn dochter ontbijt met de 0% kwark maar roert daar wel een lepel slagroom door. (destijds advies van orth. voedingsdeskundige) Vet is nl niet ongezond. Alleen als je elke dag naar de gele M gaat, dan is het ongezond ja.
 • marlenmarlen Gebruiker
  ? Geen vit. D in roomboter???

  Vroeger op school geleerd: Aan margarine wordt verplicht vit. A en D toegevoegd, omdat deze van nature in roomboter voorkomen.

  Nu is de natuur niet meer wat die vroeger was, maar toch........?
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Je hebt gelijk, Marlen. Vitamine D zit blijkbaar ook in roomboter maar wel veel minder dan in margarine. Wist ik echt niet.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik wist sowieso niet dat er vitamines in boter zaten, ongeacht de vorm haha.
  Maar inderdaad vet is niet ongezond alleen elke dag chips en frituur is wel ongezond:p
  Ik kijk vaak naar de eiwitten en de vetten en koolhydraten interesseren me dan iets minder. Vaak als er 0% vet op staat dan stoppen ze er andere dingen in om de smaak maar goed te houden.

  Overigens zijn soms voedingscoaches nog beter op de hoogte van gezonde voeding dan sommige diëtisten ben ik achter gekomen.

  En de namaaksuikers die in lightproducten zitten zorgen kennelijk (gehoord van foodstudenten) ook bij veel mensen voor meer schommelingen in de bloedsuikers waardoor je dus eigenlijk beter voor de variant met suiker kan gaan.

  Al met al blijft voeding lastig en is het erg puzzelen wat voor jou nu wel werkt. Maar hier staan zeker weer adviezen in waar ik zelf mee aan de slag ga en komende afspraak met de diëtiste ook ga bespreken (alhoewel ik me afvraag of ze het me eens is, zij gelooft heilig in halvarine en optimel ipv roomboter en volle kwark).

  Wat ik overigens ook goed vind vullen als ontbijt: diepvries fruit (bij gebrek aan vers fruit) en dan zelf pak ik vaak aardbeien, blauwe bessen, mango en banaan, daar yoghurt bij en een beetje warmwater (ivm het bevroren fruit) om het vloeibaar te maken. In de blender en dan heb ik een heerlijke smoothie! Meteen vitamines binnen, wat eiwitten, drinkt makkelijk weg, geen toegevoegde suikers en toch heerlijk zoet door al het fruit:D en ik kan daar op een schooldag een hele ochtend op teren, als ik moet sporten heb ik wel meer voedingsstoffen nodig overigens. Ik vind ontbijten vaak lastig en dit maakt het dan voor mij aangenamer:) je kan er natuurlijk ook nog vezels aan toevoegen net wat jij lekker vindt en wat voor jou goed voelt en waar je behoefte aan hebt.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Het beste is 3 maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je geen snaai-trek. Ik ben ook niet iemand die een pak koekjes meteen op MOET eten of een zak drop. Ik kan er prima 1 of 2 uithalen en dan weer terugdoen in een blik. Als er een grote zak chips opengaat, neem ik er een handje (of 2) uit en dat is het.

  Ik ben ook geen echte ontbijter. Ik neem enkel een kom volle yoghurt, niets erin. Of ik neem een kopje Ristretto koffie met 2 beschuitjes of een krentenbol of zo.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik ben juist weer een echte ontbijter. Twee boterhammen met een beschuitje, een bak havermout met fruit of yoghurt of kwark met fruit. Ik houd wel van zoet 's ochtends, rest van de dag niet zo. Sowieso houd ik van eten.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Klopt thirza regelmatig kleine beetjes eten is het beste:) dan heb je inderdaad ook weinig honger/trek meer daarnaast! Gelukkig heb ik ook geleerd dat niet alles op hoeft, alleen soms tijdens een stootkuurtje is dat wel heel lastig moet ik zeggen!

  En daantje ik houd ook van eten haha, alleen ontbijten ben ik aan het leren en door alle medicatie moet ik echt ontbijten en dat helpt wel moet ik zeggen:D
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #24 edited februari 2019
  Eigenlijk zou hier op t forum een dietiste bij moeten komen voor advies en vragen....
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Zou indd een goed idee zijn een dietiste bij het forum, omdat voeding erg belangrijk is,niet alleen overgewicht maar ook ondergewicht speelt een rol bij longziektes
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  emsepems schreef: »
  Eigenlijk zou hier op t forum een dietiste bij moeten komen voor advies en vragen....

  Een heel goed plan! :)
 • willempje5willempje5 Gebruiker
  Ja lijkt mij ook een goed plan een dietiste op het forum
 • xerxesxerxes Gebruiker
  willempje5 schreef: »
  Ja lijkt mij ook een goed plan een dietiste op het forum

  Ik zou er niet te veel waarde aan hechten. Ik heb hetzelfde probleem, ben 30+ kilo aangekomen sinds ik weet dat ik COPD heb. (ca 10 jaar) Heb een heleboel diëten gevolgd, ook koolhydraten arm. Tot op het extreme af. Dat je eiwitten binnen moeten krijgen is een schot voor open doel. Elk ziek lichaam heeft extra eiwitten nodig voor de 'herstelwerkzaamheden'.

  De diëten die ik krijg voorgeschreven van de diëtistes(n) bevatten meer voeding dan ik al eet. Als ik die volg, kom ik nog harder aan. Dieetleer is sowieso een wetenschap die nog al eens van inzicht verandert. En niet elke diëtist gaat mee in alle veranderingen. De laatste die ik heb geraadpleegd was een specialist op het gebied van COPD patiënten. Het was de ergste van het stel.

  Momenteel val ik langzaam weer af. Hoe? Gewoon, niet diëten en niet er zo mee bezig zijn. Eten wat je lekker vindt, zo gevarieerd mogelijk maar wel zo min mogelijk! Als je bijvoorbeeld spek lekker vindt (waar je goed dik van kunt worden) dan moet je een stukje spek pakken. Dat kan ook zonder dat je daar een boterham om hoeft te wikkelen. En zo zijn er zoveel kleine dingetjes die enorm helpen maar geen diëtist je weet te vertellen. Zuur bijvoorbeeld stopt hongergevoel. Heb ik geleerd in de armoedewijken in Oost Europa. Augurken, zure haring, wat je maar lust.

  Maar het belangrijkste blijft: maat houden! Koop kleinere borden, kleinere glazen enz. We hebben allemaal geleerd dat we ons bord moeten leeg eten. Vroeger was dat een goed idee maar als eenmaal de 40 voorbij niet zo. Toch heb je die neiging. Kleinere porties op een groot bord werkt niet. (geen idee waarom). Volle kleinere borden wel en dan heb je niet het idee dat je te weinig hebt gegeten. Kortom, het zit hoofdzakelijk ergens tussen de oren en de kunst is domweg jezelf voor de gek te houden.

  Voor de rest..., geeft het de tijd! Iets wat er in jaren aan is gekomen gaat er op natuurlijke wijze niet in een paar weken af. Alles wat er langzaam maar zeker afgaat, blijft weg. Alles wat je forceert, komt vaak dubbel terug.
 • ballingballing Gebruiker
  Mooi en wijs verhaal @xerxes .
 • pukkiestarpukkiestar Gebruiker
  willempje5 schreef: »
  Ik heb gold 3/4 ben aangekomen sinds er COPD is geconstateerd dat is nu ongeveer 12 jaar wie had dat ook en wil graag afvallen maar hoe ben nu nog bezig met een revalidatie voor COPD patiënten iemand een soort eetpatroon heeft die werkt om af te vallen beetje wanhopig ben al meer eiwitten gaan eten
  emsepems schreef: »
  Daantje schreef: »
  Vaak is er aan een revalidatie ook een diëtist verbonden. Ik vond het heel lastig om mijn eetpatroon aan te passen aan minder beweging als ik ziek thuis ben. .

  Als ik ziek ben mag ik geen afvaldieet volgen van mijn dietiste. Het lichaam heeft voedingsstoffen en energie nodig om beter te worden.
  willempje5 schreef: »
  Dank je wel voor jullie advies en ik ga nog een keer met de diëtiste om de tafel

  Wijs, dat advies zou ik jou ook geven

Log in of Registreer om te reageren.