Omgekeerde wereld

07-11-2005 om 14:14 uur

Op mijn zoektocht naar vermakelijk leesvoer voor op het forum kwam ik het volgende bericht tegen.
Ik moest wel even grinniken toen ik de titel las, en had echt zoiets van: dat is nou een goed voorbeeld van de omgekeerde wereld :)

Mens veroorzaakt astma bij kat

Katten die in een smerig huis wonen, kunnen astma krijgen.

Dat katten bij sommige mensen astma kunnen veroorzaken, was al bekend. Maar volgens Schotse dierenartsen werkt het ook andersom, en kunnen menselijke activiteiten de gezondheidstoestand van de poes verslechteren. Dat heeft persbureau Reuters woensdag gemeld.

Stoffig
Volgens de dierenartsen kunnen stoffige huizen een ontsteking verzoorzaken in de longen van katachtigen. Ook sigarettenrook en hoofdroos kunnen deze uitwerking hebben. Bij katten die last hebben van astma, kunnen deze factoren de symptomen verergeren. De dierenartsen, die werkzaam zijn in een dierenziekenhuis in Edinburgh, leggen een direct verband tussen de activiteiten van mensen en het verergeren van astma-aanvallen bij sommige katten.

De vorm van astma die bij katten voorkomt, lijkt sterk op de astma van mensen. Ook bij katachtigen wordt de aandoening veroorzaakt door een sterke vernauwing van de luchtwegen, waardoor benauwdheid, piepen op de borst en hoesten optreden. Net als bij mensen manifesteert astma zich vaak aanvalsgewijs.

Herkennen
Bij katten is het probleem dat de baasjes de ziekte vaak niet herkennen. Een kat met een astma-aanval zit vaak met de borst en buik op de grond, en heeft de voorpoten dan ingetrokken. De hals en kop steken ver naar voren en de kat maakt een schrapend, droog geluid. De eigenaar van de kat denkt in zo'n geval vaak dat het dier een haarbal aan het ophoesten is, en besteedt er verder niet veel aandacht aan.

Maar ook wanneer het baasje wel besluit om naar de dierenarts te gaan, wordt de astma niet altijd gevonden. Tussen de aanvallen door zijn er soms helemaal geen afwijkingen aan de luchtwegen waar te nemen. Een klinisch onderzoek van de dierenarts zal in zo'n geval niets opleveren. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar van het dier de symptomen tijdens een aanval kan herkennen: een verhoogde ademhalingsfrequentie, een geforceerde ademhaling en bijgeluiden bij de ademhaling zijn daar enkele van.

Onderzoek
De Britse dierenartsen hopen een betere manier te vinden om katten met astma te behandelen. Daartoe willen ze kijken of de zieke katten Mycoplasma’s met zich meedragen. Dit zijn bacteriën die bij planten, dieren en mensen verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Mycoplasma's kunnen bij de mens astma veroorzaken.

Om te onderzoeken of dat ook voor katten geldt, zijn de dierenartsen van plan om een uniek experiment te gaan opzetten, waarbij ze vijftig katten zullen onderzoeken op aanwezigheid van de specifieke Mycoplasma-bacterie.

De onderzoekers hebben al ontdekt dat raszuivere, oriëntaalse soorten, zoals bijvoorbeeld Siamese katten, het meest vatbaar zijn voor de ademhalingsziekte.

bron: http://www.planet.nl/planet/show/id=434614/contentid=630491/sc=308326

Login of registreer om te reageren
07-11-2005 om 14:24 uur

en om het verhaal dan maar compleet te maken, ook nog informatie van http://www.uwdierenkliniek.nl/bib-astma.html

ASTMA BIJ DE KAT

INLEIDING
Astma of astmatische bronchitis is een chronische luchtwegaandoening, wel bekend bij mensen. Maar astma komt ook voor bij katten. Net als bij mensen wordt astma veroorzaakt door een hyperreactiviteit van de luchtwegen op stoffen uit de omgeving, zoals pollen, stof, allerlei vormen van luchtvervuiling etc.
Uit onderzoek is gebleken dat ‘kattenastma’ sterke gelijkenis vertoont met astma bij mensen, niet alleen qua klinische symptomen maar ook qua type ontstekingsreactie en de reeds genoemde hyperreactiviteit van de luchtwegen op prikkels die bij ‘normale’ individuen geen luchtweg problemen veroorzaken.
Hoe kunnen we astma herkennen bij katten en is er iets aan te doen?

DE ZIEKTE ASTHMA BIJ DE KAT
Astma wordt gekenmerkt door een drietal veranderingen in de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp). Deze veranderingen bestaan uit een verdikking van de wand (slijmvlies en spierlaagje) van de bronchiën ten gevolge van een ontstekingsreactie, een overproductie van slijm en een spasme van de gladde spieren in de wand van de bronchus (= bronchospasme).
Deze drie veranderingen resulteren tezamen in een sterke vernauwing van de luchtwegen, waardoor benauwdheid, piepen op de borst en hoesten optreden.
Omdat een astma aanval veroorzaakt wordt door een acute allergische reactie, zien we de symptomen meestal aanvalsgewijs optreden. Tussen de aanvallen door is dan ook meestal weinig of niets te merken aan de kat.
Er zijn echter ook katten met astma die een chronische hoest vertonen, in plaats van de episodes van benauwdheid. Voor zover mogelijk kunnen we ook een verminderd uithoudingsvermogen waarnemen bij katten met astma.


LUCHTWEGVERNAUWING

Door de vernauwing van de bronchiën ontstaat benauwdheid. Door de vernauwing is er namelijk simpelweg minder luchtstroom mogelijk. We moeten ons realiseren dat het effect van een geringe vernauwing van de luchtwegen op de klinische symptomen enorm groot kan zijn. Zo leidt een verkleining van de diameter van een luchtweg met 50% tot een 16-voudige vermindering van de hoeveelheid lucht die door deze luchtweg kan stromen!
Dit betekent enerzijds dat betrekkelijke kleine hoeveelheden slijm en een gering samentrekken van de spierwand van de bronchus al leiden tot een aanzienlijke vermindering van de luchtstroom, anderzijds kan een therapie die leidt tot een betrekkelijk geringe toename van de afmetingen van een luchtweg leiden tot een spectaculaire verbetering van de klinische symptomen.


HERKENNING VAN DE SYMPTOMEN

Het blijkt dat veel mensen hoesten en benauwdheid bij de kat niet als zodanig herkennen. Hoesten bij katten lijkt vaak veel op braakneigingen/kokhalzen. Hierdoor denken veel mensen dat de kat een haarbal probeert kwijt raken.
Een kat die hoest neemt vaak een vrij typische houding aan: ze zitten met borst en buik op de grond, met de voorpoten ingetrokken en strekken de hals en kop ver naar voren. De hoest klinkt schrapend en droog.
Door de verminderde luchtstroom door de bronchiën is er met name een probleem bij het uitademen, hetgeen dan ook op geforceerde wijze gebeurt. We kunnen dat herkennen doordat de kat als het ware naperst met de buik bij het uitademen.
In ernstige gevallen kan tijdens een aanval een piepende of fluitende ademhaling gehoord worden en de kat kan zelfs met de bek open ademen en blauwe slijmvliezen vertonen ten gevolge van een zuurstoftekort.

http://www.uwdierenkliniek.nl/_images/okt2005/kat.jpg
Typische houding van een hoestende, benauwde kat


DIAGNOSTIEK

Bij astmatische katten is het mogelijk dat tussen de aanvallen door geen afwijkingen aan de luchtwegen waarneembaar zijn bij een klinisch onderzoek. Uw waarnemingen zijn dus heel belangrijk. Tijdens een aanval zijn er natuurlijk wel afwijkingen waar te nemen, zoals een verhoogde ademhalingsfrequentie, een geforceerde ademhaling en bijgeluiden bij de ademhaling (soms alleen bij het beluisteren van de borstholte met behulp van een stethoscoop mogelijk).
Op een röntgenfoto zien we het beeld van een chronische bronchitis: de wanden van de bronchiën zijn verdikt en daardoor beter te zien, hetgeen een specifiek patroon veroorzaakt (donuts en trambanen) en we zien kleine witte vlekjes ten gevolge van ophopingen van slijm in de bronchiën. Verder is vaak het middenrif afgeplat en door de geforceerde ademhaling en de problemen bij het uitademen zien we mogelijk plekken in de longen waar teveel lucht in de longen zit. Deze plekken worden dan opvallend zwart.
Bij bloedonderzoek kunnen we in veel gevallen een overmaat aan bepaald type ontstekingscellen (eosinofiele granulocyten) zien. Deze cellen worden vaak ook in grote hoeveelheden gevonden in de luchtwegen zelf. Om dat aan te tonen kunnen we een zogenaamde bronchiaalspoeling doen.


THERAPIE

De meest ideale vorm van therapie is het vermijden van contact met de stoffen die de overprikkeling van de luchtwegen veroorzaken (sigarettenrook, sigarenrook, rook en roetdeeltjes uit de open haard, stof, poeders, sprays, etc.). Ik heb ooit een kat gezien die astma kreeg van het nieuwe wollen kleed in huis. De astma was begonnen enkele dagen na aanschaf van het wollen kleed, de kat kreeg telkens een aanval in de ruimte waar het kleed lag en is nooit meer opgetreden nadat het kleed uit huis verwijderd was! Een prachtig voorbeeld natuurlijk, maar helaas is de oorzaak niet altijd zo duidelijk...

In analogie met astma bij de mens, moeten we er vanuit gaan dat ondanks het aanvalsgewijs optreden van symptomen er sprake is van een chronische, blijvende ontsteking van de luchtwegen. De vernauwing van de luchtwegen, waardoor de acute klinische symptomen ontstaan, is het gevolg van deze ontstekingsreactie. De behandeling van astma moet dan ook gericht zijn op het bestrijden van deze chronische ontsteking.
Helaas is het meest aangewezen middel hiervoor prednison. Na een aanvankelijk hoge dosering, dient een lagere onderhoudsdosering gegeven te worden gedurende langere tijd (vaak zelfs levenslang) in de vorm van tabletten (of injecties als het ingeven van tabletten onoverkomelijke problemen oplevert).
Alternatieven in de vorm geïnhaleerde corticosteroïden zijn nog niet als routine beschikbaar in Nederland, maar er wordt gewerkt aan speciale inhalatie maskers voor katten. Het voordeel hiervan is, dat alleen de luchtwegen bloot gesteld worden aan corticosteroïden en dat de rest van het lichaam niet wordt belast met de schadelijke gevolgen ervan.

In gevallen van acute ademnood kan een medicijn gegeven worden die het spasme van de bronchien opheft, doordat het een verslapping van de spieren in de wand van de bronchien veroorzaakt. Deze medicijnen worden aangeduid met de naam beta-2-agonisten. Een voorbeeld van zo’n middel is theofylline of terbutaline. Terbutaline wordt ook door mensen gebruikt bij een astma aanval met behulp van een inhalator. Bij katten lijkt het vooralsnog het meest praktische om terbutaline toe te dienen in de vorm van een injectie. Tijdens een aanval van ademnood is het nu eenmaal niet eenvoudig om een kat te dwingen een stof te inhaleren en het ingeven van een tablet is in een dergelijke situatie ook niet echt ideaal. Elke vorm van stress verergert immers de ademnood en leidt tot gevaarlijke situaties en de kat is al in paniek door het zuurstoftekort en begrijpt natuurlijk niet wat er gebeurt.

In hardnekkige gevallen, bij katten met chronische symptomen waarbij de hierboven genoemde medicijnen onvoldoende effect hebben kan het zinvol zijn om middelen als Cyproheptadine of Cyclosporine te proberen. We moeten deze middelen echt zien als laatste redmiddel; dus alleen gebruiken als hoge doseringen prednison en beta-2-agonisten geen effect (meer) hebben en zeker niet als routine middelen bij ‘kattenastma’.


HOMEOPATHIE

Astma moet gezien worden als een ernstige immuunsysteem afwijking. Het is, zoals we dat noemen in de homeopathie, een diepgaande constitutionele aandoening. Het onderdrukken ervan met prednison heeft mogelijk weer andere ziekten tot gevolg (nog afgezien van de bijwerkingen die de prednison zelf kan veroorzaken). Het zou dan ook veel beter zijn als we de prednison in de kast konden laten staan en in plaats daarvan alle katten met astma homeopathisch konden behandelen. Een zinvolle homeopathische behandeling van astma moet echter een behandeling op constitutioneel niveau zijn. Dat wil zeggen: het gekozen homeopathische geneesmiddel moet passen bij het hele wezen van de patiënt, moet op alle fronten ‘passen’. Als we een dergelijk passend middel kunnen vinden, is dat wat ons betreft de behandeling van eerste keus. Maar helaas is dat niet bij elke kat even eenvoudig en ook niet iedere eigenaar kan het opbrengen om net zo lang te puzzelen tot het juiste middel gevonden is. Daar komt nog bij dat ernstige astma een levensbedreigende benauwdheid kan veroorzaken, zodat we soms toch moeten kiezen voor de reguliere behandeling met prednison.

Login of registreer om te reageren
07-11-2005 om 14:27 uur

ohh wat zielig bij die dieren, ze kunnen het bijna niet duidelijk maken!
liefs susan

Login of registreer om te reageren
07-11-2005 om 14:46 uur

Ik doe vrijwillegerswerk in een dierenasiel en daar heb ik het wel eens gezien.
Het is net zo erg als je je eigen kind ziet vechten om lucht te krijgen.

Rianne

Login of registreer om te reageren
07-11-2005 om 14:55 uur
Reactie op Americo

Ik doe vrijwillegerswerk in een dierenasiel en daar heb ik het wel eens gezien.
Het is net zo erg als je je eigen kind ziet vechten om lucht te krijgen.

Rianne

daar kan ik me wel iets bij voorstellen.  Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het is inderdaad wel zielig voor zo'n dier, die daar zelf ook niets aan kan doen verder, en erg afhankelijk is van ingrijpen van zijn baasje. 

Login of registreer om te reageren
07-11-2005 om 19:47 uur

ziet er bekend uit. mijn kat had het vroeger ook benauwd, alleen lag dat aan zijn hartje. en nu heeft ie pilletjes en is ie toch alweer 10 jaar! mijn liefste!  :s)

Groetjes nina

Login of registreer om te reageren
09-11-2005 om 08:46 uur

hoi,
heb zelf twee katten en gelukkig dus niet allergie's voor ze.
Heel soms hoesten ze dus op die manier, komt niet vaak voor maar af en toe.
Laatst maakte ik een geintje en zei tegen mijn vriend, ben niet de enige hier in huis met astma. Hihihihih kan het dus nog kloppen ook!!!!

                                                                      groetjes  :W

Login of registreer om te reageren
09-11-2005 om 09:11 uur
Reactie op bienie

hoi,
heb zelf twee katten en gelukkig dus niet allergie's voor ze.
Heel soms hoesten ze dus op die manier, komt niet vaak voor maar af en toe.
Laatst maakte ik een geintje en zei tegen mijn vriend, ben niet de enige hier in huis met astma. Hihihihih kan het dus nog kloppen ook!!!!

                                                                      groetjes  :W

jah, ik was toch ook behoorlijk verbaasd om dit bericht tegen te komen, maar zo zie je dat afentoe wat intypen in google totleuke ingen kan leiden :)

Login of registreer om te reageren
09-11-2005 om 12:39 uur

hey
dat is zeker interesant!!!
liefs susan

Login of registreer om te reageren
09-11-2005 om 17:38 uur

Moeten die poezen/katten dan hun baasjes weg doen is de eerste gedachte die er bij mij opkomt hahah.

Login of registreer om te reageren
10-11-2005 om 08:34 uur
Reactie op kaatje

Moeten die poezen/katten dan hun baasjes weg doen is de eerste gedachte die er bij mij opkomt hahah.

In mijn gedachte zie ik het baasje al buiten staan en op de deur bonken... ;D

Login of registreer om te reageren