Long nodus 3d scan

24-01-2023 om 07:53 uur

Bij toeval is er bij CT scan zonder contrastvloeistof een long nodus ontdekt van 7 mm. Advies radioloog follow up 3 maanden. Mijn vraag is of ik dan het beste voor een 3d scan kan gaan. Zo ja, welke ziekenhuizen beschikken over 3d scan en wordt dat vergoed door de basisverzekering?

Login of registreer om te reageren
24-01-2023 om 08:56 uur

Beste Damrya,

Er is eerder een vraag gesteld aan een longarts over long nodus. Dit is wat hij er o.a. over schreef:

Het gebeurt heel vaak dat wanneer er om een andere reden een CT wordt gemaakt er bij toeval kleine plekjes in de longen van enkele mm gevonden worden. Dit is bijna altijd onschuldig, maar om dit zeker te weten moeten daar wel controle CT's van worden gemaakt om te kijken of de plekjes niet groeien. We gebruiken hiervoor de Amerikaanse richtlijnen, die zijn namelijk erg zorgvuldig. Meestal kom je uit om controle CT's a 3 of 6 maanden en dat gedurende 1 tot 2 jaar. Deze controles moeten gebeuren door een longarts.

De longarts is degene die beslist wat voor scan er gemaakt moet worden. Voor zover wij weten wordt een scan, aangevraagd door een specialist, vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag het voor alle zekerheid even na bij je eigen zorgverzekeraar, ook wat dit betekent voor je eigen risico.

Met vriendelijke groet,
Advieslijn

Login of registreer om te reageren
25-01-2023 om 20:01 uur

Beste Damyra,

Allereerst sterkte! Deze onzekerheid is zeker niet leuk.

Een CT-scan is per definitie een 3D-scan. Elk Nederlands ziekenhuis heeft normaal een CT-scanner en volgens de advieslijn is een CT-scan de standaard follow-up. Ik zou dus gewoon gaan naar een ziekenhuis dat je vertrouwt.

Het beste,
Tamia

Login of registreer om te reageren