Snelle hartslag van luchtwegverwijder

31-03-2017 om 16:54 uur

Geachte heer, mevrouw,

Ik gebruik al jaren Symbicort. Op zich heeft het altijd goed gewerkt, alleen heb ik sinds enige tijd ontdekt dat mijn hartslag snel is geworden. Soms wel hoger dan 100 in rust. Ik kreeg hier ook last van.

Mijn huisarts heeft een bètablokker (propranolol) voorgeschreven om de hartslag te temperen, en dat lukt goed met dit medicijn.

Het probleem is dat één van de bijwerkingen van propranolol juist weer benauwdheid is. Bovendien is het eigenlijk niet goed om een medicijn te gebruiken om de bijwerking van een ander medicijn tegen te gaan.

Nu heb ik me op internet wat verdiept in astmamedicatie en ben tot de ontdekking gekomen dat een hoge hartslag (tachycardie) vooral voorkomt bij luchtwegverwijders en niet bij de ontstekingsremmers.

Mijn allergoloog heeft daarom voorgesteld Pulmicort, dus alleen een ontstekingsremmer, te gaan gebruiken. Ik gebruik dit nu een tijdje. Alleen merk dat ik het wel benauwder heb dan toen ik nog Symbicort gebruikte. Ik ben daarom toch op zoek naar een (liefst langdurige) luchtwegverwijder die ik ernaast kan gebruiken. Nu vroeg ik me af; zijn er ook type luchtwegverwijders die geen snelle hartslag tot gevolg hebben? Bij de meeste luchtwegverwijders of combinatieinhalators is dit toch één op de 100 en blijkbaar ben ik er gevoelig voor.

Dat is mijn vraag. Ik zou erg geholpen zijn als ik een oplossing kan vinden.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Coen Teeuwen

Login of registreer om te reageren
01-04-2017 om 08:02 uur

Hoi Coen,
Ik slik al jaren een betablokker (Carvedilol) vanwege hoge bloeddruk, geen last van benauwdheid, maar wel als ik intensief sportte, dan liep ik "tegen een muur".
Ik had Foradil, daar kon ik niet tegen, kreeg het er juist benauwd van.
Dokter schreef toen Serevent voor en dat gaat prima.
Een enkele keer moet ik Ventolin inhaleren (200mcg) en dan voel ik mijn hartslag iets versnellen, maar bij meting blijkt hij dan onder de 90 te blijven.
In jouw geval is het dan ook misschien beter als je geen combimedicijnen gebruikt (ontst. remmer/luchtwegverwijder) maar beide apart, zodat je weet waar je op reageert.

Login of registreer om te reageren
01-04-2017 om 09:30 uur

Luchtwegverwijders als atrovent (kortwerkend), eklira en spiriva (langwerkend) hebben die bijwerkingen minder.

Login of registreer om te reageren
01-04-2017 om 13:13 uur

@CWTeeuwen
Merkwaardig dat de Symbicort pas na lange tijd bijwerkingen gaf. Zelf had ik een hartslag van 100 in rust en hartritmestoornissen door hyperthyroïde, waarvoor de cardioloog (ingeschakeld door de internist) propanolol voorschreef. Naast mijn COPD dus extra benauwd door de propanolol, al was dat niet zo erg. Voor de COPD schreef mijn huisarts Spiriva (Tiotropium) voor, een luchtwegverwijderaar die goed werkt en bij mij geen enkele bijwerking heeft. Misschien de moeite waard om aan uw longarts voor te stellen. Misschien ook even een bloedprikje om eventuele andere oorzaken voor de snelle hartslag uit te sluiten. Het valt me op dat elke specialist alleen zijn eigen specialiteit behandelt en niet altijd rekening houdt met medicamenten voor andere kwalen. Zelf vragen stellen is altijd gunstig, waarbij de huisarts meestal de enige is die het totaaloverzicht heeft.

Login of registreer om te reageren
01-04-2017 om 13:52 uur

luchtwegverwijderaar? Toch niet te hopen.. ;) ;) ;)

Login of registreer om te reageren
01-04-2017 om 19:35 uur
Reactie op Stefanie

luchtwegverwijderaar? Toch niet te hopen.. ;) ;) ;)

@Stefanie
Nu begrijp ik eindelijk waarom de ijsboer me zo raar aankeek toen ik om een kilo bevroren H2O met slagroom vroeg.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
05-04-2017 om 13:16 uur

Beste Coen.
De basis van de behandeling van astma is een ontstekingsremmer. Alleen pulmicort is een goede optie. Als je daar niet mee uitkomt dat moet er een luchtwegverwijder bij. Het valt dan te overwegen een andere combicatie preparaat dan symbicort te proberen. Bijvoorbeeld foster. De dosis van de luchtwegverwijder is dan wat minder waardoor er mogelijk een minder snelle hartslag is. Een ontstekingremmer in combinatie met spiriva is ook een prima voorstel. Nadeel is dat je dan 2 losse pufjes hebt. Het is de moeite waard wat inhalatie medicatie uit te proberen zodat het goed werkt met zo weining mogelijk bijwerkingen. Dat heeft zeker de voorkeur boven de bijwerkingen van medicatie weer met andere medicatie te bestrijden.

Login of registreer om te reageren
08-04-2017 om 15:32 uur

Beste meneer van Wolferen,

Bedankt voor uw reactie. Ik ga zeker uw voorstel uitproberen. Na overleg met mijn allergoloog.

Met vriendelijke groet

Login of registreer om te reageren
08-04-2017 om 15:37 uur

Iedereen bedankt voor jullie reactie. Ik ga de mogelijkheden even op een rijtje zetten en overleggen met mijn allergoloog.

Login of registreer om te reageren