Atypische dubbele longontsteking - Beantwoord -

03-04-2024 om 10:59 uur

Hoi,

Bij mijn zus bestaat een vermoeden op een atypische dubbele longontsteking. Echter na 4 antibioticakuren (ook tijdelijke opname van twee dagen), nauwelijks verbetering. De ontstekingswaarden zijn vrij laag (20).

Mijn vraag is, kan het met zo'n lage ontstekingswaarden nog wel een ontsteking zijn? Kan het zo zijn, dat het 'hoogtepunt' van de ontsteking voorbij is (waardoor lagere ontstekingswaarden) maar dat de effecten van de ontsteking nog lang aan blijven houden (de klachten)? Ze heeft een aanhoudende prikkelhoest (eerst droge hoest, nu met meer wit slijm), is benauwd en vermoeid (mss ook door alle antibiotica?) Kan bijna niet praten, want dan moet ze hoesten.

Er is sputum op kweek gezet en verder bloedonderzoek gedaan om op zoek te gaan naar de verwekker, maar maak mij grote zorgen.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-04-2024 om 17:56 uur

Beste Sandra008

Dank je wel voor je vraag. Ik vrees alleen dat de vraag moeilijk te beantwoorden is. Ik snap je twijfels heel goed, normaal gaat een longontsteking inderdaad gepaard met hogere ontstekingswaarden, maar misschien is het hoogtepunt ook wel geweest van bijvoorbeeld een bacterie (die je met antibiotica behandelt) maar dat onderliggend nog een virus een rol speelt. Dat blijft vaak ook voor de artsen lastig in te schatten. Sputumkweken en virus onderzoek leveren vaak maar in de helft van de gevallen iets op. 

Een 'dubbele longontsteking' betekent dat er zowel links als rechts afwijkingen werden gezien op de foto. Het geeft niet de ernst van de longontsteking weer: het kan betekenen dat er beiderzijds maar enkele kleine streepjes te zien waren geweest en dan was het dus maar een milde longontsteking, maar het kan ook betekenen dat er aan beide kanten een forse longontsteking werd gezien ('infiltraten' of 'consolidaties'). Het kan verhelderend zijn om de arts te vragen wat er in het geval van je zus op de foto werd gezien. 

Een 'atypische' longontsteking is een term die nog vaak gebruikt wordt, maar eigenlijk wat verouderd is. Met die term worden officieel bepaalde verwekkers bedoeld die minder vaak voorkomen. Maar in praktijk wordt de term vaak gebruikt voor een longontsteking met een minder typisch beloop (zoals bijvb lagere ontstekingswaarden). De puristen in het vak willen de term vanwege deze verwarring liever niet meer gebruiken. 

Hoe het nu verder met je zus moet: in principe zou het geleidelijk beter moeten gaan als de bacterien/virussen zijn bestreden. In alle andere gevallen blijft het goed dat je zus zich blijft melden bij de verantwoordelijke dokter (huisarts of longarts). Bespreek duidelijk met de artsen waar je je zorgen om maakt, dan kunnen ze daar ook het beste antwoord op geven of ze daar wel of niet rekening mee houden. 

Login of registreer om te reageren
04-04-2024 om 18:03 uur

Hoi,

Ik herken wel eea in je verhaal van je zus!

Ik kreeg begin februari een dubbele (ook atypische) longontsteking (mycoplasma werd gedacht) en kreeg een AB kuur (augmentin). Na een week waren ontstekingswaarde laag. Maar ik bleef hoesten, zo benauwd en erg ziek gevoel. Twee x op de SEH geweest. Allerlei onderzoeken gehad zoals een CT.

Conclusie: bronchiolitis. Deze was zelfs na een paar weken weer verergerd (hoe dan?!). Toch weer AB (ondanks lage ontstekingswaarde maar ik had een temp van 37,8 dus voor de zekerheid doxy en stootkuur prednison. (Prednison had ik ook al voor de derde keer!)

Nu na 8 weken ben ik redelijk opgeknapt. 9 weken ziek van het werk, as maandag hoop ik weer langzaam te beginnen.

Ik denk dat ik een virus te pakken had; wat een longontsteking veroorzaakte maar dat het virus nadien nog weken duurde… weet helemaal niet of dat kan. Of ik had een mycoplasma en bronchiolitis tegelijk…als dat mogelijk is?

Nooit last van m’n longen gehad. Rook niet. Zelden ziek. Ik vond het heel heftig. 

Ik weet wel dat er veel mensen om me heen zijn met longproblemen. Dit zeiden ze ook op de SEH. Hardnekkig(e) virus(sen) / bacteriën? 

Komt goed met je zus, heel veel sterkte.

(Zie net dat de longarts al een antwoord heeft gegeven)

Login of registreer om te reageren