Astma opvlamming?

31-03-2023 om 16:15 uur

Hallo allemaal,

Ik weet nog niet zo lang dat ik astma heb en zit nog middenin de zoektocht naar welke puffers mijn klachten het beste onder controle houden. Pas geleden heb ik longfunctie onderzoeken gehad en aankomende week heb ik een controle afspraak bij de longarts, dan krijg ik ook de uitslagen van de longfunctie- en bloedonderzoeken.

Eigenlijk heb ik nog dagelijks wel momenten dat ik wat benauwd ben en loop ik al gauw te hijgen tijdens mijn dagelijkse bezigheden. Nu werd ik een paar dagen terug ‘s avonds benauwder dan ‘normaal’ en heb ik behalve mijn normale dosis Symbicort pufjes voor ik ging slapen ook nog een extra pufje Ventolin genomen. Dat hielp en ik kon gaan slapen. De volgende ochtend werd ik echter wakker met een flinke druk op de borst, alsof er een olifant op zat. Ademhalen was lastig, precies alsof ik door een rietje moest ademen. Ook had ik meer last van hoesten (met slijm). Gedurende de dag heb ik om de 4 uur Ventolin moeten puffen om de benauwdheid en druk op de borst op te heffen. Gelukkig hielp dit iedere keer (tot het weer uitgewerkt was). Uiteindelijk ging het pas in de avond weer wat beter. Inmiddels gaat het weer goed maar ik ben er nog erg moe van. Ook ben ik er van geschrokken en vraag me nu af wat ik zou moeten doen als de pufjes Ventolin niet hadden geholpen.

Zou dit een astma opvlamming kunnen zijn geweest? En hebben jullie misschien nog tips wat ik het beste kan doen, mocht het nog een keer gebeuren?

Alvast bedankt voor jullie reacties en sorry voor het lange verhaal 🫢

Login of registreer om te reageren
31-03-2023 om 20:40 uur

Hoi

Klinkt idd wel echt als Astma klachten. Volgende week je vragen maar aan de longarts stellen, zet ze op papier, dan vergeet je ze niet op t moment suprême.  Je hebt terechte vragen die en die kan de arts waarschijnlijk goed beantwoorden. 

Je doet t goed door bij zulke klachten extra Ventolin te nemen! 

Login of registreer om te reageren
01-04-2023 om 14:07 uur

Dankjewel voor je reactie Edelweiss, ik heb inderdaad al een lijstje met vragen klaar liggen voor de longarts zodat ik niets vergeet. Nu hopen dat het mij lukt om ze allemaal beantwoord te krijgen in een afspraak van 10 minuten. 🤭 Hoewel, de vorige keer nam ze ook meer tijd voor mij dan gepland dus het komt vast goed.

Login of registreer om te reageren
01-04-2023 om 19:59 uur

Wat je missschien ook zou kunnen vragen:  Symbicort kun je, afhankelijk van de dosering van je puffer, ook ‘SMART’ gebruiken: bij meer klachten geen ventolin bij puffen maar Symbicort. Daarmee pak je meteen ook de oorzaak van de toename van de klachten aan ipv alleen de benauwdheid kort op te lossen. Niet bijv standaard voor inspanning of bij een te verwachten reactie op een bekende prikkel, maar wel bij toename van klachten tov je eigen normale situatie. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen doordat je op tijd optimaal behandeld, doordat je dan ook meteen extra inhalatie cortico’s krijgt.

Maar, natuurlijk alleen in overleg met je arts, niet op eigen houtje.

Login of registreer om te reageren
02-04-2023 om 16:46 uur

Dankjewel voor je reactie EmmaW, jouw suggestie klinkt heel logisch en ik zal dit zeker vragen aan de longarts. 😊

Login of registreer om te reageren