Twijfel over diagnose - Beantwoord -

03-02-2024 om 10:27 uur

Zo'n 3 maanden geleden werd ik verkouden. Ik had een hele schorre stem en een benauwde hoest. Het slijm kreeg ik niet opgehoest en voelde het heen en weer schieten. Het sloot mijn luchtpijp af waardoor ik bijna geen adem kreeg. Met gierende inademing snakte ik naar lucht. Doodeng!

De ha opperde, na de 3de keer dat ik langskwam, om een longtest uit te voeren. De diagnose was astma omdat ik met de medicatie, onderdeel van de test, beter scoorde.

Ik ben 63 heb tot 18 maanden geleden onafgebroken gerookt. Heb nu Foster inhaler en Beclometason neusspray. Het gaat een stuk beter nu maar toch is het slijm nog steeds taai en heb ik af en toe het gevoel dat ik er in stik. Ik heb gevraagd of er geen verder onderzoek moet plaatsvinden om te zien wat dan de astma geeft, maar dit is niet nodig. Nu twijfel ik of de diagnose wel juist is.

Login of registreer om te reageren
03-02-2024 om 23:33 uur

Ik ben geen arts en kan er uiteraard niet over oordelen. Maar begrijp je twijfel wel. Uit je verhaal; de leeftijd, klachten, en het altijd hebben gerookt, klinkt meer als copd. Maar nogmaals ik kan daar niet over oordelen, maar begrijp je twijfel. 

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
05-02-2024 om 10:21 uur

Beste @ntje

Het verschil tussen COPD en astma kan best lastig zijn, niet alleen voor een huisarts maar ook voor een longarts. Beide ziektes gaan gepaard met vernauwde luchtwegen. Over het algemeen is astma een diagnose die op wat jongere leeftijd wordt vastgesteld. COPD komt meer voor bij rokers. Sommige mensen kunnen ook zowel COPD als astma hebben.  Omdat de ziektes veel op elkaar lijken, werd vroeger de verzamelterm CARA gebruikt, misschien ken je die term nog. Er zijn subtiele verschillen in de behandelingen voor COPD of astma, maar de basis met inhalatiemedicijnen is vaak het zelfde. Bespreek de onzekerheid met de huisarts; maar het zal waarschijnlijk weinig invloed hebben op de behandeling. 

Het stikkende gevoel bij slijm in de keel is iets afschuwelijks om mee te maken. Gelukkig slaat de medicatie wel al een beetje aan. Slijm is een heel moeilijke klacht omdat er weinig medicijnen voor zijn. Een slijm oplosmiddel (fluimicil) helpt maar bij ongeveer de helft van de mensen. De inhalatiemedicijnen kunnen de luchtweg een beetje breder maken waardoor ophoesten beter gaat. 

De bron van het slijm bevindt zich meestal in de bijholtes die zich in het neusgebied bevinden. Vooral bij astma komt dat vaak voor. Ik kan mij voorstellen dat vanwege deze reden, je huisarts in eerste instantie aan astma heeft gedacht. Gelukkig heeft de huisarts een neusspray voorgeschreven. Een goede behandeling van de neus zorgt dat er uiteindelijk minder slijm in de keel terecht komt. Mijn advies zou zijn om deze neusspray goed te blijven gebruiken. 

 

 

Login of registreer om te reageren