Heb ik astma?

03-12-2022

Hallo,

Ik ben even benieuwd hoe bij jullie astma is vastgesteld. Als ik erover lees herken ik me in meerdere kenmerken van astma. Ik ben 28 jaar en al vaak bij de huisarts geweest met luchtwegenklachten. In het verleden heb ik 2 keer een meting gehad waarbij bleek dat mijn ademhaling netjes 100% was en dus niet afweek. Vervolgens stopte het onderzoek en werd er gezegd dat er niks aan de hand is. Een keer heb ik een salbutamol pufje meegekregen met de boodschap dat ik wat overgevoelige luchtwegen heb. Dat pufje is inmiddels al over de datum maar heeft soms wel wat geholpen.

Wederom heb ik nu weer veel klachten, afgelopen week griep gehad en ik kan savonds bijna niet ademhalen zonder te hoesten. Ontzettend vermoeiend en vervelend en ik wordt daardoor niet echt beter. Ik ben ook vaker ziek dan anderen en vooral duurt het zoveel langer tot het over is omdat ik veel last van hoesten en kortademigheid heb. Daarnaast merk ik dat ik bij kouder weer en houtkachels ook vaak kortademig ben en last heb van hoesten. In mijn voetbalteam heb ik de bijnaam zeehond en ook op andere plekken maken mensen er grapjes over. Dat vind ik overigens prima maar het zou gewoon zoveel verklaren en fijn zijn als ik er wat aan kan doen. Ik ga zelf merk ik twijfelen en me afvragen of ik me niet aan stel. Vooral ook omdat ik me vervelend voel richting werk als ik lang of vaak ziek ben.. Afgelopen week heb ik gebeld om een afspraak te maken bij de huisarts en de assistente zegt dat het normaal is dat je na een griep nog 3 tot 6 weken hoest en weigert daar een afspraak voor te maken.

Ik ben benieuwd hoe anderen hier naar kijken en wat de ervaringen zijn. Ik heb in ieder geval besloten om na het weekend toch maar weer te bellen en écht te vragen om het uitgebreid te laten onderzoeken..

Login of registreer om te reageren
03-12-2022

Wat vervelend dat je al zo vaak bij de huisarts bent geweest met luchtwegklachten. En dat je nu weer veel klachten had, en afgelopen week ook nog griep erbij.

Je vraagt hoe astma bij anderen is vastgesteld. Legitieme vraag. Wel is het handig om te weten dat astma een moeilijke diagnose is om te stellen. Zeker door een huisarts. Ook longartsen in een tweedelijns ziekenhuis kunnen er moeite mee hebben, als je met je klachten meer afwijkt dan waarmee de betreffende longarts ervaring heeft.
Als je een vrouw bent, heb je sowieso bij astma of andere (luchtweg)klachten ook nog meer kans dat je onvoldoende serieus wordt genomen. En het uiteindelijk richting "tussen de oren" gaat. Deels door vooroordelen. Deels omdat veel medisch onderzoek gericht is op jonge mannelijke onderzoeksdeelnemers waardoor er een gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam is. Deels een combinatie.
En dan kunnen artsen wat betreft astma ook nog erg van mening verschillen over de definitie van astma. Dus kun je bij de ene arts wel astma hebben. En krijg je alle medicatie mee. Vervolgens krijg je een nieuwe arts die de diagnose bij jou verwerpt. En dus stop je weer met alle medicatie.
Er zijn dus veel mensen die onterecht de diagnose astma hebben en onnodig medicatie gebruiken daarvoor. Dat wil je niet. Omgekeerd hetzelfde. Veel mensen die geen diagnose astma hebben en dus onterecht geen medicatie gebruiken.

Een stevige griep kan er goed inhakken. Voor herstel mag je best een aantal weken uittrekken.

Overgevoelige luchtwegen kan ook. Een luchtwegverwijder zoals salbutamol wordt bij meerdere diagnoses voorgeschreven. Er hoeft dus niet per se sprake te zijn van astma.

Als je blijft twijfelen over wel of geen astma, dan kun je dit met je huisarts bespreken. Zet je vragen vooraf op papier, en stel ze ook echt. Vraag ook waarom hij iets wel of niet nodig vindt, doet of voorschrijft.

Succes!

Login of registreer om te reageren
03-12-2022

Hoi

jouw verhaal is heel herkenbaar voor mij. Geinig ik word ook al jaren zeehond genoemd. Bij de huisarts ook aantal keer geweest in een jaar met hoestklachten. Het kan vanalles anders zijn dat vanzelf over gaat. Wat voor test heb je gedaan? Astma kan aangetoond worden met longfunctie of provocatie test. Bij die laatste wordt gekeken of je overgevoelig reageert op prikkels. Die test kun je ook vragen. Het fijnst is het natuurlijk als je helemaal geen astma hebt. Succes!

Login of registreer om te reageren
07-12-2022

Histamine provocatietest, de normale testen kwam het niet uit en bij die wel al was het ondertussen al wel gediagnostiseerd aan de hand van klachten en familiegeschiedenis

Ik noem mezelf ook zeehond en was dat elke winter. Je kan je huisarts vragen om een verwijzing naar een longarts voor een histamineprovocatietest zodat het juist wordt gediagnostiseerd, of ze moeten het op de praktijk ook kunnen.
3-6 weken hoesten na de griep is wel veelvoorkomend dus daar heeft je huisarts gelijk in, maar op houtkachels reageren zonder astma is niet normaal.

Schrijf alles eens op, houd een dagboekje bij en dan heeft je huisarts ook meer aanknopingspunten

Login of registreer om te reageren
12-12-2022

Dank voor jullie reacties! Ik kwam bij de huisarts (sinds kort een nieuwe) en blijkbaar stond er in mijn dossier dat ik last heb van bronchiale hyperreactiviteit. Wel bijzonder dat dit mij nooit verteld is, maar naar aanleiding daarvan heeft ze me nu doorgestuurd naar een longarts voor verder onderzoek. Ik ben wel opgelucht dat er in ieder geval wat meer is verteld. Ik ging namelijk erg twijfelen aan mezelf. Ik heb nog steeds elke avond hoestbuien dus hopelijk komt er via de longarts meer duidelijkheid en kan ik dan ook evt. Een passend pufje o.i.d. krijgen.

Login of registreer om te reageren
07-06-2023

Het mag even duren maar na alle wachtlijsten en onderzoeken blijkt dat ik wel astma heb. Ergens vervelend natuurlijk maar ook fijn dat het duidelijk is en dat ik wat kan doen aan de klachten. Gek want nu pas valt me op hoeveel kleine dingen ik altijd normaal heb gevonden die niet helemaal normaal zijn.  

Login of registreer om te reageren
20-06-2023
Reactie op Noraa

Het mag even duren maar na alle wachtlijsten en onderzoeken blijkt dat ik wel astma heb. Ergens vervelend natuurlijk maar ook fijn dat het duidelijk is en dat ik wat kan doen aan de klachten. Gek want nu pas valt me op hoeveel kleine dingen ik altijd normaal heb gevonden die niet helemaal normaal zijn.  

Ik had alle onderzoeken in het ziekenhuis een negatieve uitslag op mijn astma klachten.

Maar de longarts gaf mij een piekstroom meter mee naar huis en moest s morgens voor en na ventolin de piekstroom meten die verschilde 25% en hieruit bleek dat ik astma met adem disregulatie zonder hyperventilatie had en allergisch voor huisstofmijt.

Na twee jaar een bedrijf ingeschakeld voor naar milieu in mijn werkomgeving te controleren, hier kreeg ik ook onderzoeken met als uitslag geen astma (ook longarts). Gesproken met ziekenhuis maar die verwierp deze stelling en mocht mijn medicijnen niet staken.

Na mijn diagnose twijfelde ik nog vaak als ik benauwd was, is dit astma of aanstelleritis.

En je grenzen bewaken is een van mijn moeilijkste taken , mijn vrouw ziet het eerder dan ik het zelf bemerk die zegt ook vaak rustig aan enzo.

Dus soms erg moeilijk te diagnosticeren, en wat mijn ervaring is een heel leerproces voor je zelf en je omgeving om met de nieuwe situatie om te gaan.

Veel sterkte, kracht groetjes Niels 🪶🪶🪶

Login of registreer om te reageren
14-09-2023

Bij mij is de diagnose zeer traag gekomen.

Sinds mijn 20ste begin ik meer en meer luchtweg infecties op te doen  elk jaar wel eens een bronchitis +  antibiotica en  op latere leeftijd rond mijn 30ste kwam daar vaker een ontstekingsremmer bij  omdat  de infecties langer duurde. Uiteindelijk op mijn 37ste weer een infectie opgelopen door een virus is naar mijn longen gegaan zoals altijd ging niet over zelfs na een stootkuur bleef ik last hebben. Uiteindelijk spiro gehad conclusie astma is na 1.5jaar wat gebeterd na 2x2 oudjes Foster als controlebehandeling momenteel puf ik nog steeds relvar blijf lichte klachten ervaren zoals taai slijm, gekleurd slijm enzovoort ventolin werk niet bij mij nu ben ik bijna 40 en ben nog steeds niet in de buurt van hoe ik voor de diagnose was....

 

 

Grtjes

Login of registreer om te reageren
23-09-2023

Bij mij was het wel een beetje bijzonder. Na een aantal keer hardlopen had ik wat last van de longen en ben dat gaan googlen. Ik kwam toen op inspanningsastma uit en na een aantal weken (wist niet zeker of ik me nou aan het aanstellen was of niet) heb ik toen een afspraak gemaakt bij de huisarts. Dat ging toen online, dus in de beschrijving waar ik de reden aan moest geven had ik 'vermoeden inspanningsastma' neergezet. Huisarts was het met me eens en kreeg meteen Ventolin voorgeschreven. Goed van je dat je heb doorgezet, is soms best lastig.

Login of registreer om te reageren