vloerbedekking beter dan laminaat/vinyl??

27-10-2008 om 09:40 uur

Volgend jaar gaan wij een nieuw huis laten bouwen en omdat we nu boven overal vloerbedekking hebben leek het ons beter om in het nieuwe huis boven overal laminaat of vinyl te laten leggen ivm de (zware) astma van onze Louise.
Nu hebben we gisteren gehoord dat Desso (een vloerbedekkingspecialist) samen met het astmafonds (?) onderzocht zou hebben dat vloerbedekking beter is dan laminaat of vinyl omdat het stof niet vrij komt in vloerbedekking.

Is hier wat meer bekend over of is dit een fabel??

Alvast bedankt voor het meedenken!

groetjes van Gerda (mv Louise 08-09-2002 en Falko 03-02-2006)

Login of registreer om te reageren
27-10-2008 om 10:13 uur

Dag Gerda,

Bij de huisstofmijtenbestrijding is de keuze van de vloer(bedekking) heel belangrijk.
Het Astma Fonds adviseert een gladde, met vocht afneembare vloer. Gladde vloeren zijn beter schoon te houden dan tapijt. Daardoor zijn er minder mijten. Stof lijkt er meer te zijn, maar dat is makkelijk schoon te maken met geïmpregneerde wisdoeken (Swiffer) oftewel stofbindend schoonmaken. Bij stofzuigen zorgen voor een goed uitblaasfilter!

Geschikte vloerbedekking :Parket, laminaat, gelakt kurk, zeil, plavuizen, marmoleum.
Zie onze website:
http://www.astmafonds.nl/content.jsp?objectid=183

Grindvloeren met een open structuur houden vrijwel onzichtbaar stof en vuil vast. Een grindvloer kan wel 'verzegeld' worden; dwz. een lak- of kunststoflaag aanbrengen, waardoor er sprake is van een glad oppervlak. Voor mensen met astma  is dus een 'verzegelde' grindvloer (glad) aan te bevelen.

Een laminaatvloer kan formaldehyde afgeven. Zeker het eerste halfjaar kan dat een gezondheidsrisico betekenen voor mensen die daar extra gevoelig voor zijn.
Advies: neem een paar planken mee naar huis en leg ze in de slaapkamer om te zien of ze een reactie geven.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
27-10-2008 om 10:23 uur

Bedankt voor de snelle antwoorden. Voor jullie als advieslijn zou ik willen vragen om te kijken hoe Desso dit beschrijft (zie link van Neo). Ook waren de verkopers van de winkel waar wij gisteren waren echt overtuigd en werden wij er zelfs door in verwarring gebracht maar het blijkt dus echt het beste te zijn om een gladde vloer te nemen. MIsschien een idee om deze verwarring uit de wereld te helpen?

nogmaals bedankt!

Login of registreer om te reageren