Verschil in metingen

22-09-2023 om 10:17 uur

Hallo, gisteren ben ik op onderzoek geweest bij t fonds voor beroepsziekten voor mijn blootstelling aan formaldehyde op mijn werk... 

Nu viel het mij op dat hun metingen beter waren dan bij de de longarts terwijl ik 1 week totaal geen astma medicatie heb mogen genomen zou ik denken ik ga slechter blazen.

De uitlokkingstest was positief na 4mg histamine blies ik 24 procent slechter

Maar bij de spirometrie  was mijn longfunctie volkomen normaal zei de longarts van beroepsziekten en had zelfs een TIFF index van 73 dat is 5 hoger dan t beste resultaat van bij mijn longarts nu het viel me op dat de verpleger me minder lang liet persen bij het uitblazen tov bij de longarts. Daarom dat mijn TF index wss hoger was maar wat is nu de correcte manier van meten ???  

 

Login of registreer om te reageren
22-09-2023 om 11:15 uur

Hoi Pukkie,

Ik ben geen arts, heb wel vaak zelf spirometrie geblazen. Voor zover ik begrepen heb is het bij astma zo dat je uitslagen van spirometrie kunnen wisselen afhankelijk van hoe de luchtwegvernauwing is op dat moment (en dat is soms anders dan hoe het afgelopen dagen voelt). En naar mijn idee geldt voor de blaastest altijd zover mogelijk in en zo ver en hard mogelijk uit. Zo blaas je altijd hetzelfde en krijgen de verschillende waardes een betekenis die je onderling kan vergelijken. 

Login of registreer om te reageren