Wisselen van inhalatiemedicijn - Beantwoord -

07-05-2024 om 12:15 uur

Medio januari dit jaar wijzigde de apotheek "mijn" Foster voor het medicijn van Viatris (zou dezelfde werkzaamheid hebben). Kreeg bijwerkingen + achteruitgang in conditie, tot dubbele longontsteking begin maart, waarvoor ziekenhuisopname. Was zelf niet op de hoogte van de reeds bekende problemen rond Viatris. Causaliteit valt uiteraard niet aan te tonen. Inmiddels heb ik (zelf betaalde) Foster terug en herstel weer. In Longfonds Nieuws ( 11 januari 2024) las ik over een akkoord met artsen, apothekers en zorgverzekeraars om maximaal een keer in de vier jaar te wisselen van inhalatiemedicijnen. Mijn zorgverzekeraar (UMC ZV) zegt dat dat niet van toepassing is omdat het patent van Foster verlopen is. En dus krijg ik bij het herhaalrecept over 2 maanden alleen hun preferente medicijn (geen Viatris) vergoed. Dan moet ik dus opnieuw proberen of ik daar goed op reageer. Klopt dit verhaal?

Login of registreer om te reageren
Moderator
07-05-2024 om 22:25 uur

Beste G.Pz. Sinnema,

Wat vervelend dat uw medicijnwissel bijwerkingen met zich meebracht en mogelijk een achteruitgang in conditie veroorzaakt heeft. Het kan even duren voordat een van onze deskundigen cq de Longfonds Advieslijn uw vraag beantwoordt. Mogelijk heeft u dit inmiddels ook gezien, maar hier vindt u alvast meer informatie: https://www.longfonds.nl/medicijnwissel en https://www.longfonds.nl/nieuws/veel-ongewenste-medicijnwissels#:~:text=In%20september%202023%20zijn%20afspraken,peiling%20die%20Longfonds%20heeft%20uitgezet.

 

Login of registreer om te reageren
08-05-2024 om 09:02 uur

Beste G.Pz. Sinnema,

Heel vervelend dat u deze moeilijkheden ervaart met de medicijnwisseling. Het is bij ons bekend dat er veel ongewenste medicijnwissels zijn. Hierover kunt u meer informatie vinden op onze website Veel ongewenste medicijnwissels | Longfonds.

Er is hier sprake van het preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars vaak een voorkeur hebben voor een bepaald merk van een geneesmiddel. Dit kan inderdaad tot situaties leiden waarin patiënten gedwongen worden over te stappen op een ander merk. 

De zorgverzekeraar kiest vaak voor het goedkoopste medicijn en vergoedt alleen dat specifieke geneesmiddel. In principe wordt aangeraden het vervangende middel te proberen voor ongeveer 2 weken. Mocht u (veel) verschil merken met uw vorige medicijn dan kunt u dit met uw arts bespreken. Samen kunt u dan kijken naar de mogelijkheden. Als u niet wil starten met het nieuwe medicijn en zich zorgen maakt, ga dan direct met uw (huis)arts in gesprek. Schrijft uw (huis)arts om medische redenen een ander (duurder) medicijn voor, dan zal de zorgverzekeraar het medicijn meestal (gedeeltelijk) vergoeden. Uw arts moet dan Medische Noodzaak (MN) aan het recept toevoegen. Zie voor meer informatie: Longmedicijnen | Longfonds (kijk onder Medische Noodzaak).

Er zijn vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt m.b.t. het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen. Op onze website kunt u daar meer over lezen: Nieuwe afspraken voorkomen het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen | Longfonds.

Mocht u n.a.v. deze informatie nog vragen hebben, belt u dan gerust met de Advieslijn, 033-4341212.

Met vriendelijke groet,
Advieslijn

 

Login of registreer om te reageren