Exacebratie hoelang is hetstel?

28-12-2022 om 09:55 uur

Hallo,

Sinds een flink aantal jaren heb ik helaas sinds woensdag een exacebratie. Ben erg benauwd, mijn foster is naar zij hoogste opgehoogt. Sinds zondag heb ik er ook een prednison stootkuur bij gekregen. Het ergste benauwdheid is al weg, maar ben nog lang niet de oude. Vanwege de personeelsdruk vraagt mijn werkgever mij om terug te komen. Nu voel ik me daar nog totaal niet toe in staat, aangezien ik nog wheez/brom, piep, en me de lucht uitlongen hoest, soms zo erg dat ik licht word in mij hoofd. Nu is mijn vraag, hoe lang kan het herstel duren voordat je weer een beetje rond kan? En is er nu een groter risico om corona op te lopen? Dit is namelijk ju op mijn woning aanwezig, waar ik weer zou moeten gaan werken. Nu snap ik dat jullie geen arbeid advies mag geven, maar zou graag willen weten hoe lang het kan duren voordat iemand weer wat werkzaamheden kan doen? En of er een groter risico bestaat op ziek worden/ corona oplopen? Mede door mijn prednison?

Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

Owja, mijn naam is kapper, maar werk al een ruime tijd in de gehandicaptenzorg.

Login of registreer om te reageren
28-12-2022 om 10:45 uur

Ojee, altijd vervelend, als je werkgever zo snel al vraagt wanneer je weer aanwezig bent.

Deze vraag komt vaak voorbij op het forum. Helaas doet de zoekfunctie van het forum het niet meer. Je kunt wel dezelfde zoekwoorden gebruiken via Google. Dan krijg je vaak ook links naar het forum met dat wat je zoekt.

Belangrijk: je hebt maar één lijf. Luister daarnaar en wees er zorgvuldig op. Met een longaanval geen spot drijven, is mijn ervaring. Dat komt als een boomerang terug, linksom of rechtsom.

Wat ideeën als houvast. Alles zoals de longartsen mij altijd vertellen.
- Tijdens prednisolon alles afzeggen.
- De 1e 3 weken nadat prednisolon gestopt is alleen verplichtingen. Niet extra bewegen of sporten. De dagelijks dingen zijn genoeg beweging/sport.
- Vanaf week 4 ga je normaal werken.
- De 2 weken daarna voeg je je sport toe, en als laatste je overige verplichtingen (verjaardag of zo).
- Vuistregel: heb je thuis écht het idee dat je spijbelt? Dan ga je de volgende dag werken (opbouwen, niet een hele dag).

Hoe zwakker je gezondheid, hoe lager je weerstand, hoe meer kans op ziekte.
Voor nu lekker rustig aan. Hoe eerder je aan de slag gaat, hoe langer je op een later tijdstip uit de running bent op je werk. Hoeft natuurlijk niet, maar die kans is dan groter.
Realiseer je ook dat we nog maar aan het begin van de winter zitten. Er komen nog veel infecties op ons af de komende weken en maanden.

Rust en geduld zijn de sleutelwoorden.

Beterschap!

Login of registreer om te reageren
28-12-2022 om 22:17 uur

Ja, wat Suus zegt, zei een arts ook ooit tegen mij. Pas als je na een dag thuis het gevoel hebt dat je wel weer had kunnen werken, ga je weer werken. Nooit naar bed gaan en morgenochtend kijken of het gaat. Mijn bedrijfsarts zegt wel altijd juist dat ik eerst weer dingen in huis moet kunnen doen en sporten voor ik weer ga werken.

Login of registreer om te reageren
18-01-2023 om 15:04 uur

@kapster95 je zegt "Nu snap ik dat jullie geen arbeid advies mag geven, maar zou graag willen weten hoe lang het kan duren voordat iemand weer wat werkzaamheden kan doen?" Een longarts mag je niet vertellen wanneer je weer kunt gaan werken omdat dit valt onder opleiding en verantwoording van een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts. Maar op dit forum kun de andere gebruikers je gewoon nadvies geven zoals je hierboven de adviezen kunt lezen van @Suus01 . Toen ik mijn longarts vroeg wanneer ik weer mag werken kreeg ik ook te horen dat hij dat niet mag zeggen. Gelukkig gaf hij me wel een advies om na de exacebratie minimaal 3 weken het rustig aan te doen. Omdat mijn werk voor het overgrote deel uit praten met cliënten bestaat heeft het weinig tot geen nut om te vroeg te beginnen, zou ik immers weer op de SEH belanden. @Suus01 geeft een perfect schema om als handvat te gebruiken maar dan nog. JIJ voelt wat wel/niet kan en ga niet/nooit onder druk werken omdat er op je werk zoveel te doen is. Over Corona zal je met de longverpleegkundige moeten overleggen. Omdat je een longziekte hebt zit je bepaaldelijk niet te wachtten op Corona en dat zal elke verzekeringsarts/arbeidsdeskundige onderschrijven. Een grote werkdruk is het probleem van je werkgever net zoals het zijn probleem is wanneer Corona een belemerende factor is om weer voorzichtig te starten met werken om je eventueel een andere werkplek aan te bieden. Je noemt een 'woning waar je moet gaan werken' dan denk ik te begrijpen dat je in de gehandicaptenzorg o.i.d. werkt. Bij het begeleiden van mensen wordt mentaal/fysiek veel van je gevraagd en juist dan is het goed je grenzen te bewaken. Heel veel succes, neem je tijd - JOUW tijd - voor herstel.

Login of registreer om te reageren