Kan longontsteking niet over zijn na 3 antibiotica kuren?

27-01-2016

Er werd bij mij op 3 januari een longontsteking geconstateerd en ik kreeg een kuur amoxiciline van 1 week.
Na die week kwam de koorts weer opzetten dus kreeg ik ciprofloxacine voor een week. Er zijn ook longfoto's gemaakt en er zat een longontsteking rechts onder (en ontstekingswaardes bloed waren verhoogd). Toen die kuur afgelopen was ben ik voor controle bij de huisarts geweest en longen klonken toen goed zei ze. Er is toen ook weer bloed geprikt en ontstekingswaardes waren weer normaal. Een dag later kwam er nog een bloeduitslag binnen van een week eerder. Het mycoplasma was enigszins verhoogd (80, hoort onder de 40 te zijn, maar bij flinke infectie is het 200 of 300). Voor de zekerheid moest ik nog een week antibiotica nemen, dit keer doxycicline. De kuur duurde t/m gister.
Ik was gister bij de huisarts (een vervangende huisarts dus niet dezelfde als eerder) voor mijn dochtertje en heb haar gevraagd naar mijn longen te luisteren. Ze hoorde nog wel iets rechtsonder zei ze. Ik heb dus net weer bloed laten prikken om te kijken of de ontstekingswaardes nog normaal zijn of toch weer verhoogd.

Wat ik niet begrijp is: zou het uberhaupt mogelijk kunnen zijn na 3 antibiotica kuren dat er nog ontsteking gaande is?
En de huisarts zei dat als er iets uit het bloedonderzoek komt dat ik naar de longarts doorgestuurd wordt.
Wat zou er aan de hand kunnen zijn en wat zou de longarts kunnen doen?
Kan het ook nog zo zijn dat ik wel aan de beterende hand ben ondanks dat ze nog iets in mijn rechterlong hoorde?

Ik maak me erg ongerust.

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Als je een ontsteking hebt die veroorzaakt wordt door een bacterie die voor alle drie de antibiotica niet gevoelig is dan kan het dat de ontsteking na al je kuren nog niet over is.

Het kan ook dat de bacteriƫn wel dood zijn maar de ontsteking nog niet helemaal is opgeruimd.

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Als het een A typische ontsteking is/was, moet het misschien ook op andere wijze behandeld worden.
Longarts kan aanvullend onderzoek doen, bijvoorbeeld een scan of scopie.
Heb je nog steeds dezelfde klachten ? (Hoesten, benauwdheid)

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Ik hoop dat laatste Daantje (bacterien wel dood)

Thirza: klachten zijn een stuk minder, de koorts is weg (maar temp schommelt vandaag een beetje tussen 37.1 en 37.4), ik hoest veel minder, de vieze adem die ik had is weg, en longen klinken volgens mij wel veel beter (vorige week zei huisarts dat het helemaal weg was, en gister zei een andere huisarts dat ze nog iets hoorde bij rechterlong). Wel nog erg vermoeid, en dus heel bezorgd.

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Moe zijn is niet verbazingwekkend denk ik. Misschien ben je toch iets te snel van start of doorgegaan?
Je werd 24 dagen geleden behoorlijk ziek, 3 abkuren hakken er ook in hoor.
Maar ik kan me voorstellen dat je bezorgd bent. Hopelijk wordt je onzekerheid weggenomen.

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Dank je wel voor je reactie Thirza. Ik denk dat je gelijk hebt, ik ben afgelopen maandag voor 3 uurtjes naar mijn werk gegaan maar was daarna volkomen uitgeput en kon die nacht niet slapen. Achteraf was dat waarschijnlijk te veel en te snel.
Ik ben net gebeld door de assistente van de huisarts. De bloeduitslagen waren op de valreep nog binnen gekomen en alles was goed, de ontstekingswaardes waren allemaal binnen de normale range. Dus dat is wel een opluchting. Ik blijf nu deze week en volgende week nog thuis van mijn werk (heb alle afspraken afgezegd en collega's ingelicht) en dan daarna maar weer eens verder kijken.

Login of registreer om te reageren
27-01-2016

Zou beginnen met een uurtje werken en als dat goed gaat anderhalf of twee uur. Gaat het niet goed dan probeer je een half uurtje. Rustig aan.

Login of registreer om te reageren
28-01-2016

Ja dat ga ik idd proberen Daantje.
Ik werk nu wel elke dag wat uurtjes thuis gewoon met de laptop op schoot op de bank, maar dat is heel wat anders dan naar het werk toegaan en praten met collega's etc. Ik heb werk wat ik ook vrij makkelijk thuis kan doen, dus op deze manier houdt ik nog een beetje contact met mijn collega's en het leidt ook een beetje af van het ziek-zijn.
Maar als ik weer wat fitter ben dan begin ik inderdaad met een uurtje naar het werk (moet ook een half uur rijden met de auto) om te kijken hoe dat gaat en rustig op te bouwen.

Login of registreer om te reageren