Heb ik astma?

03-12-2022

Hallo,

Ik ben even benieuwd hoe bij jullie astma is vastgesteld. Als ik erover lees herken ik me in meerdere kenmerken van astma. Ik ben 28 jaar en al vaak bij de huisarts geweest met luchtwegenklachten. In het verleden heb ik 2 keer een meting gehad waarbij bleek dat mijn ademhaling netjes 100% was en dus niet afweek. Vervolgens stopte het onderzoek en werd er gezegd dat er niks aan de hand is. Een keer heb ik een salbutamol pufje meegekregen met de boodschap dat ik wat overgevoelige luchtwegen heb. Dat pufje is inmiddels al over de datum maar heeft soms wel wat geholpen.

Wederom heb ik nu weer veel klachten, afgelopen week griep gehad en ik kan savonds bijna niet ademhalen zonder te hoesten. Ontzettend vermoeiend en vervelend en ik wordt daardoor niet echt beter. Ik ben ook vaker ziek dan anderen en vooral duurt het zoveel langer tot het over is omdat ik veel last van hoesten en kortademigheid heb. Daarnaast merk ik dat ik bij kouder weer en houtkachels ook vaak kortademig ben en last heb van hoesten. In mijn voetbalteam heb ik de bijnaam zeehond en ook op andere plekken maken mensen er grapjes over. Dat vind ik overigens prima maar het zou gewoon zoveel verklaren en fijn zijn als ik er wat aan kan doen. Ik ga zelf merk ik twijfelen en me afvragen of ik me niet aan stel. Vooral ook omdat ik me vervelend voel richting werk als ik lang of vaak ziek ben.. Afgelopen week heb ik gebeld om een afspraak te maken bij de huisarts en de assistente zegt dat het normaal is dat je na een griep nog 3 tot 6 weken hoest en weigert daar een afspraak voor te maken.

Ik ben benieuwd hoe anderen hier naar kijken en wat de ervaringen zijn. Ik heb in ieder geval besloten om na het weekend toch maar weer te bellen en ├ęcht te vragen om het uitgebreid te laten onderzoeken..

Login of registreer om te reageren
03-12-2022

Wat vervelend dat je al zo vaak bij de huisarts bent geweest met luchtwegklachten. En dat je nu weer veel klachten had, en afgelopen week ook nog griep erbij.

Je vraagt hoe astma bij anderen is vastgesteld. Legitieme vraag. Wel is het handig om te weten dat astma een moeilijke diagnose is om te stellen. Zeker door een huisarts. Ook longartsen in een tweedelijns ziekenhuis kunnen er moeite mee hebben, als je met je klachten meer afwijkt dan waarmee de betreffende longarts ervaring heeft.
Als je een vrouw bent, heb je sowieso bij astma of andere (luchtweg)klachten ook nog meer kans dat je onvoldoende serieus wordt genomen. En het uiteindelijk richting "tussen de oren" gaat. Deels door vooroordelen. Deels omdat veel medisch onderzoek gericht is op jonge mannelijke onderzoeksdeelnemers waardoor er een gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam is. Deels een combinatie.
En dan kunnen artsen wat betreft astma ook nog erg van mening verschillen over de definitie van astma. Dus kun je bij de ene arts wel astma hebben. En krijg je alle medicatie mee. Vervolgens krijg je een nieuwe arts die de diagnose bij jou verwerpt. En dus stop je weer met alle medicatie.
Er zijn dus veel mensen die onterecht de diagnose astma hebben en onnodig medicatie gebruiken daarvoor. Dat wil je niet. Omgekeerd hetzelfde. Veel mensen die geen diagnose astma hebben en dus onterecht geen medicatie gebruiken.

Een stevige griep kan er goed inhakken. Voor herstel mag je best een aantal weken uittrekken.

Overgevoelige luchtwegen kan ook. Een luchtwegverwijder zoals salbutamol wordt bij meerdere diagnoses voorgeschreven. Er hoeft dus niet per se sprake te zijn van astma.

Als je blijft twijfelen over wel of geen astma, dan kun je dit met je huisarts bespreken. Zet je vragen vooraf op papier, en stel ze ook echt. Vraag ook waarom hij iets wel of niet nodig vindt, doet of voorschrijft.

Succes!

Login of registreer om te reageren
03-12-2022

Hoi

jouw verhaal is heel herkenbaar voor mij. Geinig ik word ook al jaren zeehond genoemd. Bij de huisarts ook aantal keer geweest in een jaar met hoestklachten. Het kan vanalles anders zijn dat vanzelf over gaat. Wat voor test heb je gedaan? Astma kan aangetoond worden met longfunctie of provocatie test. Bij die laatste wordt gekeken of je overgevoelig reageert op prikkels. Die test kun je ook vragen. Het fijnst is het natuurlijk als je helemaal geen astma hebt. Succes!

Login of registreer om te reageren
07-12-2022

Histamine provocatietest, de normale testen kwam het niet uit en bij die wel al was het ondertussen al wel gediagnostiseerd aan de hand van klachten en familiegeschiedenis

Ik noem mezelf ook zeehond en was dat elke winter. Je kan je huisarts vragen om een verwijzing naar een longarts voor een histamineprovocatietest zodat het juist wordt gediagnostiseerd, of ze moeten het op de praktijk ook kunnen.
3-6 weken hoesten na de griep is wel veelvoorkomend dus daar heeft je huisarts gelijk in, maar op houtkachels reageren zonder astma is niet normaal.

Schrijf alles eens op, houd een dagboekje bij en dan heeft je huisarts ook meer aanknopingspunten

Login of registreer om te reageren
12-12-2022

Dank voor jullie reacties! Ik kwam bij de huisarts (sinds kort een nieuwe) en blijkbaar stond er in mijn dossier dat ik last heb van bronchiale hyperreactiviteit. Wel bijzonder dat dit mij nooit verteld is, maar naar aanleiding daarvan heeft ze me nu doorgestuurd naar een longarts voor verder onderzoek. Ik ben wel opgelucht dat er in ieder geval wat meer is verteld. Ik ging namelijk erg twijfelen aan mezelf. Ik heb nog steeds elke avond hoestbuien dus hopelijk komt er via de longarts meer duidelijkheid en kan ik dan ook evt. Een passend pufje o.i.d. krijgen.

Login of registreer om te reageren