inspanningsastma en duiken

05-11-2005 om 16:27 uur Gesloten

Goede middag,
Om met de deur in huis te vallen, kan je duiken met inspanningsastma (medisch bewezen).
Ik duik nu een jaartje en heb 22 duiken achter de rug en nog nooit last gehad van mijn aandoening onder water.
Bij mijn jaarlijks longonderzoek wordt me nu afgeraden om te duiken, de dokter wil zelfs mijn attest niet tekenen. Volgens hem heb ik 1 kans op 300 om onder water iets voor te hebben.
Mijn vraag is dan ook : hoeveel kans heb ik om dat boven water te krijgen ? Ik heb nog nooit een echte aanval gehad.
een radeloze duikster   :?

De reacties zijn gesloten.
06-11-2005 om 22:47 uur

Lastig, maar inderdaad worden astmamensen afgeraden te duiken. Ik heb het zelf nooit gedaan, dus kan er verder weinig over zeggen. Ik kan je alleen mijn eigen ervaring vertellen met sport. Ik heb zelf ook erg last van inspanningastma, maar ben toch actief met zeilen, badminton, squash, streetdance, zwemmen en soms hardlopen.

Mijn motto is om niets te laten vanwege astma. Bij zeilen kan ik het wel eens benaud krijgen bij verkkeerde weersomstandigheden in combinatie met harde wind en stevig werken. Door ervaring weet ik nu mijn eigen grenzen, grenzen die ik zeker moet stellen omdat ik als schipper eindverantwoordelijke ben voor een verder onervaren bemanning. Ik denk dat je voor jezelf die grenzen ook moet weten, bijvoorbeeld wie duikt er met je mee? duik je in een zwembad of in buitenwater? Hoe snel kan je medicijnen innnemen als er wat misgaat?

Hoe komt het dat je inspanningsastma hebt maar nog nooit een aanval hebt gehad? Neem de tijd om je eigen grenzen te leren kennen, mss dat zelfs duiken dan mogelijk blijft. Ik zeil bijvoorbeeld slechts dagtochten met kindern aan boord, omdat een hele kampweek met bivak in d eopen lucht te veel eist en 1 dag vooruitkijken wat astma betreft nog redelijk te doen is. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, al zal je voor echte antwoorden bij anderen moeten zijn.
Succes!
Lidewij

06-11-2005 om 23:27 uur

Bedankt voor je antwoord Lidewij
Ik heb nog nooit een echte aanval gehad. Als ik weet dat ik een zware inspanning moet doen neem ik vooraf een puff (duovent). Mijn inspanningsastma is door de longarts bevestigd.
Bij het duiken heb ik mezelf ook beperkingen opgelegd.
Zo weinig mogelijk stress (in redelijk helder water duiken), geen al te koud water, zo weinig mogelijk stroming.... Al deze zaken zijn realiseerbaar bij het duiken. Ik duik steeds met iemand die reeds veel ervaring heeft en toch enkele brevetten op zak heeft. Wat mijn medicatie betreft, die heb ik mee onder water in een kokertje, zodat ik kan puffen als ik aan het wateroppervlak ben.
Maar zolang de dokter mijn attest niet wil tekenen kan ik niet meer duiken.
Groetjes

Yolanda

Zorgprofessional
07-11-2005 om 18:58 uur

Beste Dandiv

Het leven is vol risiko's. Als ik straks naar huis ga kan ik overeden worden. Toch ga ik de straat op omdat ik mijn brood wil verdienen en ook niet de hele dag binnen wil zitten.

Duiken is een sport met risiko's. Dat geldt ook voor parachutespringen en bungy jumping. Ik weet niet hoe vaak er ongelukken optreden bij het duiken, wel in grote lijnen wat er kan gebeuren. Het duigcentrum in den Helder weet daar wel alles van. Als jer voor kiest toch te duiken loop je bewust een risiko.

Bij mensen met astma kunnen koude, koude lucht en inspanning leiden tot benauwdheidsklachten en luchtwegvernauwing. Dat kaj vooral optreden na contact met iest waar je allergisch voor bent of bij een verkoudheid. Gebeurt dat op grote diepte, dan kun je niet snel naar boven, dat moet geleidelijk in fasen, dus kun je niet snel een pufje nemen. De kans dat dat bij jou gebeurt kan ik niet inschatten, dat hangt af van de ernst van het astma en de longfunctiegegevens, maar in het algemeen is duiken om de genoemde redenen af te raden. Het Duikcentrum in den Helder zullen dus nooit iemand met astma goedkeuren voor professionele duikactiviteiten.

Als de arts het risiko te hoog vindt zal hij je niet goedkeuren, immers, als er wel wat gebeurt is hij mede verantwoordelijk. Misschien kun je een ander vinden die het wil doen, eerlijk gezegd wil ik zo'n risiko ook liever niet nemen. Kortom, niet alleen jij loopt eeen risiiko, de arts ook en waarom zou hij dat doen in deze tijden van claims, klachten e andere narigheden waar we als arts bijna dagelijks mee te maken hebben. Geloof me, dat risiko wil je arts liever niet nemen.

Succes,

Frans

07-11-2005 om 19:09 uur

Bedankt Frans,

Voor je oprechte mening, toch zal ik nog eens bij een andere dokter zijn mening vragen.
Ik wacht nog even af vooraleer een beslissing te nemen (al dan niet blijven duiken).
Want zoals je zelf zegt, alles houdt een risico in, als je elke dag de baan op moet met de auto is de kans om iets voor te hebben ook heel groot.
Ik laat nog wel iets weten via deze weg.

Yolanda

08-11-2005 om 11:26 uur

Dank je voor je reactie,

dus een tweede opinie lijkt toch zinvol

Yolanda

Zorgprofessional
09-11-2005 om 14:46 uur

Beste Yolanda

Ik heb de richtlijnen nog eens nagekeken voor je. In Nederland wordt vooral gerefereerd aan de richtlijn van de engelsen. Die is gepubliceerd in 2003, een prachtig overzicht over alles wat met longen en duiken te maken heeft.

Thorax. 2003 Jan;58(1):3-13.
British Thoracic Society Fitness to Dive Group, Subgroup of the British Thoracic Society Standards of Care Committee.

te vinden op
http://thorax.bmjjournals.com/cgi/content/full/58/1/3

Daar worden strenge eisen gesteld bij astma,onder andere:
1. Geen klachten van het astma, geen ventolin nodig de laatste dagen
2. Volstrekt normale longfunctie
3. Geen overgevoelige luchtwegen (bv klachten bij koude lucht en inspanning)

Als dit van toepassing is op jouw astma dan kun je dus wel goedgekeurd worden.

Succes

14-12-2005 om 21:38 uur

Hai dandiv,

Ik heb nog niet zo lang geleden dit forum ontdekt, dus beetje een late reactie op jouw berichtje.
Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten en geen persoon is het zelfde, maar duiken brengt grote risico's met zich mee.
Ik heb tot een jaar geleden vrij veel gedoken, ik wist toen nog niet dat ik astma had. Ik maakte na 4 maanden weer eens een duik, gelukkig met instructeur. We waren niet heel diep (12 meter) en nog niet zo lang onder water. Ik was een beetje moeilijk aan het doen met mijn masker, maar bleef rustig, vind duiken ook niet eng, maar juist super gaaf. Tot dat ik opeens geen adem meer kon halen. Toen raakte ik dus wel in paniek. De instructeur zag dat, zag dat ik mijn ogen opensperde en wist toen dit is foute boel. We hebben een noodopstijging gemaakt en gelukkig was er verder niets aan de hand. Daarna heb ik nog heerlijk gedoken, geen problemen meer gehad.
4 maanden daarvoor had ik gedoken in grotten en ik ben ook meerdere malen op 30 meter diepte geweest.
Sinds een half jaar weet ik dat ik astma heb en dat de kans groot is dat ik daar toen last van heb gehad. Moet er toch niet aan denken dat het in de grotten was gebeurd of op 30 meter diepte....

Ik vind duiken echt geweldig, maar het risico wil ik niet meer nemen.

Succes en als je nog eens gaat/mag duiken dan wens ik je heel veel plezier!
Groetjes, VV

22-12-2005 om 14:25 uur

Hallo, ik heb geen inspanningsastma maar COPD/ astma. Voor mijn zwangerschappen (bijna 4 jaar geleden) dook ik regelmatig. Ook als ik het benauwd had en moiest hoesten. (Kan gewoon onder water) Duiken hoeft niet diep te gebeuren. Tot 10 meter zie je het meest van de omgeving. Bij mij hielp het ook nog eens tegen de benauwdheid omdat ik sterk reageer op luchtvervuiling. Onder water heb je in je fles schone lucht beschikbaar. Daarnaast kun je gaan hyperventileren als je het benauwd hebt. Omdat dan je bril volloopt met water heb je dit meteen door en kun je na het klaren goed ademen. Duiken hoeft dus niet slecht te wezen als je je bewust bent van de risico's en mogelijkheden.