vraagje

05-05-2023 om 14:33 uur

door dit mooie forum ben ik ook eens gaan kijken naar mijn eigen situatie, er is altijd gezegd je hebt een moeilijk te bestrijden vorm van astma, maar de uitslagen van de blaastesten zeiden mij niet zoveel, je hebt het benauwd of je hebt  het meer benauwd zo dacht ik erover

maar door dit forum kom ik heel veel  "technische "gegevens over deze blaastesten tegen en dankzij google probeer ik er achter te komen wat dat allemaal betekent

ik dacht nu ook wat  dit betekent voor mij; maar waarom geen gebruik maken van de expertise van onze groep? jullie hebben daar meer ervaring mee als ik ( al leer ik wel elke dag bij)

Mijn vraag aan jullie is hoe moet ik onderstaande gegevens interpreteren? deze  gegevens zijn van 30-1-2023 en ik plaats   dit eerst op crew forum, maar ik heb er geen  bezwaar tegen om dit op het openbare gedeelte te plaatsen; jullie advies hierin is leidend

Aanvullend onderzoek:

 

Spirometrie: (gewicht: 70,7kg)

LLN Pre Pred

VCmax 2,19L 42 %

FEV1 0,96L 26 %

FEV1/VC 62 % 44 %

 

Longfunctie interpretatie:

Spirometrie toont een zeer ernstige bronchusobstructie en de vitale capaciteit is verlaagd.

 

 

Conclusie: recent behandeld voor een exacerbatie. COPD GOLD IV bij astma.

Login of registreer om te reageren
Moderator
05-05-2023 om 16:28 uur

Hi Jaap

Is deze vraag voor ons bedoeld?

Login of registreer om te reageren
05-05-2023 om 19:07 uur

ja als je mij duidelijkheid kan geven wat dit alles betekent dan graag, ik gebruik geen zuurstof ( nog niet)

Login of registreer om te reageren
Moderator
07-05-2023 om 09:40 uur

Hoi Joop, het is mij geloof ik al 10 x uitgelegd, door mijn longarts en door mijn fysiotherapeut! En elke keer denk ik dat ik het snap, maar vervolgens slipt het weer uit mijn hersenen! Ik houd me gewoon vast aan de FEV1, het percentage dat ik kan hard uitblazen. Bij mij was dat 36% de laatste keer in Groningen, mét gebruik van een kortwerkende luchtwegverwijder die ik eigenlijk nooit gebruik. Al die andere waardes vergeet ik gewoon maar voor het gemak ☺️. Succes met je zoektocht!

Login of registreer om te reageren
08-05-2023 om 11:06 uur

Ook ik let eigenlijk alleen op de fev1, de rest is toch erg ingewikkeld om uit te leggen, de fev1/vc is ook belangrijk maar uitleggen lukt mij niet, dit valt wel op te zoeken via Google.

Wat ik zo lees is dat je schrijft dat je astma hebt maar er staat toch echt dat je copd fase 4 hebt icm met astma,dit noemen ze ook wel acos begrijp ik, al heeft bij mij nog nooit een longarts deze naam gebruikt, ik heb ook copd en astma. 

Je hebt nog 26 % fev1, dan behoor je indd tot fase 4, dit kan na een exacerbatie nog wat opknappen want herstel duurt erg lang .

Ik begrijp dat je niet wist dat je copd had? Dit vind ik wel erg vreemd dat een arts je dit niet verder uitlegt eerlijk gezegd.

Zelfs bij copd fase 4 hoeft er niet altijd zuurstof te komen, dit heeft ook weer te maken met diffusie en de snelheid waar zuurstof wordt afgegeven aan het bloed.

Sterkte en succes 🍀

 

Login of registreer om te reageren